R. Karbauskis nepalaiko apkaltų R. Žemaitaičiui ir P. Gražuliui: Seimas pirmiausiai turėtų išspręsti V. Gapšio mandato klausimą

Seime bręstant trims apkaltoms, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako, kad parlamentarai pirmiausiai turėtų imtis už korupcines veikas nuteisto ir įkalinto Vytauto Gapšio mandato panaikinimo. Tuo metu apkaltos Petrui Gražuliui ir Remigijui Žemaitaičiui, pasak jo, neatrodo teisingos.

Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 8, 2023, 10:21 AM

„Pirmiausiai Seimas turėtų rūpintis, kaip spręsti problemas su korupcine byla“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė R. Karbauskis, paklaustas, ar Seimas turėtų naikinti V. Gapšio parlamentaro mandatą.

„Žmogus nuteistas už korupciją – nepalyginamai didesnis nusikaltimas nei numanomas balsavimas už kitą Seimo narį“, – pridūrė jis.

R. Karbauskis pabrėžė – kitaip nei V. Gapšio atveju, LVŽS frakcija P. Gražulio apkaltoje nedalyvaus. Anot jo, bandymas panaikinti už kitą Seimo narį balsavusio politiko mandatą primena persekiojimą, o ne realių sprendimų paiešką.

„Valstiečių ir žaliųjų sąjunga tame nedalyvauja, mes nebebalsuojame – nepalaikome valdančiųjų, socialdemokratų ir Sauliaus Skverelio demokratų šioje akcijoje“, – tikino jis.

„Be abejonių, Seimo narys turi būti vertinamas, bet šiuo atveju mums atrodo, kad reakcijos yra šiek tiek neadekvačios. Likus iki Seimo kadencijos pabaigos nepilniems metams, manome, kad iš tikrųjų prasideda daugiau persekiojimas negu kažkokio sprendimo ieškojimas“, – valstiečių poziciją aiškino R. Karbauskis.

Todėl, tęsė jis, tiek apkalta P. Gražuliui, tiek siūlymas dėl antisemitinių pareiškimų naikinti R. Žemaitaičio Seimo nario mandatą – nėra teisingi sprendimai.

„Ir Žemaitaičio atžvilgiu, ir Gražulio atžvilgiu yra tam tikra politinė potekstė. Mums tai neatrodo teisinga“, – pabrėžė R. Karbauskis.

R. Žemaitaičio komentarų nesureikšmina

R. Karbauskis nebuvo linkęs sureikšminti ir pastarąją savaitę socialiniuose tinkluose pasirodžiusių R. Žemaitaičio komentarų. Antisemitizmu kaltinamas politikas pareiškė, kad į Lietuvą įsiveržus agresoriui, jis pats priešui perduotų valdančiosios daugumos namų koordinates.

LVŽS pirmininkas akcentavo, kad tokie komentarai „garbės nedaro“. Tačiau, jo manymu, R. Žemaitaitis tokiomis mintimis „Facebook“ tinkle dalinosi apsvaigęs nuo alkoholio.

„Manau, kad Seimo narys tiesiog buvo neblaivus. Jo atveju tiesiog labai keista, kad jis neatsiprašo už tokius pareiškimus“, – sakė R. Karbauskis.

„Bet jeigu mes už tokius parašymus „Facebook“ atiminėti mandatus ar kelti baudžiamąsias bylas – tikriausiai, Lietuvoje tokių baudžiamųjų bylų turėsime ne vieną dešimtį ir ne vieną šimtą“, – aiškino jis.

ELTA primena, kad Seimas dėl priesaikos sulaužusios parlamentaro P. Gražulio mandato apsispręs gruodžio 18 d. – šiam klausimui nutarta šaukti neeilinį posėdį. Apkalta P. Gražuliui inicijuota dėl to, kad jis 2022 m. rugsėjį balsavo už Seimo narį socialdemokratą Liną Jonauską. Konstitucinis Teismas (KT) nustatė, kad toks veiksmas prieštarauja Konstitucijai, todėl P. Gražulis sulaužė priesaiką.

Tuo metu R. Žemaitaičiui apkalta gresia dėl antisemintinių pareiškimų. Seimas į KT išvados dėl apkaltos kreipėsi lapkričio 21 d., nurodant, kad savo pasisakymais R. Žemaitaitis galėjo sulaužyti Seimo nario priesaiką bei šiurkščiai pažeisti Konstituciją.

V. Gapšys veikiausiai neteks Seimo nario mandato gruodžio 21 d. Apeliacinis teismas lapkričio 22 d. pripažino kaltais visus anksčiau „MG Baltic“ išteisintus asmenis – taip pat ir V. Gapšį. Jam skirta 4 su puse metų laisvės atėmimo bausmė. Politikas šiuo metu kali Kauno kalėjime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.