Štilis prieš audrą: reitinguose išsiryškino pirmieji pokyčių ženklai ir užfiksuoti keli rekordai

Lapkričio politinių partijų reitingų lentelėje esminių pokyčių nėra, tačiau tai – tik štilis prieš būsimą audrą, kurios pirmuosius ženklus galime stebėti jau dabar, teigė sociologas Vladas Gaidys.

Naujausi reitingai.<br>Lrytas.lt koliažas
Naujausi reitingai.<br>Lrytas.lt koliažas
Gitanas Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vladas Gaidys<br>D.Umbraso nuotr.
Vladas Gaidys<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 4, 2021, 10:13 AM, atnaujinta Dec 5, 2021, 1:06 AM

Kaip rodo bendrovės „Vilmorus“ lapkričio 18–27 dienomis atlikta naujausia šalies gyventojų apklausa, aiškiai į priekį išsiveržę socialdemokratai ir toliau palieka konservatorius bei valstiečius sau už nugaros. Tiesa, socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė, anot sociologo, ramiai miegoti neturėtų – pastebimi pirmieji neigiami signalai.

Laukia partijų kova

Naujausios apklausos duomenys parodė, kad lapkritis reitingų lentelei pokyčių neatnešė – lyderiai nepasikeitė, o ir palaikymas partijoms išliko stabilus.

Jeigu Seimo rinkimai vyktų kitą sekmadienį, daugiausiai, 16,3 proc. apklaustųjų balsų gautų Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), kai spalį – 16,8 proc. Toliau rikiuojasi Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) su 11,5 proc. (spalį – 9,7 proc.) ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) su 10,5 proc. (spalį – 9,4 proc.).

Vis dėlto, bendrovės „Vilmorus“ vadovas V.Gaidys atkreipė dėmesį į vieną ženklą, kuris galimai indikuoja rimtus pokyčius lyderių lentelėje ateityje. Net 5,4 proc. iš turinčių nuomonę respondentų teigė, jog balsuotų už „kitą“, pateiktame partijų sąraše neįvardintą politinę jėgą.

„Tas „kita“ jau praeitų rinkiminį barjerą. Kodavome, kas tas „kita“ – tai Sauliaus Skvernelio (buriama partija – aut.past.) „Vardan Lietuvos“. Jeigu tik bus įrašyta, akivaizdu, kad bus ne tik 5 proc., o gal ir 10 proc.

Dabartinis stabilumas – tai štilis prieš audrą. Kai jie (S.Skvernelio komanda – aut.past.) užregistruos partiją, kai ji bus įtraukta į apklausą, tada tikrai labai persiskirstys ir žaliųjų, ir socialdemokratų, o gal ir kitų partijų reitingas“, – prognozavo sociologas.

Tuo metu LVŽS, nors šiuo metu dirba opozicijoje, turi praktiškai tokį patį vertinimą, kaip ir valdantieji konservatoriai. Į trečią lentelės poziciją jau prieš kurį laiką nustumti valstiečiai, sociologo teigimu, padarė viską, kad ten atsidurtų.

„Metus laiko jie darė viską, kad savo reitingą „numuštų“ – nuolatinės rietynės, vienas kito demaskavimai. Susiriejusių žmonių grupuotė negali turėti aukšto reitingo“, – įsitikinęs V.Gaidys.

Palankiausiai vertinami politikai

Palankiausiai vertinamu politiku ir toliau išlieka prezidentas Gitanas Nausėda – lapkritį šalies vadovą palankiai įvertino 54,5 proc. apklaustųjų (spalį – 53,9 proc.).

Tuo metu socialdemokratų partijos lyderės Vilijos Blinkevičiūtės naujausias vertinimas kelia klausimą, ar jau gęsta jos žvaigždė. Lapkritį teigiamai V.Blinkevičiūtę įvertino 44,1 proc., spalį – 47,2 proc. apklaustųjų. Per mėnesį teigiamai europarlamentarę vertinančiųjų skaičius krito 3,1 proc., o nuo rugpjūčio – beveik 5 proc.

„Manau, kad tai jau tendencija. Jau kelis mėnesius, nuo gegužės, kada teigiamai vertinančių buvo 50 proc., yra tam tikra mažėjimo tendencija. Buvo staigus ir galbūt netikėtas iškilimas, o tie lūkesčiai dabar, matyt, nėra dengiami kokiais nors įvykiais ar darbais“, – svarstė sociologas.

Tiesa, V.Blinkevičiūtė jau antrą mėnesį išlieka politike, kurią apklaustieji įvardija geriausiai atstovaujančia jų interesus. Šią poziciją spalį europarlamentarė perėmė iš prezidento G.Nausėdos.

V.Gaidžio teigimu, nors V.Blinkevičiūtės vertinimui būdinga mažėjimo tendencija, politikė išlieka labai populiari. Visgi, sociologas nesutinka, kad socialdemokratų lyderei nereikia nerimauti.

