Vilniaus teisėjas pasisakė apie dėl karo Ukrainoje priimtą sprendimą, kuris pribloškė jo kolegas ir prokurorus

Vagystėmis įtariamą ukrainietį į laisvę paleidęs Vilniaus teisėjas Vladimiras Berezovskis dėl šio sprendimo nesigaili, nors nežino, ar paleistasis išvyko ginti savo šalies.

Nestandartinis V.Berezovskio sprendimas sukėlė šurmulį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nestandartinis V.Berezovskio sprendimas sukėlė šurmulį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nestandartinis V.Berezovskio sprendimas sukėlė šurmulį.
Nestandartinis V.Berezovskio sprendimas sukėlė šurmulį.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 7, 2022, 10:36 AM, atnaujinta Apr 7, 2022, 2:54 PM

Ukrainos pilietis Andrijus Haishukas teismo nuosprendžio turėjo laukti areštinėje, bet baudžiamąją bylą išnagrinėjęs Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas V.Berezovskis nusprendė kitaip.

„Nėra nei teisinio, nei žmogiško pagrindo toliau laikyti A.Haishuką suėmime ir kliudyti jam padėti savo šeimai šiuo ypatingai sudėtingu jam ir jo šeimai, jo šaliai laikotarpiu, kai svarbus kiekvienas, galintis stoti ginti Ukrainos nepriklausomybę, vadinasi, ir visas civilizuoto demokratinio pasaulio vertybes“, – motyvus nutartyje išdėstė teisėjas.

V.Berezovskis taip pat pabrėžė, kad byla jau išnagrinėta, kaltinamasis praeityje nėra teistas, o jo artimieji – sutuoktinė su mažamečiu vaiku ir tėvai, vienas kurių serga sunkia liga, yra vienoje aktyviausių Rusijos karinių pajėgų nuolat įvairiais ginklais atakuojamoje teritorijoje ir šio karo metu bet kokia pagalba, ypač artimiausio šeimos nario, yra reikalinga kaip niekada.

Kolegos ištaisė „klaidą“?

Tiesa, nežinia, ar A.Haishukas sugrįžo į tėvynę ir ar vėliau nesislapstys nuo teisingumo.

Teisėjas V.Berezovskis „Lietuvos rytui“ teigė, kad tai yra kaltinamojo pasirinkimas.

Tiesa, jo kolegos ir prokurorai mano kiek kitaip.

Vilniaus apygardos teismo teisėjams pasirodė, kad V.Berezovskį užvaldė emocijos. Jie panaikino jo priimtą nutartį ir vėl paskyrė suėmimą, tačiau manoma, kad A.Haishuko pėdos Lietuvoje jau yra ataušusios.

Ukrainietis buvo sulaikytas pernai rudenį Plungėje, jo atžvilgiu buvo pradėti trys ikiteisminiai tyrimai dėl vagysčių Vilniuje bei Panevėžyje.

Įtariama, kad A.Haishukas su bendrininkais išdauždavo parduotuvių langus, įsibraudavo į vidų ir grobdavo buitinę techniką. Padaryti nuostoliai siekia keliasdešimt tūkstančių eurų.

Savo nusikaltimo bendrininkų ukrainietis, kuris į Lietuvą atvyko dirbti statybose, pareigūnams neišdavė.

Iš Zaporožės atvykęs vyras buvo apsistojęs Klaipėdoje.

Elgėsi apgalvotai

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „#NeSpaudai“ kalbinamas V.Berezovskis sakė negalįs komentuoti, ar jam žinoma į laisvę paleisto teisiamojo buvimo vieta.

Bet kalbėdamas apie savo sprendimo motyvus teisėjas pabrėžė, kad jis nebuvo spontaniškas ar nulemtas emocijų, o apgalvotas ir pagrįstas: „Kaltinamasis išreiškė norą eiti ginti agresoriaus užpultos tėvynės. Kitas momentas buvo padėti šeimai, ir į tai buvo atsižvelgta.“

V.Berezovskio įsitikinimu, skirti suėmimą A.Haishukui nebuvo reikalo, juolab kad ši griežčiausia kardomoji priemonė Lietuvoje iš viso taikoma pernelyg dažnai.

Beje, su tuo sutiko ir laidoje dalyvavusi teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska.

Svarbiausia – žmogiškumas

V.Berezovskis nenorėjo komentuoti jo kolegų reakcijos, bet teigė nutartyje nurodęs faktus, kuriuos esą sunku ginčyti: „Ukrainoje karas vyksta jau nuo 2014 metų, o nuo vasario 24-osios prasidėjo intensyvi ir itin brutali šio karo fazė. Mano manymu, ji yra įgavusi naujojo fašizmo atmainą.“

Beje, šis 51 metų teisėjas yra užaugęs Kijeve, ten baigė vidurinę mokyklą, po to kelerius metus gyveno Odesoje, o į Lietuvą atsikėlė jai atgavus nepriklausomybę. Teisininko motina yra žemaitė, o jis pats save laiko lietuviu.

Vis dėlto V.Berezovskis pabrėžė, kad svarbu ne tautybė, o žmogiškumas: „Aš pirmiausia save laikau žmogumi. Tautybė, ypač karo kontekste, neturi skirtumo. Tu arba žmogus, arba antžmogis, kaip tie, kurie siaubė Bučą ir žudė jos gyventojus.

Svarbiausia – nenužmogėti. Tam tikrų niuansų šiuo atveju yra, kai matai, kad tavo miestą bombarduoja, per tavo rajoną rieda tankai, o giminės bėga.

Vis dėlto aš neleidžiu sau, kad darbe mane užvaldytų emocijos.“

Jau po ažiotažą sukėlusio jo sprendimo vilnietis teisėjas sužinojo ir apie panašiai Olandijoje išnagrinėtą bylą. Ten teisėjai du už žmonių kontrabandą teistus ukrainiečius irgi išleido kariauti.

„Mano sprendimas pačiai bylai nekenkia. O teisingumas bus įvykdytas bet kokiu atveju. Niekur jis, jeigu bus nuteistas, nedings“, – kalbėjo V.Berezovskis.

Jis taip pat pabrėžė, kad teismai privalo laikytis įstatymų, bet negali neatsižvelgti į visas aplinkybes, ypač tokias išskirtines kaip karas.

Beje, teisėjas kaltinamajam leido paskambinti žmonai, nes nelaisvėje buvęs ukrainietis net nežinojo, ar Zaporožėje likusiai jo šeimai viskas gerai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.