A. Armonaitė: nuteistų parlamentarų mandatus reikėtų naikinti automatiškai, tačiau slaptas balsavimas turėtų likti

Seime žlugus Vytauto Gapšio apkaltai, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė mano, kad nuteistų parlamentarų mandatai turėtų būti naikinami automatiškai. Visgi „laisviečių“ lyderė tikina nepritarianti iniciatyvoms dėl slapto balsavimo procedūros Seime naikinimo.

Aušrinė Armonaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 8, 2024, 9:45 AM

„Iš tikrųjų neliečiamybės klausimais mes jau eilę matėme, kaip kartais žmonės slepiasi nuo baudžiamosios atsakomybės, dabar turime dar vieną tokį ekstraordinarų atvejį. Tai aš pritarčiau toms idėjoms, kad jeigu esi nuteistas, tau automatiškai panaikinamas imunitetas, mandatas“, – LRT radijui teigė A. Armonaitė.

Tačiau Laisvės partijos pirmininkė skeptiškai vertina pasvarstymus Seime atsisakyti slapto balsavimo.

„Aš manau, kad tai yra normali parlamentinė procedūra, kuri turėtų išlikti, nes yra asmenybių klausimai, skyrimai teisėjų ir panašiai, kur gal žmonės jaučiasi drąsiau balsuodami slaptai“, – akcentavo politikė.

„Tai, sakyčiau, kad mandato klausimą tikrai galima svarstyti ir naikinti, jeigu esi nuteistas, slaptas balsavimas turėtų kaip tradicinė parlamentinė procedūra likti“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad J. Razma trečiadienį registravo kelias Seimo statuto pataisas, kuriomis siekiama užtikrinti visuomenės teisę žinoti, kaip balsuoja jų išrinkti parlamentarai. Parlamento vicepirmininkas šiomis pataisomis taip pat siūlo atsisakyti išeitinių išmokų mokėjimo įkalinimo įstaigoje kadenciją baigusiems Seimo nariams.

Taip pat parlamentarai užsimena, kad pavasario sesijoje Seimui bus pateiktos Konstitucijos pataisos, kuriomis siūloma automatiškai naikinti nuteisto Seimo nario mandatą.

Gruodžio mėnesį Seime surengta apkalta laisvės atėmimo bausme nuteistam parlamentarui V. Gapšiui nepavyko. Nors parlamentui buvo teikti 4 nutarimai, kuriuose nurodytu pagrindu Seimo narys galėjo būti pašalintas iš pareigų, visgi nė vienas iš jų nesulaikė reikiamo 85 parlamentarų palaikymo. Iš viso balsavime dalyvavo 122 Seimo nariai.

Reaguojant į šį Seimo sprendimą iš opozicijos pasigirdo įtarimai, kad valdantieji turėjo susitarimą nedalyvauti „MG Baltic“ byloje nuteisto V. Gapšio apkaltos procese. Visgi šiuos Mišrios Seimo narių grupės seniūnės Agnės Širinskienės viešai išsakytus įtarimus valdantieji atmetė.

Apeliacinis teismas lapkričio 22 dieną pripažino kaltais visus anksčiau „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje išteisintus asmenis. Teismas dėl korupcinių nusikaltimų kaltais pripažino buvusį koncerno „MG Baltic“ (dabar – „MG Grupė“) viceprezidentą Raimdoną Kurlianskį, buvusį Liberalų sąjūdžio lyderį Eligijų Masiulį, jiems atitinkamai skirtos 6 ir pusšeštų metų laisvės atėmimo bausmės.

Darbo partijos atstovui, Seimo nariui Vytautui Gapšiui teismas skyrė 4 su puse metų nelaisvės, o eksparlamantarams Šarūnui Gustainiui ir Gintarui Steponavičiui teismo sprendimu skirtos piniginės baudos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.