„Perkūno bastiono“ pratybose testuojama karo komendanto institucija

Rugsėjo 27–29 dienomis vyksta diskusinės stalo pratybos su praktiniais veiksmais „Perkūno bastionas“. Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo organizuojamos pratybos yra skirtos treniruoti ir testuoti valstybės institucijų, savivaldos ir ginkluotųjų pajėgų sąveiką įvairių teisinių režimų – t.y. krizių, nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties – metu.

 Akimirkos iš diskusijos.<br> A. Čemerkos/KAM nuotr.
 Akimirkos iš diskusijos.<br> A. Čemerkos/KAM nuotr.
 Akimirkos iš diskusijos.<br> A. Čemerkos/KAM nuotr.
 Akimirkos iš diskusijos.<br> A. Čemerkos/KAM nuotr.
 Akimirkos iš diskusijos.<br> A. Čemerkos/KAM nuotr.
 Akimirkos iš diskusijos.<br> A. Čemerkos/KAM nuotr.
 Akimirkos iš diskusijos.<br> A. Čemerkos/KAM nuotr.
 Akimirkos iš diskusijos.<br> A. Čemerkos/KAM nuotr.
 Akimirkos iš diskusijos.<br> A. Čemerkos/KAM nuotr.
 Akimirkos iš diskusijos.<br> A. Čemerkos/KAM nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lietuvos kariuomenė

Sep 28, 2023, 5:33 PM, atnaujinta Sep 28, 2023, 5:34 PM

Pratybų tikslas – treniruotis, įvertinti institucijų gebėjimą reaguoti bei veikti, taip pat – peržiūrėti teisinės bazės aktualumą, tobulinti informacijos kaitos procedūras, treniruoti įvairių lygių specialistus ir sprendimų priėmėjus krizių valdymo specifikos.

Karo komendanto institucija

Vienas iš esminių „Perkūno bastiono“ uždavinių šiais metais – treniruoti ir ugdyti paskirtus karo komendantus ir jų pavaduotojus, sudaryti sąlygas testuoti komendantinių vienetų veiklos principus, rinkti duomenis karo komendanto institucijos teisinės bazės atnaujinimui ir tobulinimui.

„Karo padėties atveju, komendantai tampa tiltu, jungiančiu šalies ginkluotąsias pajėgas ir valstybę ginklu galinčius ginti piliečius – rezervo karius, pilietinių organizacijų, tokių kaip Lietuvos šaulių sąjunga, medžiotojų būreliai ar kitų, šaunamąjį ginklą turinčių bei gebančių jį naudoti, asmenų. Ši sąveika yra esminis dėmuo, kai kalbame apie gynybos visuotinumą“, – sako krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus.

Paskelbus šalyje karo padėtį, karininkai, kurie paskirti į miesto karo komendanto pareigas, suformuotų miesto karo komendantūras, kurios administruoja, rūpinasi parama ir yra atsakingos už operacinius veiksmus. Šios funkcijos patikimos komendantiniams vienetams, suformuotiems iš rezervo karių, šaulių ir kitų koviniams veiksmams tinkamų asmenų. Lygiagrečiai rajonų karo komendantai, suformuotų identiškas struktūras rajonuose. Tokiu būdu, įgalinamas karo komendantūrų tinklas, koordinuojantis savivaldybės institucijų ir joms pavaldžių įstaigų, gyvybiškai svarbių įmonių veiklą, itin svarbių objektų apsaugą, diversantų veiklos užkardymą, įtraukiantis ginkluotam pasipriešinimui parengtus piliečius į bendrą šalies gynybą.

Šiuo metu Lietuvoje yra paskirti 6 miestų ir 54 rajonų karo komendantai.

„Perkūno bastione“ – karo komendanto institucijos testavimas

Karo komendantai privalo žinoti kaip paskirstyti miestų ir rajonų resursus, kaip panaudoti infrastruktūrą gynybos ir krizinių situacijų sprendimo reikmėms. Stiprus ir koordinuotas ryšys tarp valstybės institucijų veikia ne tik kaip operacijų valdymo garantas, bet ir kaip stiprus atgrasymo veiksnys.

„Šiose pratybose treniruojama pati karo komendanto institucijos koncepcija, jos veikimo modelis. Žiūrima, kaip pavyzdžiui aš, Alytaus miesto komendantas, gebu bendrauti su savivaldybe, kaip suplanuoju pajėgumus, reikalingus svarbių objektų apsaugai ar komendanto valandai vykdyti. Džiaugiuosi Alytaus administracijos direktoriaus ir komandos įsitraukimu – gera jausti, kad visi vienodai suprantame, dėl ko dirbame ir dėl ko treniruojamės“, – sako Alytaus miesto komendantas plk. Mantas Paškevičius.

Pasak plk. M. Paškevičiaus, kad komendantinių vienetų veikla būtų sklandi, turi gerai funkcionuoti veiklos koordinavimas tarp komendantų ir daugelio civilinių institucijų, su savivaldybe, o taip pat – per informavimą – ir su visuomene.

„Perkūno bastiono“ pratybų organizatoriai pabrėžia, kad būtina nuolatos stiprinti ryšį su visuomene, nevyriausybinėmis organizacijomis, siekiant vienodai suvokti visų visuomenės narių pareigas ir prievolę šalies visuotinės gynybos sistemoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.