R. Karbauskis palaikytų siūlymą naikinti kilmės pagrindu įgytą Lietuvos pilietybę, jei kiltų grėsmė nacionaliniam saugumui

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako, kad palaikytų vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės siūlymą naikinti kilmės pagrindu įgytą Lietuvos pilietybę, jei asmuo kelia grėsmę nacionaliniam saugumui. Visgi politikas pažymi, kad tokie įstatymų pakeitimai neturėtų tapti pagrindu „raganų medžioklei“.

Ramūnas Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Viktorija Smirnovaitė

2023-12-08 10:13

„Jeigu tai kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, be abejonės, tai palaikyti galima, bet, vėlgi, neturime pereiti prie kažkokių raganų medžioklių. (...) Jei yra reali grėsmė, be jokių abejonių, sprendimas turėtų būti naikinti (pilietybes – ELTA)“, – „Žinių radijui“ penktadienį kalbėjo R. Karbauskis.

Jis akcentavo, kad Lietuva jau yra atėmusi pilietybę iš palankumą Rusijos režimui demonstruojančių asmenų.

„Valstybė priėmė sprendimus atimti pilietybę iš asmenų, kurie darė pareiškimus dėl Rusijos agresijos Ukrainoje. Kitos priežastys, jei yra, turi būti vertinamos adekvačiai, kaip ir šita priežastis, kad kažkas iš Lietuvos piliečių pateisina Rusijos agresiją. To būti negali“, – pažymėjo politikas.

„Asmuo, kuris yra įgijęs Lietuvos pilietybę ne prigimtine teise, o kažkokiomis kitomis aplinkybėmis – jo atsakomybė prieš Lietuvos valstybę yra dar didesnė“, – pridūrė K. Karbauskis.

ELTA primena, kad tarptautinio žurnalistinio tyrimo „Cyprus Confidential“ metu nutekinti duomenys rodo, jog R. Abramovičiaus sūnus Arkadijus ir dukra Anna yra įgiję Lietuvos pilietybes. Apie tai paskelbė tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“.

Reaguodama į tyrimą, Vidaus reikalų ministerija (VRM) paskelbė, jog imsis įstatyminių pakeitimų, jog lietuviškas pasas nebūtų išnaudojamas kaip priemonė apeiti sankcijas. Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ketvirtadienį sakė, kad jau yra parengti atitinkami Pilietybės įstatymo pakeitimai, numatantys tokius saugiklius.

Skelbiama, kad Migracijos departamentui pavesta peržiūrėti asmenų ir subjektų, kuriems taikomos ES sankcijos, sąrašą ir patikrinti, ar sankcionuotų asmenų šeimos nariai nėra Lietuvos piliečiai.

Ministrė ketvirtadienį taip pat sudarė komisiją, kuri vertins Lietuvos pilietybės atkūrimo aplinkybes Rusijos oligarcho artimiesiems 2011–2013 metais.

Vis tik G. Nausėda žurnalistams teigė, esą teisės aktų pataisos reaguojant į vieną atvejį nėra teisinės valstybės požymis, o tokios teisinės iniciatyvos neturėtų tapti „masine praktika“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.