G. Nausėda: pagalba Izraeliui neturėtų konkuruoti su parama Ukrainai

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad šiuo metu egzistuoja pakankamas pagrindas Europos Vadovų Tarybai (EVT) imtis svarstyti griežtesnius apribojimus Iranui.

Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2024, 8:17 AM, atnaujinta Apr 18, 2024, 8:22 AM

„Mes esame situacijoje, kai Iranas yra atsakingas ne tik už provokaciją ar eskalavimą, bet ir atsakingas už tai, ką daro ilgą laiką – remia Rusijos agresiją prieš Ukrainą. Tai yra pakankamas pagrindas griežtinti sankcijų politiką ir tikiuosi, kad šis supratimas bus bendras“, – trečiadienio vakarą Briuselyje žurnalistams teigė G. Nausėda.

Praėjusį savaitgalį Iranas prieš Izraelį dronais ir raketomis įvykdė precedento neturintį antpuolį, kuris beveik jokios žalos nepadarė, nes didžioji dalis amunicijos buvo numušta.

Europos Sąjunga jau yra įvedusi Iranui sankcijų dėl Rusijai tiekiamų dronų, kurie naudojami kare Ukrainoje, tačiau Teherano ir Maskvos ryšių jos ypatingai nenusilpnino.

Pagalba Izraeliui neturėtų konkuruoti su parama Ukrainai

Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui keliant klausimus, kodėl Vakarai padėjo Izraeliui atremti Irano ataką, bet vangiai remia Ukrainą, prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad tokie dvigubi standartai yra nepriimtini. Jis tikina, kad Europos Sąjunga (ES) turi remti tiek Izraelį, tiek Ukrainą ir šie klausimai neturėtų konkuruoti.

„Iš tikrųjų, kai kurie dalykai yra sunkiai suprantami ir pateisinami. Apskritai aš turiu pasakyti, kad tik mūsų ir kai kurių valstybių spaudimu, Ukrainos svarstymas yra įtrauktas į dienotvarkę. Yra nepriimtina, kad mes taikome dvigubus standartus. Ir mūsų pagalba Izraeliui neturėtų konkuruoti su mūsų pagalba Ukrainai“, – Briuselyje žurnalistams sakė G. Nausėda.

„Mes turime remti tiek vieną, tiek kitą. Juk mūsų negebėjimas patiekti oro gynybos sistemų kainuoja gyvybes“, – pabrėžė jis.

Prezidentas taip pat kritikavo tai, kad tarp sprendimų tiekti ginklus ar amuniciją Ukrainai ir šios pagalbos patekimo į šalį dažnai atsiranda dideli laiko tarpai.

„Mes įpratę gerti šampaną ir sveikinti vienas kitą priėmę gerus sprendimus. Bet gal švęskime ne sprendimo priėmimą, bet pradėkime švęsti tą dieną, kai amunicija patenka į Ukrainą. Nes tarp šių datų dažnai būna ilgas laikotarpis“, – kritikavo šalies vadovas.

Izraelio kariuomenė sekmadienį paskelbė, kad Izraelis, JAV, Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir kiti sąjungininkai pirmą kartą veikė kartu kaip „koalicija“ gindami šalį nuo beprecedentės Irano įvykdytos atakos.

Tuo metu Ukraina vis atkakliau prašo daugiau Vakarų pagalbos, įskaitant sudėtingesnės oro gynybos, kurios, jos teigimu, skubiai reikia niokojančioms Rusijos atakoms prieš jos infrastruktūrą atremti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.