Akis į akį su migrantais susiduriantys pasieniečiai prakalbo, kokių sprendimų trūksta

Nacionalinė pasienio pareigūnų profesinės sąjunga reiškia nusivylimą, kad nėra griežtesnių Europos Sąjungos sprendimų siekiant suvaldyti migracijos iššūkį mestą Baltarusijos. Apie tai, kokių sprendimų pasigendama ir kaip sekasi pasieniečiams nepaprastosios padėties metu, „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ kalbėjo profesinės sąjungos pirmininkas Rimantas Liepa.

Pasienis su Baltarusija<br>Mariaus Morkevičiaus nuotr.
Pasienis su Baltarusija<br>Mariaus Morkevičiaus nuotr.
Pasienis su Baltarusija<br>Mariaus Morkevičiaus nuotr.
Pasienis su Baltarusija<br>Mariaus Morkevičiaus nuotr.
Pasienis su Baltarusija<br>Mariaus Morkevičiaus nuotr.
Pasienis su Baltarusija<br>Mariaus Morkevičiaus nuotr.
Pasienis su Baltarusija<br>Mariaus Morkevičiaus nuotr.
Pasienis su Baltarusija<br>Mariaus Morkevičiaus nuotr.
Pasienis su Baltarusija<br>Mariaus Morkevičiaus nuotr.
Pasienis su Baltarusija<br>Mariaus Morkevičiaus nuotr.
Baltarusijos pasienis, pasieniečiai.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Baltarusijos pasienis, pasieniečiai.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 3, 2021, 5:50 PM

Procedūroms trūksta griežtumo

„Sprendžiant šią migracijos krizę jau seniai pasigendama bet kokių sprendimų, kurie ar supaprastintų, ar peržiūrėtų visus dokumentus ir kažkaip sunormalizuotų nelegalių asmenų prašymų peržiūrėjimus. Dabar yra išsipūtusios procedūros ir iš to pelnosi visi, kas tik netingi. Iš esmės, darbais apkrauta viskas, o rezultatų jokių“, – teigė R.Liepa.

Profesinės sąjungos pirmininkas teigė, kad dėl dabartinių užtęstų procedūrų yra švaistomi valstybės pinigai advokatų paslaugoms, taip pat lėšas gauna ir nevyriausybinės organizacijos, padedančios tvarkytis su migrantų situacija.

Nors Europos Sąjunga ir skelbia apie vis naujus sprendimus susijusius su migrantų krize, tačiau kritikos iš Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos dėl to nemažėja.

„Kiek laiko jau tęsiasi problema? Jau metai dūsta Lenkija, Lietuva, Baltarusijoje migrantų vis dar pilna. Nei vieno dokumento net nebuvo apsvarstyta dėl pakeitimų. (...)

Taip viskas ir sprendžiama: visi gražiai pakalba, gražiai paploja, palinkčioja ir nesugeba netgi užbėgti įvykiams už akių. Mes dabar jau sprendžiame įsisenėjusią problemą, bet minima ir apie kitas problemas, apie kurias dar nėra kalbama. Bet jos vis tiek išlįs, kaip ir šita išlindo“, – piktinosi R.Liepa.

Paklaustas, kokių sprendimų profesinės sąjungos nuomone, turėtų imtis Europos Sąjunga, Rimantas Liepa įvardijo pagrindinį norą – sugriežtinti procedūras.

„Aš manau, kad reikėtų ir sugriežtinti, ir supaprastinti procedūras. Negali žmogus nelegaliai patekęs į šalį be dokumentų, tyčiodamasis, niekindamas tos šalies turtą, būti aprūpintas viskuo ir apie jį ratuku turi suktis didžiausia žmonių dalis pradedant migracija, baigiant pasieniečiais.

Yra tam tikros tvarkos, kurios turi galioti visiems, bet kažkodėl tam tikrai grupei žmonių galioja išimtys. Čia yra negerai“, – teigė R.Liepa.

Migrantų krizės metu verta nepamiršti, kad niekur nedingsta ir iki tol pasienį kamavusios problemos, pavyzdžiui – kontrabanda. Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos pirmininkas sakė, kad dėl dabar sugriežtintos pasienio kontrolės kontrabandos situacija gerėja, tačiau vis tiek tam skiriama per mažai dėmesio.

„Natūraliai kontrabanda mažėja, bet pas mus taip išeina, kad mes labai siaurai žiūrime: dabar yra viena problema – sprendžiam ją.

Tos visos problemos dešimtmečiais tęsiasi. Europos Sąjunga visa tai žino ir ką? Ir nieko. Tiesiog atvažiuoja, pasišypso, paploja ir išvažiuoja“, – įsitikinęs R.Liepa.

Lietuvoje situacija gerėjanti

Paklaustas, kokia Pasienio pareigūnų profesinės sąjungos nuomonė apie Vidaus reikalų ministerijos veiksmus migrantų krizės metu, R.Liepa atsiliepė teigiamai.

„Mūsų profesinės sąjungos nuomone ir mano asmenine nuomone jie tvarkosi pakankamai gerai. Iš to, ką turi, ir kaip viskas nukrito ant ministrės ir jos komandos. Iš tiesų, nebuvo pasiruošta, bet sprendimai priimami tinkami. Gal kartais jie būna pavėluoti, bet kol kas jie tinkami“, – sakė R.Liepa.

Profesinės sąjungos pirmininkas taip pat džiaugėsi ir nuo birželio mėnesio pagerėjusia situacija pasieniečių aprūpinimo srityje. Nors vis dar yra likę tam tikrų spragų, tačiau R.Liepos teigimu, suprantama, kad procedūros gali užsitęsti, o situacija gerėja nuosekliai.

„Vis tiek tos procedūros užpirkimų ir kitų dalykų yra pakankamai ilgos ir niekas nepersimeta ant vienos problemos, o sprendžia viską kompleksiškai, paeiliui. Uniformos keičiasi, ginkluotė keičiasi, gal dar kažko trūksta, bet atsiras.

Nėra taip, kad nevyksta. Kai pareigūnai mato, kad kažkas vyksta, tai jau matosi šviesa tolumoje, kad bus dar geriau“, – sakė R.Liepa.

Svarstant apie nepaprastosios padėties pratęsimą ir teritorijų, kurioje ji galios, praplėtimą, gali kilti klausimas, ar užteks dabartinių pasieniečių pajėgų. Vis dėlto, R.Liepa ramino – pasieniečiai susitvarkys.

„Aš manau, kad žmonės, kurie davė priesaiką valstybei, jie atlaikys visus krūvius. Jei neužteks pačių pareigūnų pasienio, kaip dabar, manau, vadovybė, valdžia ir Vyriausybė ras resursus, galimybes perdislokuoti tam tikrus padalinius ar kitas tarnybos rūšis, tame tarpe krašto apsaugą, kad padėtų pareigūnams“, – sakė profesinės sąjungos pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.