V. Mitalas apie E. Gentvilo epitetus „laisviečių“ atžvilgiu: suprantu, kad sunku ir liūdna, bet gal taip daryti nereikia

Nepaisant įtampų koalicijoje, „laisviečiai“ apie apkaltą Seimo pirmininkei nesvarsto, sako Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas. Jis taip pat nelinkęs dramatizuoti „laisviečių“ ir liberalų santykių Seime po to, kai Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas koalicijos partnerių kritiką dėl moralinių normų pažeidimų vadinamojoje „MG Baltic“ byloje pavadino dviveidišku seilių taškymusi. Visgi, pasak V. Mitalo, politikui taip elgtis nederėtų.

 Lrytas.lt koliažas
 Lrytas.lt koliažas
V. Mitalas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
V. Mitalas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Vytautas Mitalas<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Mitalas<br>V.Skaraičio nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>ELTA / Andrius Ufartas nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>ELTA / Andrius Ufartas nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Viktorija Smirnovaitė

Dec 13, 2023, 9:36 AM

„Ta situacija labai aiški ir neverta jokio seilių taškymosi epiteto. (...) Suprantu, kad sunku, skaudu, liūdna ir kiti epitetai gali būti pavartoti, bet gal taip daryti nereikia“, – „Žinių radijui“ trečiadienį teigė V. Mitalas.

Nepaisant įtampų koalicijoje, frakcijos seniūnas taip pat pabrėžia, jog „laisviečiai“ neketina palaikyti opozicijos inicijuojamos apkaltos Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen. Jis taip pat abejoja, ar toks siūlymas parlamente apskritai sulauks palaikymo.

„Apkaltos varianto nesvarstėme. Su opozicija kažkokių bendrų projektų, kaip kartu daryti apkaltą, nedėliojome ir nedėliojame. (...) Manau, kad Seimo pirmininkė gali tęsti darbą ir toliau dirbti nepaisant to, kiek dar jos kolega Gentvilas pakeliui prišnekės“, – sakė V. Mitalas.

„Manau, kad iki to nebus ateita. Ta kritinė masė tikrintis pasitikėjimą (...), mano supratimu, nesusidaro. Sesija jau iš esmės baigėsi. Tai čia klausimas, ar pavyks dar labiau tą laivą įsiūbiuoti“, – pridūrė jis. 

Opozicijai ir Laisvės partijai šią savaitę prakalbus apie liberalų ir „darbiečių“ moralinių normų pažeidimus „MG Baltic“ bylos kontekste, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas E. Gentvilas tokius pareiškimus pavadino dviveidiškais ir pridūrė, jog po skandalo iš partijos pabėgę politikai „dabar yra labai gudrūs taškytis seilėmis“.

Įtampas tarp „laisviečių“ ir liberalų paskatino Tomo Vytauto Raskevičiaus antradienį Seime registruota iniciatyva, numatanti prievolę teistoms politinėms partijoms daugiamandatėse rinkimų apygardose tokį faktą nurodyti rinkimų biuletenyje.

Antradienį T. V. Raskevičius taip teigė, kad jam ir Laisvės partijai dar reikia laiko nuspręsti, ar „MG Baltic“ byloje nuteisto Liberalų sąjūdžio pirmininkė gali toliau tęsti darbą užimamose pareigose.

ELTA primena, Apeliaciniam teismui vadinamojoje „MG Baltic“ byloje pripažinus Liberalų sąjūdį bei Darbo partiją kaltomis, opozicijoje prasidėjo kalbos apie nepasitikėjimą teistomis politinėmis jėgomis. Seimo mažumos atstovai paragino stabdyti parlamento darbą, taip pat kelti klausimai, ar Seimas gali pasitikėti nuteistos partijos lydere V. Čmilyte-Nielsen kaip parlamento pirmininke, o Darbo partijos pirmininku Andriumi Mazuroniu kaip vicepirmininku.

Opozicijoje esančios Mišrios grupės seniūnė Agnė Širinskienė savo ruožtu ketina registruoti įstatymų pataisas, draudžiančias partijoms skirtas baudas mokėti iš dotacijų lėšų. Tokią idėją ji išsakė po to, kai gruodžio pradžioje raštų iš Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) dėl jiems paskirtų baudų mokėjimo sulaukę Liberalų sąjūdis ir Darbo partija patikino, kad gautas baudas „MG Baltic“ byloje ketina mokėti iš valstybės dotacijų lėšų.

Apeliacinis teismas „MG Baltic“ byloje Liberalų sąjūdžiui skyrė 376,6 tūkst., o Darbo partijai – 300 tūkst. eurų baudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.