Ant Seimo stalo – komisijos išvados dėl G. Nausėdos ir VSD istorijos, bet sprendimo teks palaukti

Ant Seimo darbų stalo ketvirtadienį atkeliauja išvados, kurias konstatavo dėl prezidento Gitano Nausėdos ir Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo Tomo Gailiaus istorijos suburta parlamentinė komisija.

G. Nausėda<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
G. Nausėda<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
 Vytautas Bakas<br>V.Skaraičio nuotr.
 Vytautas Bakas<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>Seimo kanceliarijos nuotr. (autorė Ilona
Seimas.<br>Seimo kanceliarijos nuotr. (autorė Ilona
Seimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 28, 2024, 10:50 AM, atnaujinta Mar 28, 2024, 11:55 AM

Tiesa, nors išvados paskelbtos dar pirmadienį, Seimo nariai dėl jų kol kas nebalsuos. Kaip teigė parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen, tai yra kompromisinis seniūnų sprendimas ir taip norima skirti šiek tiek daugiau laiko patiems Seimo nariams su jomis susipažinti ir įvertinti.

„Vadinasi, pateikimas bus pratęstas kitame posėdyje, kuris bus jau po 10 dienų“, – informavo V.Čmilytė-Nielsen, pridūrusi, kad išvados yra rimtos ir kai kurios iš jų kelia rimtų abejonių.

Nors už parlamentinės tyrimo komisijos išvadas ketvirtadienį nebalsuojama, Seimo posėdyje iš karto pasigirdo raginimas iš darbotvarkės šį klausimą kol kas apskritai išbraukti.

Valstietis Dainius Gaižauskas tokį prašymą motyvavo tuo, kad iš gerenalinės prokurorės yra gautas kreipiamsis į Etikos ir procedūrų komisiją, ir ši jau yra pradėjusi tyrimą. Tam pritarė ir dalis kitų parlamentarų.

Tačiau galiausiai nuspręsta išvadų klausimą darbotvarkėje palikti – už tai, kad jos būtų pristatytos, balsavo 54 Seimo nariai, prieš – taip pat 54, susilaikė 13 parlamentatų.

Primename, kad pirmadienį VSD pranešėjo T.Gailiaus istoriją nagrinėjusi Seimo komisija patvirtino parlamentinio tyrimo išvadą. Po kelis mėnesius trukusių analizių ir keliolikos pareigūnų liudijimų konstatuota, jog VSD vadovas Darius Jauniškis talkino tuometiniam kandidatui Gitanui Nausėdai, rinkdamas žvalgybinę informaciją apie jo aplinką.

Seimo tyrėjai daro išvadą, kad VSD direktorių medžiaga apie kandidato aplinką pasiekė per patį G. Nausėdą arba jo pavedimu veikusį asmenį. Taip pat nurodoma, kad departamente surinkta informacija galėjo būti atskleista ir pačiam G. Nausėdai.

Tuo metu atsakinėti į komisijos pateiktus klausimus atsisakęs prezidentas, parlamentarų nuomone, kliudė Seimui vykdyti savo pareigas ir pažeidė Konstituciją bei priesaikos nuostatas gerbti ir vykdyti įstatymus.

Parlamentinis tyrimas meta šešėlį ir ant STT vadovo Lino Pernavo, kuris, kaip teigiama išvadose, piktnaudžiavo savo pareigomis, atsisakydamas pateikti komisijai kriminalinės žvalgybos tyrimo metu surinktą informaciją bei klaidindamas komisijos narius.

Taip pat išsiaiškinta, jog G. Nausėda bei jo rinkiminio štabo nariai 2018–2019 m. palaikė ryšius su baltarusiškų trąšų verslo atstovais, su jais susitikinėdavo, o tapęs šalies vadovu šiuos asmenis kviesdavo į Prezidentūroje vykusius renginius.

Pažymima, jog komisijai liudiję aukštas pareigas Prezidentūros kanceliarijoje einantys G. Nausėdos komandos nariai šią informaciją nuslėpė. Dėl to parlamentinė komisija ketina kreiptis į prokuratūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.