Po užpuolimų serijos – nerimas Pilaitėje: vakarais patruliuoja vyrai, gyventojų policijos žinia neįtikina

Užpuolimai, vagystės, sužalojimai – pastarųjų savaičių realybė Vilniaus Pilaitės mikrorajono gyventojams. Praėjusią savaitę pasipylę brutalūs nusikaltimai Pilaitėje išgąsdino visą bendruomenę. Žmonės bijo išeiti į gatvę, kiti renkasi imtis veiksmų ir nelaukti policijos pagalbos – patys patruliuoja gatvėse. Tačiau policijai tokia gyventojų saviveikla ne itin patinka – jie pabrėžia, kad užpuolikas jau suimtas.

 Pilaitėje po kelių užpuolimų žmonės ėmė kalbėti, kad jaučiasi nesaugūs. Atsirado vakarais patruliuojančių vyrų.<br> lrytas.lt montažas.
 Pilaitėje po kelių užpuolimų žmonės ėmė kalbėti, kad jaučiasi nesaugūs. Atsirado vakarais patruliuojančių vyrų.<br> lrytas.lt montažas.
 Įrašas Pilaitės feisbuko grupėje.
 Įrašas Pilaitės feisbuko grupėje.
Daugiau nuotraukų (2)

Deimantė Stanevičiūtė

Oct 5, 2023, 6:50 AM, atnaujinta Oct 5, 2023, 11:09 AM

Pilaitės gyventoja Idilija Lapiniauskaitė portalui lrytas.lt pasakojo, kad per 30 gyvenimo metų Pilaitėje tokių išpuolių, kurie būtų vykdomi kas antrą dieną, nėra buvę.

Pasak jos, tokia situacija gąsdina visą bendruomenę. Baimės daugiau ir dėl to, kad visais atvejais buvo užpuolamos moterys.

„Po darbo, kai jau buvo tamsu, grįždama iš darbo pasiėmiau siuntą iš paštomato. Grįžusi namo ir atsivertusi „Facebook“ grupę, pamačiau, kad prieš 15 minučių prie to paties paštomato buvo užpulta moteris“, – nerimaudama sakė Idilija.

Anot jos, suvokimas, kad užpultos merginos vietoje galėjo būti ir ji pati – labai išgąsdino. Jai baisu išeiti į gatvę, nors taip anksčiau niekada nebuvo, nes vaikščiodama Pilaitėje jausdavosi saugi.

Jos manymu, beveik visi užpuolimai yra vykdomi apiplėšimo tikslu.

„Iš merginos, kuri buvo užpulta prie paštomato, buvo bandoma atimti telefoną, o nepavykus jo atimti – pavogtas siuntinys“, – lrytas.lt sakė gyventoja.

Užpuolimai pašiurpino

I.Lapiniauskaitė pasakojo, kad į pranešimus policija nereagavo iki tol, kol situacija nebuvo garsiai iškilusi į viešumą. Dabar, pasak jos, policija dažniau patruliuoja Pilaitės gatvėmis.

„Policija ramina, kad užpuoliką suėmė, tačiau niekas dar nėra aišku, nes vienur skelbiama, kad jis suimtas, kitur – sprendžiama, ką su juo daryti. Ar ramiau? Taip. Ar visai ramu? Tikrai ne“, – įžvalgomis dalijosi I.Lapiniauskaitė.

Labiausiai I.Lapiniauskaitę pašiurpinęs įvykis – kai vakare buvo užpulta šiukšles išnešti išėjusi mergina.

„Ją pargriovė po balkonu, pradėjo smaugti, ji duso, pradėjo šaukti ir kvietėsi pagalbos. Visa laimė, kad kaimynai išgirdo ir įsitraukė, o užpuolikas pabėgo“, – tęsė Idilija.

„Facebook“ platformoje „Pilaitės bendruomenės“ grupėje prieš kelias dienas paskelbtas anoniminis aukos įrašas apie užpuolimą Tolminkiemio gatvėje.

„Pilaitėje nebesaugu. Išnešus šiukšles sutemus, Tolminkiemio g. 23, Pajautos kampas, buvau užpulta jauno vyruko. Su treningu, stambaus sudėjimo. Partrenkė ant žemės, smaugė, nežinia, kuo būtų baigęsi, bet mano riksmą išgirdo kaimynai ir išgelbėjo“, – paskelbė auka.

Įraše pridurta apie skiriamąjį užpuoliko bruožą – sukandžiotus rankų pirštus gynybos metu.

Vyrai ėmė patys patruliuoti

Kilus baimei dalis Pilaitės gyventojų ėmėsi veiksmų – I.Lapiniauskaitė pasakojo, kad vakarais gatvėmis patruliuoja čia gyvenantys vyrai.

