Įvertino sprendimą „suspenduoti“ J. Džiugelio pirmininkavimą Seimo komitetui: jis gali pats paskelbti apie pasitraukimą

Antradienį paskelbus apie akcijos „Skaidrinam“ akiratyje atsidūrusio konservatoriaus Justo Džiugelio pirmininkavimo Socialinių reikalų ir darbo komitete (SRDK) „suspendavimą“, parlamenate imta kalbėti, kad formaliai tokios galimybės tiesiog nėra. Savo ruožtu įtartinais ryšiais su lošimų lobistu kaltinamas J. Džiugelis, aiškina, kad pasitraukti iš užimamų pareigų, neapsisprendus Seimui, negalima. Tačiau parlamento senbuvių teigimu, konservatorių frakcijos spaudžiamas J. Džiugelis turi galimybę pasielgti kitaip.

 Lrytas.lt koliažas
 Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Feb 28, 2024, 5:01 PM

Seimo vicepirmininko Jurgio Razmos teigimu, J. Džiugelis turi galybę pats pranešti, kad traukiasi iš posto. Po tokio sprendimo, pasak J. Razmos, komitetas dar iki Seimo sesijos galėtų išsirinkti naują pirmininką. Visgi, atkreipia dėmesį konservatorius, galutinį sprendimą vis tiek turėtų priimti į pavasario sesiją susirinkęs Seimas.

„Jeigu parlamentaras pats pasako, kad nori būti atleidžiamas iš komiteto pirmininko pareigų, tai komiteto nariai formaliai balsuoja, kad pritartų jo prašymui ir Seimas galiausiai apsisprendžia. Bet jeigu nėra tokio pareiškimo, tai tas perrinkimas gali būti ir be pareiškėjo valios, tiesiog komiteto narių sprendimu, bet tokiu atveju Seimo tvirtinimas taip pat yra reikalingas“, – Eltai teigė J. Razma.

Konservatorius taip pat užsimena, kad išskirtiniais atvejais komiteto pirmininkui galima organizuoti ir nepasitikėjimo procedūrą. Visgi, anot jo, šioje situacijoje tokių priemonių neturėtų prireikti.

J. Džiugelis: ne aš pats save atšaukiu iš komiteto pirmininko pareigų

Iš SRDK pirmininko posto verčiamas J. Džiugelis teigia, kad šis klausimas spręsis Seimo sesijos pradžioje. Politikas teigia kol kas priėmęs sprendimą nuo pirmininkavimo posėdžiuose nusišalinti.

„Tarp Seimo sesijų gali vykti komiteto posėdžiai. Komiteto posėdžius šaukia ir darbotvarkes dažniausiai pasiūlo komiteto pirmininkas. Pareiškimuose aš nusišalinu nuo komiteto pirmininko pareigų. Tai reiškia, kad iki Seimo sesijos pradžios aš neketinu inicijuoti jokių komiteto posėdžių“, – Eltai teigė J. Džiugelis.

Politikas teigia, kad formaliai atsistatydinti iš posto iki Seimo pavasario sesijos bet kokiu atveju negalėtų, nes dėl komiteto pirmininko dar turi apsispręsti parlamentas.

„Formaliai šiuo metu atsistatydinti niekaip negalėčiau, todėl kad Seimas sprendžia dėl komiteto pirmininkų ir pavaduotojų klausimo. Tai reiškia, kad iki sesijos pradžios tokios galimybės techniškai nėra. Tai aš išreiškiau savo poziciją, mes suradome sutarimą su frakcijos seniūne ir aš šiuo metu nusišalinau nuo pirmininkavimo komitetui ir tolimesni klausimai bus sprendžiami, kai bus Seimo sesijos pradžia“, – akcentavo SRDK pirmininkas.

„Ne aš pats save paskiriu ir ne aš pats save atšaukiu nuo komiteto pirmininko pareigų. Tai daro Seimas“, – taip pat pažymėjo politikas.

J. Džiugelis, paklaustas, ar dar turi galimybių išlaikyti SRDK pirmininko postą teigė, kad šį klausimą reikėtų adresuoti konservatorių frakcijai.

„Čia klausimas ne man, čia klausimas frakcijai“, – teigė jis.

R. Mokrūnaitė-Mikulėnienė: J. Džiugelis tęst vadovavimo komitetui negalės

Konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir toliau neatsitraukia nuo savo anksčiau išsakytos pozicijos, kad J. Džiugelis SRDK nebevadovaus.

„Aš nekeičiu savo pozicijos ir matymo, kad Justas Džiugelis negalės tęsti vadovaujančio darbo komitete“, – Eltai sakė R. Mokūnaitė-Mikulėnienė, pažymėdama, kad formalius sprendimus dėl J. Džiugelio dar turės priimti Seimas.

Politikė akcentuoja, kad J. Džiugelis tęsti vadovavimo komitetui negali dėl paaiškėjusių naujų faktų apie jo ir buvusio konsultanto, o dabar azartinių lošimų lobisto Mindaugo Ardišausko darbą kartu.

„Susiformavęs šešėlis neleis Justui efektyviai dirbti užimamose pozicijose. Kaip jau sakiau, atsiradusiems naujiems patvirtinimams iš pono Ardišausko, kad jis tuo pačiu metu darbavosi ir lošimų sektoriuje, ir konsultavo Justą Džiugelį. tad regimybė yra“, – teigė konservatorė, pažymėdama, kad reikia nebijoti ryžtingai prisiimti atsakomybę.

ELTA primena, kad klausimai dėl J. Džiugelio parlamentinių lėšų panaudojimo kilo paaiškėjus, kad konservatorius per trejus metus Seime ataskaitos spausdinimui ir platinimui išleido daugiau kaip 23 tūkst. eurų. Akcijos „Skaidrinam“ surinktas duomenimis, už šias paslaugas J. Džiugeliui sąskaitas išrašė Mindaugas Ardišauskas, šiuo metu vadovaujantis Atsakingo lošimų verslo asociacijai.

Paaiškėjus šioms aplinkybėms ir J. Džiugelio bei M. Ardišausko ryšiams, suabejota, ar Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto (SRDK) pirmininkas nesinaudojo pareigomis, jog į komiteto darbotvarkę įtrauktų lošimų rinkai palankias iniciatyvas.

J. Džiugelis ir M. Ardišauskas atmetė jiems metamus įtarimus. Visgi, pirmadienį naujienų portalui 15min.lt M. Ardišauskas pripažino, kad tuo metu, kai dirbo su Seimo nariu, jis konsultavo ir lošimų verslą.

Dalis konservatorių paragino J. Džiugelį trauktis iš SRDK pirmininko pareigų. Antradienį politikas pranešė, kad suspenduoja vadovavimą komitetui.

„Labai svarbu terminologija. Mes sutarėme su frakcijos seniūne, kad aš šiuo metu susispenduoju kaip komiteto pirmininkas. Manau, kad komitetas nuo to nenukentės“, – žurnalistams Seime sakė J. Džiugelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.