Generalinė prokuratūra nutraukė tyrimą dėl A. Anušausko paviešintos informacijos apie tankus

Generalinė prokuratūra nutraukė pernai vasarą pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl to, ar krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas nepaviešino Lietuvai perduotos užsienio valstybių įslaptintos informacijos apie vokiškų tankų pirkimą.

Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-02-07 14:00, atnaujinta 2024-02-07 14:33

„Ikiteisminį tyrimą atlikusio Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro 2024 m. vasario 5 d. nutarime nurodoma, kad toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į kompetentingų institucijų bei specialių komisijų prokuratūrai pateiktas išvadas. Jose konstatuojama, kad Krašto apsaugos ministro A. Anušausko 2023 m. liepą paskelbta viešai informacija nevertintina kaip valstybės ar tarnybos paslaptis“, – rašoma Generalinės prokuratūros pranešime spaudai.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad Seimo narys ir krašto apsaugos ministras A. Anušauskas nesilaikė praeitų metų liepos mėnesį vykusio Valstybės gynimo tarybos posėdžio dalyvių susitarimo iki tam tikro laiko neviešinti aptartos informacijos. Visgi, prokuratūra konstatavo, kad negali būti vertinama kaip veika, už kurią numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Prokuroro nutarimas perduotas Seimo Etikos ir procedūrų komisijai įvertinti, ar nepaisydamas minėto susitarimo ministras nepažeidė Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio kodekso reikalavimų.

Komisijos pirmininkė Aušrinė Norkienė patikino, kad gavę nutarimą Seimo etikos sargai jį įvertins. Kitas Seimo Etikos ir procedūrų komisijos posėdis numatytas ateinančią savaitę.

Į prokurorus pasikreipusiai A. Širinskienei liko neatsakytų klausimų

Į prokurorus dėl A. Anušausko paskelbtos informacijos pasikreipusi parlamentarė Agnė Širinskienė teigia, kad trečiadienį paskelbtas teisėsaugos institucijų sprendimas jos nenustebino. Visgi, neslėpė opozicijai priklausanti politikė, klausimų visuomenės dėmesio sulaukusioje istorijoje liko.

„Klausimų liko tikrai labai daug“, – konstatavo politikė.

Pirmiausiai, tęsė ji, antakį mažų mažiausiai kilstelėti verčia Paslapčių apsaugos koordinavimo komisijai pateikti A. Anušausko vadovaujamos ministerijos paaiškinimai.

„O jie skambėjo maždaug taip: feisbuke paskelbta informacija yra paimta iš Vikipedijos. Man labai įdomu, kuris Vikipedijos puslapis, tuo metu kai niekas nežinojo, rašė, kad Lietuva įsigyja būtent tokius tankus. Tas vartymasis, kurį darė ministerija. Deja, bet tai neatrodė ir solidžiai“, – sakė parlamentarė, pridurdama, kad minėtos komisijos išvados veikiausiai ir padarė įtaką ir prokuratūros verdiktui.

„Turint paskelbtas „paslapčių kambario“ išvadas, vargu ar reikėjo tikėtis kitokio prokuratūros sprendimo“, – sakė jis.

ELTA primena, kad sausio mėnesį Paslapčių apsaugos koordinavimo komisija (PAKK) pranešė nusprendusi, jog A. Anušauskas, publikuodamas socialiniame tinkle medžiagą apie tankų įsigijimus, nepaviešino Lietuvai perduotos užsienio valstybių įslaptintos informacijos. Visgi, toks sprendimas priimtas nevieningai – Prezidentūros deleguoti komisijos nariai pateikė atskirąsias nuomones.

Prezidentas G. Nausėda ne kartą patikino – VGT svarstyta informacija buvo slapta ir sutarta ja nesidalinti. Vėliau pranešta, kad teisiškai šį aspektą turėtų įvertinti KAM.

Ir nors ministerija patikino, kad A. Anušausko paskelbta informacija apie tankų pirkimą neturi įslaptintos informacijos požymių, šalies vadovas nuo savo pozicijos neatsitraukė.

Savo ruožtu dėl A. Anušausko paskelbtos medžiagos į Generalinę prokuratūrą kreipėsi Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.