V. Blinkevičiūtė: Nacionalinio stadiono pavyzdys rodo, kad sostinės valdžia nesugeba įgyvendinti didelių projektų

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė tvirtina, kad ne vieną dešimtmetį statomas Nacionalinis stadionas Vilniuje rodo politikų, buvusių sostinės valdžioje, negebėjimą įgyvendinti didelius projektus. Taip pat, pasak jos, projektą perėmus „Hanner“, Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) ir teisėsaugos institucijos turi atsižvelgti, ar viskas atliekama pagal įstatymus.

Vilija Blinkevičiūtė.<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2024, 8:52 AM

„Stadiono niekaip nepastatoma daugiau nei 30 metų, tai dar kartą parodo, kad Vilniaus savivaldybė ir bet kokie politikai, kurie buvo valdžioje, nesugeba įgyvendinti tokių didelių projektų“, – penktadienį „Žinių radijui” teigė V. Blinkevičiūtė.

„Kada Vilniaus meras ramiai dėsto, kaip statybas perims „Hanner“, pastatys patį didžiausią stadioną, centrą Baltijos šalyse, tokie didžiuliai norai kartais atrodo juokingai, duok Dieve, kad jie būtų įgyvendinti, bet dėl stadiono yra ką veikti ir Viešųjų pirkimų tarnybai, ir gal netgi teisėsaugos institucijoms pasižiūrėti, kaip čia viskas vystosi“, – kalbėjo ji.

V. Blinkevičiūtė pažymėjo, kad vilniečių būtų galima atsiklausti, ar jiems stadionas vis dar atrodo reikalingas. Jai taip pat klausimų kelia vis auganti projekto kaina.

„Susidaro įspūdis, kad gal ne veltui tas stadionas taip ilgai statomas, nes kaina vis indeksuojama, niekas nepadaryta, o milijonai auga ir reikalas nepajuda iš mirties taško. Kas galėtų paneigti, kad specialiai norima užauginti sumas, jog jos vėliau būtų dengiamos iš savivaldybės, valstybės biudžetų“, – sakė socialdemokratė.

„Daug metų gyvenau Šeškinėje, žiūriu ir dabar ten, kur turi būti stadionas, niekas nepasikeitė. Reikėtų dėl jo paklausti nuomonės pačių vilniečių ir, turbūt, ji būtų nevienareikšmiška“, – pažymėjo europarlamentarė.

Kaip skelbta anksčiau, Nacionalinio stadiono projektą Vilniuje iš kapitalo fondų valdytojos „BaltCap“ perima nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Hanner“. Be to, daugiafunkciame komplekse Šeškinėje turėtų atsirasti universali tiek kultūros, tiek sporto renginiams tinkama arena, o pačiame stadione 3 tūkst. didinamas vietų skaičius, iki 18 tūkst.

Projekto koncesijos sutartyje vasarį turėtų būti sutarta dėl kainų indeksavimo. Pasak sostinės mero Valdo Benkunsko, vien faktinė statybų kaina nuo 2020 m. pradžios iki 2022 m. vidurio padidėjo 40 proc. Tačiau savivaldybė ruošiasi prisiimti tik dalį šio pabrangimo.

Vilniaus miesto savivaldybės teigimu, po indeksavimo Nacionalinis stadionas su visu daugiafunkciu kompleksu turėtų kainuoti maždaug 2,4 mln. eurų daugiau nei planuota anksčiau, t. y. 158,4 mln. eurų. Pasak mero, statybos darbai pabrango 28 mln. eurų, dar prisidėjo naujų darbų (3 tūkst. papildomų vietų stadione ir universali arena), t. y. 10 mln. eurų. Tačiau teigiama, kad beveik 36 mln. eurų galima sutaupyti skolinantis tik 2 m., o ne 22 m., kaip planuota anksčiau.

ELTA primena, kad „BaltCap“ yra susidūrusi su reputacijos problemomis, po to, kai paaiškėjo, kad buvęs fondo partneris Šarūnas Stepukonis kazino galėjo pralošti daugiau nei 30 mln. eurų.

„Hanner“ savininkas Arvydas Avulis nurodo, kad stadiono statybas ketina baigti 2026 m.

Visą daugiafunkcį kompleksą sudaro Nacionalinis stadionas su sporto muziejumi viduje, sporto centras su krepšinio, rankinio, gimnastikos, bokso salėmis, trys futbolo treniruočių aikštės, tarptautinės kategorijos lengvosios atletikos stadionas su futbolo aikšte, lengvosios atletikos apšilimo zona su mėtymo sektoriais, kultūros centras su biblioteka ir 300 vietų vaikų darželis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.