R. Karbauskis apie Latvijos sprendimą įteisinti partnerystę: Lietuvoje negalima priimti tokių įstatymų

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis tvirtina, kad Lietuvoje negalima priiminėti tokių tos pačios lyties santykius reglamentuojančių įstatymų kaip kad ketvirtadienį padarė Latvija. Politikas mano, kad kaimyninės šalies sprendimas netrukus bus apskųstas Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT) kaip neva diskriminuojantis LGBT poras. Tokiu būdu, leido suprasti politikas, bus siekiama tos pačios lyties asmenų santykius prilyginti šeimai.

Ramūnas Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2023, 10:08 AM

„Aš galiu garantuoti, kad artimiausiu metu Latvijoje kažkas kreipsis į Europos Žmogaus Teisių Teismą, sakydami, kad įstatymas, kuris priimtas Latvijoje, diskriminuoja vienos lyties asmenų interesą turėti šeimą ir galėti įsivaikinti vaikus“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė R. Karbauskis.

„Visa tai yra (daroma – ELTA) per Europos Žmogaus Teisių Teismą. Ir tam tereikia įstatymo, kuris vienos lyties asmenų santykius padarytų panašius į šeimą – kad atsirastų proga kreiptis į teismą“, – kalbėjo jis.

Todėl politikas įspėjo – siekiant išvengti tokio paties scenarijaus, Lietuvoje negali būti priimti panašūs įstatymai.

„Mes pamatysime Latvijoje scenarijų, kuris, jeigu taip padarytume Lietuvoje, bus ir pas mus įgyvendintas“, – neabejojo R. Karbauskis.

„Galėsime pasakyti, kad mes buvome teisūs: kad jokių įstatymų, tokių, kuriuos priėmė dabar Latvijoje, priiminėti Lietuvoje negalima“, – pabrėžė jis.

Ketvirtadienį Latvijos parlamentas (Saeima) priėmė aštuonių įstatymų pataisas, kuriomis šalyje numatoma įvesti partnerystės institutą, t. y. naują būdą teisiškai įtvirtinti dviejų suaugusių asmenų santykius, įskaitant tos pačios lyties poras, ir suteikti jiems socialinę bei ekonominę apsaugą. Įstatymų pakeitimai įsigalios 2024 metų liepos 1 dieną.

Šį įstatymų paketą Saeima priėmė praėjus trejiems metams po Konstitucinio Teismo (KT) sprendimo, kuriame pabrėžiama valstybės pareiga apsaugoti tos pačios lyties partnerių šeimas.

Iki šiol keli bandymai teisiškai įtvirtinti nesusituokusių porų bendrą gyvenimą buvo nesėkmingi. Pagrindiniai prieštaravimai kilo iš to, kad tokios pat teisės būtų taikomos ir tos pačios lyties poroms. Per 24 metus tai jau devintas kartas, kai partnerystės pagrindai įtraukiami į parlamento darbotvarkę.

Lietuvos Seime diskusijos dėl tos pačios lyties porų santykių reguliavimo vis dar kelia įtampas. Gegužės mėnesį parlamentas po svarstymo pritarė valdančiosios daugumos partijų inicijuotam Civilinės sąjungos įstatymo projektui. Tam, kad jis būtų priimtas, Seimo nariai turės balsuoti dar kartą. Tačiau įstatymą skeptiškai vertina ir jo palaikyti nesutinka dalis Seimo narių valdančiojoje daugumoje ir opozicijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.