Įstatymo pakeitimo projekte – dėmesys ES, NATO ir Ukrainos vėliavoms

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis siūlo įstatyme nustatyti, kad Europos Sąjungos ir NATO vėliavos galėtų būti nuolat iškeltos prie, virš ar ant valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų pastatų.

 Ž. Pavilionis<br> M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 Ž. Pavilionis<br> M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

Sep 29, 2023, 2:15 PM

Jei Seimas pritartų jo iniciatyvai, solidarizuojantis su Ukraina tol, kol vyksta agresija prieš šią valstybę, prie valstybės ar savivaldybių institucijų pastatų galėtų būtų iškelta ir Ukrainos vėliava.

Valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatymo pakeitimo projektą įregistravęs Ž. Pavilionis siūlo jame numatyti, kad gali būti iškeltos „demokratinių užsienio valstybių, prieš kurias vykdoma karinė agresija, vėliavos, kai Seimo sprendimu tokia agresija pripažinta ir išreikštas palaikymas tokiai užsienio valstybei.“

„Dėl Ukrainos siūlome bendresnę formuluotę. Mes turėtume teisę tokią vėliavą iškelti, kai Seimas apsisprendžia, kad prieš kažkokią demokratinę valstybę vykdoma agresija, o Lietuva išreiškia jai paramą. Kažkada Vilnius buvo Sakartvelo vėliavomis pasipuošęs liūdna proga, vėliau Ukrainos, Baltarusijos.

Jeigu būtų užpulta bet kokia mūsų kaimynė, turėtume teisę išsikelti vėliavą tos užpultos valstybės, prieš kurią vykdoma agresija, jeigu Seimas apsisprendžia ir patvirtina savo balsais, kad tokia agresija vykdoma, kad mes tą valstybę remiame“, – Eltai įstatymo pataisą komentavo Ž. Pavilionis.

Jo pastebėjimais, šiuo metu galime išsikelti bet kokios valstybės vėliavą, bet ta teisė yra vis užginčijama, nes „kai kuriems piliečiams trūksta pagrindimo“.

„Norime sukurti paaiškinimą ir pagrindimą, kad galime prie valstybės ir savivaldybių pastatų iškelti tų valstybių vėliavas, prieš kurias vykdoma agresija, jeigu taip apsisprendžia Seimas. Šiandien yra Ukraina, o rytoj gali būti bet kokia kita šalis, nes kol Putinas egzistuoja, tokia galimybė egzistuoja taip pat“, – sakė Ž. Pavilionis.

Pagal šiuo metu galiojantį reglamentavimą Europos Sąjungos ir NATO vėliavos negali būti nuolat iškeltos prie, virš ar ant valstybės ar savivaldybių institucijų pastatų. Atsižvelgiant į tai, kad 2024 metais bus minimos Lietuvos narystės Europos Sąjungoje ir NATO 20 metų sukaktys, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Ž.Pavilionis siūlo išplėsti jų vėliavų iškėlimo galimybes.

„Galiojantis įstatymas leidžia ES ir NATO vėliavas iškelti, jeigu atvyksta svečiai iš tų institucijų, jeigu minime kokią nors svarbią su šiomis institucijomis susijusią datą. Bet mes esame ES ir NATO nariais kiekvieną dieną. Todėl norime turėti teisę tas vėliavas iškelti ne tik svečių iš šių institucijų atvykimo proga, nes esame šeimos nariais, o ne tik priiminėjame svečius“, – Eltai sakė Ž. Pavilionis.

Pagal šiuo metu galiojantį Valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatymą, užsienio valstybių, Europos Sąjungos ir tarptautinių viešųjų organizacijų vėliavos prie, virš ar ant Lietuvos Respublikos valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų pastatų gali būti iškeliamos tik tuo metu, kai jose lankosi oficialūs svečiai ir specialiųjų misijų atstovai, taip pat atmintinų dienų ar oficialių tarptautinių renginių šiose institucijose ir įstaigose proga, kitais Vyriausybės nustatytais atvejais pagal diplomatinio protokolo reikalavimus, primena ELTA.

Fiziniai ir juridiniai asmenys pagal šiuo metu galiojantį reglamentavimą gali savo nuožiūra iškelti užsienio valstybių tautines (nacionalines), Europos Sąjungos ar tarptautinių viešųjų organizacijų vėliavas arba vėliavėles laikydamiesi vėliavų naudojimo principų ir tik tokiu būdu, kad nebūtų parodyta nepagarba šioms vėliavoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.