Tęsiantis ūkininkų protestams, valstiečiai siūlo šaukti neeilinę Seimo sesiją: kol kas parašai iniciatyvai nerenkami

Sostinėje tęsiantis ūkininkų protestams, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) siūlo šaukti neeilinę Seimo sesiją. Pasak partijos lyderio Ramūno Karbauskio, situacija beprecedentė – valdantieji esą per ilgai ignoruoja ne tik ūkininkų, bet ir visuomenės problemų sprendimą.

R. Karbauskis<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
R. Karbauskis<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 25, 2024, 1:08 PM, atnaujinta Jan 25, 2024, 1:38 PM

„Tuščias laikas tarp sesijų yra laiko švaistymas ir problemų gilinimas, juo labiau, kad valdančiųjų atstovai šiandien viešai pareiškė, jog sutinka tenkinti ūkininkų reikalavimus“, – rašoma partijos išplatintame pranešime žiniasklaidai.

Visgi, kol kas partijos frakcija Seimo narių parašų dėl neeilinės sesijos šaukimo rinkti dar nepradėjo.

„Ryte išgirdome Seimo pirmininkės pareiškimą, kad gali būti sušaukta neeilinė Seimo sesija dėl ūkininkų reikalavimų, tai negalime į tokį pasisakymą nereaguoti ir organizuojame neeilinę sesiją“, – Eltai teigė LVŽS frakcijos Seime seniūnė Aušrinė Norkienė.

„Traukiame į darbotvarkę tuos įstatymų projektus, kuriuos, kaip vakar sakė ministras, Seimo kanceliarija jau įregistravo. Tik kol kas jų nerandame. Tai ieškome, kas čia kaip ką, ar apsimelavo, ar nespėjo. Tai jei nerasime tų žadėtų Vyriausybės projektų, tai registruosime juos patys ir duosime pasirašyti (Seimo nariams – ELTA)“, – teigė parlamentarė.

Norint sušaukti neeilinę Seimo sesiją, siūlymui parašais pritarti turi mažiausiai 47 parlamentarai.

Ketvirtadienį Vilniuje toliau vyksta iš visos Lietuvos sunkiąja žemės ūkio technika suvažiavusių ūkininkų protestas. Piketui tęsiantis jo organizatorės Lietuvos žemės ūkio tarybos (LŽŪT) delegacija Seime susitiko su parlamento pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen. Taip pat šaukiamas Seimo Kaimo reikalų komitetas (KRK) neeilinis posėdis.

Jame KRK ketina išklausyti 6 ūkininkų reikalavimus bei dėl jų pateikti savo poziciją, taip pat – išklausyti informacijos apie žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko susitikimą su už žemės ūkį ir kaimo plėtrą atsakingu eurokomisaru Januszu Wojciechowskiu.

Protestuojantys ūkininkai reikalauja atšaukti prievolę atkurti daugiametes pievas, grąžinti senąją žymėto dyzelino naudojimo tvarką, panaikinti nuo šių metų pakeltą akcizą suskystintosioms naftos dujoms (SND), spręsti vadinamąją pieno krizę, atsisakyti saugomų teritorijų plėtros, sustabdyti rusiškų grūdų tranzitą.

Trečiadienį šiuos reikalavimus protestuotojai išsakė K. Navickui ir aplinkos ministrui Simonui Gentvilui, jie abu susirinkusiųjų buvo nušvilpti. Į protesto akciją susirinko keli tūkstančiai ūkininkų, o į Vilnių suvažiavę apie 1,3 tūkst. traktorių.

Vyriausybė trečiadienį išplatintame pranešime teigė, jog Ministrų kabinetas siekia spręsti ūkininkų keliamas problemas, pavyzdžiui, atliepiant reikalavimus dėl žymėto dyzelino ir SND, jau įregistravo Akcizų įstatymo pakeitimus.

Prie LŽŪT organizuojamos akcijos taip pat prisijungė ir Privačių miško savininkų asociacija, sostinėje matyti stovinčių protesto miškovežių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.