„Nerimauti reikėjo jau pirmą dieną, kai pamatė savo reitingą, kuris paremtas tik lūkesčiais – kai ištempė partiją, nors niekas joje nebuvo pasikeitę. Kad ir partijos, ir jos pačios reitingai yra tuštoki. Manau, kad ji jau pakankamai nerimauja, o dar ir S.Skvernelio atėjimas į politinę sceną. Manau, kad tas nerimas neduoda jai miegoti“, – įsitikinęs sociologas.

Jau kurį laiką nesikeičia Ingridos Šimonytės Vyriausybės narių vertinimas. Tik du ministrai ir toliau išlaiko teigiamą vertinimą – tai socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė ir krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Praėjus metams nuo buvusio ministrų kabineto suformavimo, 2017 metų spalį-lapkritį, aštuoni ministrai buvo vertinami teigiamai“, – palygino V.Gaidys.

Kaip šios Vyriausybės anti-rekordininkę V.Gaidys išskiria Aušrinę Armonaitę – neigiamai ekonomikos ir inovacijų ministrę lapkritį įvertino 63,5 proc. respondentų.

„Tai ne rekordas, bet jau labai daug neigiamų vertinimų. Jau reikia paieškoti tokio skaičiaus. Prieš aštuonerius metus tokiu pačiu laiku Andrius Kubilius turėjo 64 proc. neigiamų vertinimų“, – priminė sociologas.

Klausimai dėl partijos pirmininko

Tiesa, opozicinės LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis „puikuojasi“ dar prastesniu vertinimu nei didžioji dalis I.Šimonytės Vyriausybės ministrų – lapkritį jį neigiamai vertino 50,5 proc. apklaustųjų.

Nepaisant to, V.Gaidys nemano, kad partijos pirmininko keitimas palankiau visuomenėje vertinamu politiku ištrauktų LVŽS iš dabartinio sąstingio.

„Jeigu ta partija turėtų aiškiai išreikštą ideologiją – tarkime, jei jie būtų tokie intensyvūs žalieji, kokie yra, pavyzdžiui, Vokietijoje, kurie kovoja, stabdo traukinius, bet LVŽS – ne visai tokie žalieji. LVŽS galbūt valstiečius atstovauja, ar fermerius.

Kiekvienoje šalyje yra aišku, kas yra liberalai, kas yra socialdemokratai. O LVŽS yra vieno žmogaus partija – žmogaus, kuris turėjo tikrai puikią komandą, puikius organizacinius gebėjimus. Pasikeitus žmogui, partijos be aiškiai išreikštos ideologijos turbūt neliktų“, – prognozavo V.Gaidys.

„Jeigu man reikėtų siūlyti, tai dėl Dievo meilės, tik nekeiskit nieko – prapulsit“, – pridūrė jis.

Tačiau V.Gaidys neatmeta, kad kitas politikas, kuris galėtų užimti valstiečius palikusio S.Skvernelio vaidmenį, partijai praverstų.

„S.Skvernelis buvo beveik prekinis ženklas. Kai buvo vidaus reikalų ministras, turėjo aukštesnius reitingus nei dabar G.Nausėda, o ir jo, kaip premjero, reitingas buvo aukštas. Nežinau, ar taip lengva surasti antrą tokį žmogų – kad tokių žmonių yra, net neabejoju, bet ar lengva prikalbinti, prisivilioti?“, – kalbėjo V.Gaidys.

Antradienį prasidėję LVŽS pirmininko rinkimai baigsis sekmadienį. Partijos nariai pirmininką renkasi iš dviejų kandidatų: dabartinio lyderio R.Karbauskio ir Seimo nario Giedriaus Surplio.

Institucijų vertinime – du rekordai

Kol partijų reitingų lentelėje pokyčių nėra, šalies institucijų vertinimuose lapkritį – net du rekordai.

Lapkritį pasitikėjimas Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnais išaugo iki 53,6 proc., ir tai yra aukščiausias pasieniečių įvertinimas per visą „Vilmorus“ apklausų organizavimo laikotarpį.

„Matomai teigiamai įvertintas jų sunkus ir nedėkingas darbas pasienyje“, – pastebėjo V.Gaidys.

Tuo metu Bažnyčia pasitikinčių žmonių procentas – mažiausias per 21 metus. Lapkritį Bažnyčia teigė pasitikintys 46,8 proc. apklaustųjų.

„Nebuvo jokio įvykio, tačiau stebima tam tikra pasitikėjimo mažėjimo tendencija ir šiuo metu yra matomas mažiausias pasitikėjimo Bažnyčia rezultatas“, – įvardijo sociologas.

V.Gaidys svarsto, kad šiuo metu visoje Europoje stebimas nusivylimas Bažnyčia. Be to, sociologo teigimu, būtų svarbu įvertinti ir tai, kad prieš 20 metų Bažnyčia buvo vertinama labai aukštai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.