V. Čmilytė-Nielsen – apie siūlymą rinkimų biuleteniuose nurodyti partijų teistumą: įžvelgia partnerių bandymą pasipelnyti

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen įžvelgia koalicijos partnerių bandymą „pasipelnyti“ iš liberalams skirtos bausmės vadinamojoje „MG Baltic“ byloje.

Viktorija Čmilytė-Nielsen<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>Seimo kanceliarijos nuotr. (autorė Olga Posa
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>Seimo kanceliarijos nuotr. (autorė Olga Posa
Daugiau nuotraukų (3)

Augustė Lyberytė

Dec 12, 2023, 5:07 PM

Taip politikė įvertino „laisviečio“ Tomo Vytauto Raskevičiaus ir konservatoriaus Mato Maldeikio registruotas Rinkimų kodekso pataisas, kuriomis siūloma daugiamandatės rinkimų apygardos biuleteniuose nurodyti, ar partija yra teista.

„Įžvelgiu šiame Tomo Vytauto Raskevičiaus ir Mato Maldeikio siūlyme mėginimą šiek tiek pasipelnyti iš tos bausmės mūsų partijai. Bet, vėlgi, politinė konkurencija daro savo“, – antradienį Eltai teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Apskritai, tęsė ji, Seime gimstančios iniciatyvos dėl partijų teistumo nurodymo tiek biuleteniuose, tiek VRK leidžiamoje agitacinėje medžiagoje, yra mėginimai perkelti atsakomybę dėl kai kurių buvusių Liberalų sąjūdžio narių nusižengimų visiems politinės bendruomenės nariams.

„Matyčiau, kad ši iniciatyva – nevertinant, opozicijos ar pozicijos – yra mėginimas perkelti kolektyvinę kaltę tūkstančiams partijos narių“, – aiškino Seimo vadovė.

„Manau, kad tai nėra pagrįsta“, – pridūrė ji.

ELTA primena, grupė opozicijos narių praėjusią savaitę registravo panašias Rinkimų kodekso pataisas – siūloma numatyti prievolę teistoms politinėms jėgoms Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) anketoje rinkėjams pateikti informaciją apie padarytus nusikaltimus.

Be oficialiųjų anketų, informacija apie politinės jėgos nusikaltimus būtų nurodoma VRK leidžiamuose kandidatų ir partijų, jų rinkiminių sąrašų plakatuose. Tuo metu nenurodžius informacijos apie padarytas nusikalstamas veikas, būtų laikoma, kad kandidatas ar partija šiurkščiai pažeidė Rinkimų kodeksą.

T. V. Raskevičiaus abejonių nesureikšmina

Kaip pranešta anksčiau, antradienį Seimo pirmininkė iš plenarinių posėdžių salės tribūnos atsakinėjo į opozicijos klausimus – po Apeliacinio teismo verdikto „MG Baltic“ byloje parlamento mažuma suabejojo V. Čmilytės-Nielsen galimybėmis tęsti vadovavimą Seimui.

Išklausęs parlamento vadovės atsakymus, T. V. Raskevičius nurodė, kad Laisvės partijai dar reikia laiko nuspręsti, ar Liberalų sąjūdžio pirmininkė gali toliau tęsti darbą užimamose pareigose.

„Frakcijoje vertinsime atsakytus klausimus ir priimsime atitinkamus sprendimus“, – žurnalistams Seime teigė T. V. Raskevičius, Seimo pirmininkei antradienį atsakius į opozicijos iškeltus klausimus.

„Aš turiu dar įsigilinti į tai, kas buvo šiandien nuskambėję iš Seimo tribūnos“, – pridūrė politikas, paklaustas, ar tokia pozicija reiškia, kad ir jis pats nepasitiki parlamento vadove.

Klausiama apie tokias T. V. Raskevičiaus abejones, V. Čmilytė-Nielsen teigė, kad „laisviečių“ pozicija yra suprantama.

„Manau, visiškai normalu, kad frakcijos dar apsitars, vertindamos ir atsakymus, ir tai, ar apskritai kils nepasitikėjimo iniciatyva, kaip ji bus suformuluota ir t.t. Visiškai ramiai vertinu – viskas tvarkoje, frakcija apsitars ir priims kažkokį sprendimą“, – komentavo ji.

Visgi, politikė neatmetė, kad tokia retorika yra susijusi su artėjančiais rinkimais.

„Einame į rinkiminį laikotarpį. Natūralu, kad toje pačioje opozicijoje matome, kad vis aštrėja retorika vieni kitų atžvilgiu. Matyt, ir koalicijoje kažkas panašaus bus – ypač galvojant apie mus (liberalus – ELTA) su „laisviečiais“. Dėl akivaizdžių priežasčių. Bet aš to nesureikšminu. Pasižiūrėsime, kaip viskas klostysis toliau“, – apibendrino ji.

ELTA primena, Apeliaciniam teismui vadinamojoje „MG Baltic“ byloje pripažinus Liberalų sąjūdį bei Darbo partiją kaltomis, opozicijoje prasidėjo kalbos apie nepasitikėjimą teistomis politinėmis jėgomis. Seimo mažumos atstovai paragino stabdyti parlamento darbą, taip pat kelti klausimai, ar Seimas gali pasitikėti nuteistos partijos lydere V. Čmilyte-Nielsen kaip parlamento pirmininke, o Darbo partijos pirmininku Andriumi Mazuroniu kaip vicepirmininku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.