Įstatymo pataisos padės užsieniečiams išmokti lietuvių kalbos

Seimas linkęs sudaryti galimybes užsieniečiams mokytis valstybinės lietuvių kalbos, neatsižvelgiant įleidimo gyventi Lietuvoje terminą.

Justas Džiugelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Justas Džiugelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-20 12:28

Antradienį po svarstymo parlamentarai pritarė tai numatančioms Užimtumo įstatymo pataisoms. Už projektą balsavo 118 Seimo narių, niekas nebuvo prieš, susilaikė 1 parlamentaras.

Šias Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko Justo Džiugelio inicijuotas įstatymo pataisas Seimas ketina priimti skubos tvarka.

Šiuo metu galimybę mokytis lietuvių kalbos turi tik tie užsieniečiai, kurių leidimas gyventi Lietuvoje galioja ne trumpiau kaip vienerius metus. Pasak J. Džiugelio, tų ukrainiečių, kurių leidimas gyventi mūsų šalyje galioja trumpiau nei vienerius metus, galimybės mokytis lietuvių kalbos yra apribotos.

„Šiuo metu tų ukrainiečių, kurie atvyko į Lietuvą po 2023 m. kovo4 d. ir kurių leidimas galios trumpiau nei vienerius metus, galimybės mokytis lietuvių kalbos yra apribotos. Siūlau atsisakyti šių nuostatų ir sudaryti galimybę užsieniečiams mokytis mūsų valstybinės kalbos, neatsižvelgiant į leidimo gyventi Lietuvoje terminą“, – yra sakęs Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Justas Džiugelis.

Tikimasi, kad įstatymo pakeitimas palengvins užsieniečių integraciją į šalies darbo rinką.

Užimtumo tarnybos siuntimu 2022 metais lietuvių kalbos mokėsi 93ukrainiečiai, 2023 m. nuo sausio 1 iki gegužės 31 d. – 299ukrainiečiai. Iš viso Lietuvoje yra apie 40 tūkst. atvykusių darbingo amžiaus ukrainiečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.