„Policijai labai nesinori, kad mūsų vyrai patruliuotų gatvėmis ir dairytųsi, bet mums būtų visiems saugiau, jei gyventojai po rajoną vaikščiotų ramūs. Papildomos akys tikrai nepamaišys“, – sakė ji.

„Facebook“ platformoje pasirodė ir vieno Pilaitės gyventojo įrašas, kuriame jis kreipėsi į visus fiziškai stipresnius vyrus.

„Pastarųjų šiurpių išpuolių akivaizdoje mūsų rajone negaliu sėdėti rankų sudėjęs ir šį vakarą nusprendžiau išeiti į gatves patruliuoti, ar neatsiras kokia nauja auka, kuriai skubiai vietoje reikės pagalbos. To paties daryti kviečiu ir visus kitus, kurie nepabijotų pasirūpinti mūsų gyvenvietės saugumu. Niekam neturėtų būti baisu išeiti į gatves bet kuriuo paros metu ir jokie policijos pareigūnai nebus tokie pat budrūs, kaip vietiniai žmonės“, – skelbė jis.

Policija skiria daugiau dėmesio

Vilniaus apskr. VPK komunikacijos poskyrio vyresnysis specialistas Tomas Bražėnas informavo, kad sostinės policija dėl galimos nusikalstamos veikos Tolminkiemio gatvėje yra gavusi du pranešimus.

„Pranešėja informavo, kad rugsėjo 29 d. 23 val. 17 min. nepažįstamas asmuo ją užpuolė, pargriovė ant žemės, bandė smaugti. Pranešėjai pavyko apsiginti. Ji pareigūnams nurodė įtariamojo požymius, nurodė jo pasitraukimo kryptį. Buvo informuoti dirbantys pareigūnai, tačiau įtariamojo „karštais pėdsakais“ sulaikyti nepavyko“, – lrytas.lt teigė T. Bražėnas.

Pasak jo, rugsėjo 30 d. pranešėja dar kartą kreipėsi į pareigūnus ir informavo, kad dėl įvykio parašys pareiškimą per elektroninių paslaugų portalą epolicija.lt. Preigūnai dėl šių pranešimų tikslina įvykio aplinkybes.

Policijos suvestinėse užfiksuoti dar du pranešimai dėl galimo plėšimo bei pasikėsinimo padaryti nusikaltimą Vydūno g., Vilniuje.

Rugsėjo 26 d. apie 19.14 val. gautas pranešimas, kad prie parduotuvės „Maxima“ nepažįstamas asmuo iš moters bandė pagrobti rankinę, tačiau nepavykus atlikti veikos, pasišalino nežinoma kryptimi. Moteris (gimusi 1963 m.) griūdama ant žemės susižalojo, patyrė fizinį skausmą.

Kitas pranešimas dėl galimo plėšimo Vydūno g., Vilniuje, buvo gautas rugsėjo 28 d. apie 15.37 val. Moteris (gimusi 1997 m.) informavo, kad rugsėjo 27 d. apie 20 val. 30 min. ją šalia paštomato užpuolė nepažįstamas asmuo, panaudojęs fizinę jėgą pastūmė, bandė pavogti mobilaus ryšio telefoną, tačiau nepavykus pagrobti telefono, griebė pranešėjos rankose laikytą siuntą ir pasišalino nežinoma kryptimi.

T.Bražėnas teigė, kad pareigūnai nustatė įtariamąjį asmenį ir spalio 2 d. jį sulaikė. Tai – 1998 metais gimęs vyras.

„Šiuo metu vykdomi procesiniai veiksmai. Ar sulaikytas asmuo susijęs su įvykiu Tolminkiemio g., pareigūnai nustatinėja. Pareigūnai skiria daug dėmesio nusikaltimų prevencijai, patruliavimui, bendradarbiauja su seniūnijų atstovais, tariasi dėl bendrų priemonių su savivaldybe“, – pranešė jis.

T.Bražėnas teigė, kad sveikina iniciatyvą, norint prisidėti prie saugesnio miesto kūrimo, tačiau, šiuo atveju, įvairios gyventojų iniciatyvos ir jų patruliavimas turėtų būti suderintas su pareigūnais dėl pačių gyventojų ir asmenų saugumo.

Remiantis Informatikos ir ryšių departamento statistika, Vilniaus mieste nuo šių metų sausio iki rugpjūčio nusikalstamų veikų skaičius 100 tūkstančių gyventojų yra 1371, sunkių nusikaltimų skaičius – 72.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.