G. Nausėda turės rimtą konkurentą prezidento rinkimuose? Mato ir lauktą sugrįžimą

Liko dar dveji metai iki prezidento rinkimų, tačiau buvusi šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė viešojoje erdvėje tampa vis labiau girdima, o tai atsiliepė ir gyventojų apklausose – rinkėjai buvusią politikę mato kaip trečią geriausią kandidatę į prezidento postą.

Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Skirmantas Malinauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Skirmantas Malinauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>123rf nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 13, 2022, 5:27 PM, atnaujinta May 14, 2022, 1:27 PM

Kol vieni ekspertai tvirtina, kad šiuo metu prezidentui Gitanui Nausėdai nėra jokio realaus konkurento būsimuose rinkimuose, kiti pastebi, kad su dabartiniu šalies vadovu rimtai pasivaržyti galėtų ne tik D.Grybauskaitė, bet ir ekspremjeras Saulius Skvernelis.

Išreiškė nuomonę

Naujienų agentūros ELTA užsakymu „Baltijos tyrimų“ atliktos apklausos duomenimis, po 2024 metų gegužę vyksiančių rinkimų prezidento poste daugiausiai šalies gyventojų (20,4 proc. apklaustųjų) vėl norėtų matyti dabartinį šalies vadovą Gitaną Nausėdą.

Tarp dažniausiai įvardintų asmenybių – ir partijai „Vardan Lietuvos“ vadovaujantis ekspremjeras Saulius Skvernelis. Tai, kad 2019 m. valstiečių į prezidentus keltas politikas pabandytų laimę dar kartą, panoro 9,7 proc. apklaustųjų.

Tuo metu 9,1 proc. gyventojų norėtų, kad į Prezidentūrą grįžtų dvi kadencijas šaliai jau vadovavusi Dalia Grybauskaitė. Tarp dažniausiai minėtų asmenybių – ir premjerė Ingrida Šimonytė, kurią šalies vadovo poste norėtų matyti 7,2 proc. gyventojų.

G.Nausėda prieš D.Grybauskaitę?

Nepaisant nemažo gyventojų išreiškto palaikymo, žurnalistas Skirmantas Malinauskas „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ teigė abejojantis, kad D.Grybauskaitė vėl bandytų laimę būsimuose prezidento rinkimuose.

„Akivaizdu, kad D.Grybauskaitė grįžo į viešąją erdvę, tačiau prognozuočiau, kad ji nedalyvaus prezidento rinkimuose. Net jeigu ir dalyvautų, tiesą pasakius, nežinau, kaip jai sektųsi prieš dabartinį prezidentą.

Lietuvoje turime visuomenę, kuri myli prezidentus. Akivaizdu, kad G.Nausėdos atotrūkis nuo visų kitų konkurentų yra didžiulis, matuojamas kartais. Panašu, kad turime situaciją, jog jau kelintą kartą iš eilės dvi kadencijas prezidento kėdėje bus tas pats asmuo“, – spėjo S.Malinauskas.

Tuo metu viešųjų ryšių specialistas Artūras Jonkus tokios akivaizdžios pergalės D.Grybauskaitės kandidatavimo atveju G.Nausėdai neprognozuotų.

„Vienareikšmiškai būtų labai daug intrigos, jeigu tai nutiktų, bet yra labai daug „jeigu“. Jeigu buvusi prezidentė bandytų kandidatuoti, darytų kampaniją – nes tam laiko yra, tikrai būtų sunku prognozuoti galutinį rezultatą.

D.Grybauskaitė tikrai sugeba pakankamai greitai reaguoti į aktualijas, nebijo būti aštria – tas pats buvo dėl Ukrainos, dėl Vakarų atsako į Ukrainos užpuolimą. Sakyčiau, kad esminis klausima yra tai, ar ji norėtų kandidatuoti, ir ar tai darys“, – svarstė A.Jonkus.

G.Nausėda prieš S.Skvernelį?

Vis dėlto, S.Malinauskas įsitikinęs, kad šiuo metu realaus konkurento prezidento rinkimuose G.Nausėdai nėra.

„Kai S.Skvernelis kandidatavo būdamas premjeru, tuo metu jis surinko kiek daugiau nei 20 proc., o dabar jis turi beveik 10 proc. palaikymo – turint galvoje, kad pusė žmonių ateina į prezidento rinkimus, tai jo situacija iš esmės nepakito, palaikymas yra toks pats. Tokio palaikymo, mano galva, neužtektų.

Pavyzdžiui, Ingrida Šimonytė surinko daugiau negu 30 proc., dabar jos palaikymas perpus sumenkęs, nes ji yra toje pačioje situacijoje, kokioje buvo S.Skvernelis – premjero kėdėje.

Galima užtikrintai pasakyti, kad rimto konkurento G.Nausėdai nėra. Jeigu dešinė pasiūlytų kažkokią alternatyvą, antrame ture praktiškai šansų nėra. Kairėje matome V.Blinkevičiūtę, kuri dabar šiek tiek pasitraukusi iš viešumos, turi 5–7 proc. Palyginus su G.Nausėdos 20 proc., tai nėra daug“, – įvertino S.Malinauskas.

Savo ruožtu viešųjų ryšių specialistas A.Jonkus teigia negalintis garantuoti ir G.Nausėdos pergalės prieš S.Skvernelį.

„Jei pasižiūrėtume pagal elektoratą, tai S.Skvernelio ir G.Nausėdos didžiausi palaikytojai yra tie patys – ir kalbame ne apie didžiuosius miestus, bet apie kitą Lietuvą.

16 ar 20 proc., jie nieko nereiškia, nes tai yra tik palankus vertinimas, o kai reikia iš tiesų balsuoti, suveikia visiškai kita logika.

Sakyčiau, kad jeigu antrame ture išeitų S.Skvernelis ir G.Nausėda, tai būtų labai didelis klausimas, kuris kandidatas laimėtų, turint omeny dabartinio prezidento vertinimus didžiuosiuose miestuose“, – pastebėjo A.Jonkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.