G. Landsbergis: EK rekomendacija Ukrainai didelis žingsnis, bet ar ES valstybių vadovai balsuos vieningai – negaliu pasakyti

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tvirtina, kad Europos Komisijos (EK) rekomendacija Ukrainai pradėti stojimo į Europos Sąjunga (ES) derybas yra didelis žingsnis, bet jis dar nereiškia proceso pradžios. Vis tik jis negalėjo patikinti, ar ES valstybių vadovai gruodžio mėnesį vyksiančiame Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdyje balsuos dėl EK rekomendacijos vieningai.

Gabrielius Landsbergis.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
G.Landsbergis.<br>T.Vinicko/ELTA nuotr.
G.Landsbergis.<br>T.Vinicko/ELTA nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Seimo posėdis,Seimas Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo posėdis,Seimas Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Ignas Dobrovolskas

2023-11-09 11:14, atnaujinta 2023-11-09 12:05

„Yra du dalykai. Pradėkime nuo to, kad Europa padarė didelį žingsnį, neįmanoma to niekaip kitaip vertinti. Derybų pradžia yra formalus procesas, nuo kurio prasideda formalus įstojimo į ES procesas. EK išvada dar nereiškia derybų proceso, pirmas žingsnis Vadovų Taryboje gruodžio mėn. dar turėtų būti žengtas“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė G. Landsbergis.

„Ar ES valstybių vadovai yra pasirengę balsuoti vieningai, aš to negaliu pasakyti. Girdime įvairių pasvarstymų, ES geopolitinės krypties priešininkė Vengrija yra iš karto pasakiusi, kad ji nepalaiko tokio sprendimo. (...) Čia yra klausimas dėl politinių sprendimų, bet šalia to nereikia pamiršti, kad EK išsakė sąlygas ir pačiai Ukrainai ir į tai turi būti rimtai žiūrima“, – pažymėjo jis.

G. Landsbergis akcentavo, kad dar laukia ilgas kelias Ukrainai įgyvendinant EK iškeltus reikalavimus, tačiau Lietuva yra pasiruošusi padėti Kyjivui reformų kelyje. Taip pat, jo teigimu, Europos institucijos turi svertų leisiančių rasti sutarimą EVT dėl EK rekomendacijų.

„Net ir didžiausi Ukrainos rėmėjai tokie kaip Lietuva, Baltijos valstybės, negalime apeiti reikalavimų, kurie yra keliami EK. Mes juos įgyvendinome labai sunkiai, su protestais prie Seimo, naujomis partijomis, demokratija yra sudėtinga. Mes tai įgyvendinome ir tai daro ES stipresne“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Europos institucijos turi svertų ir galimybių susiderėti. Noriu tikėti, kad sprendimas bus rastas“, – tvirtino jis.

ELTA primena, kad EK rekomenduoja pradėti Ukrainos stojimo į ES derybas, nepaisant jos kovos su korupcija trūkumų ir būtinybės toliau riboti oligarchų įtaką.

Briuselis taip pat rekomenduoja pradėti narystės derybas su Moldova, Sakartvelui suteikti kandidatės statusą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.