A. Bilotaitė: į savo kilmės šalis jau grįžo 331 migrantas

Galimybe grįžti į savo kilmės šalis pasinaudojo jau 331 neteisėtas migrantas, ketvirtadienį teigė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. Pasak jos, su Iraku ir toliau vyksta derybos, migrantai įtikinėjami grįžti savanoriškai.

Agnė Bilotaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos pasienis<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos pasienis<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos pasienis<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos pasienis<br>M.Patašiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 25, 2021, 12:19 PM, atnaujinta Nov 25, 2021, 12:47 PM

Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė aiškino, jog 40 į Lietuvą neteisėtai patekusių migrantų jau sulaukė galutinių teismų sprendimų nesuteikti jiems prieglobsčio ir turi būti išsiųsti į savo kilmės šalis.

Vis tik pažymima, kad kol kas nėra galimybės to padaryti, kadangi didžioji dalis minėtų asmenų yra irakiečiai – jie patys išvykti nenori, o Irakas priima tik grįžtančiuosius savanoriškai.

A.Bilotaitės teigimu, Europos Sąjunga aktyviai dirba, kad Irakas priimtų asmenis, kurie yra priverstinai grąžinami. O jų, anot ministrės, yra didžioji dalis.

„Ir Lietuva, ir pati Europos Sąjunga tikrai aktyviai dirba, kad tie asmenys būtų sugrąžinti į kilmės šalis. Suprantu, kai klausimas keliamas apie prieglobsčio prašytojus, kai žmonėms reikalinga pagalba, bet ką mes matome – kad iš visų išnagrinėtų prašymų tik dešimčiai yra suteiktas prieglobstis, o visi kiti nėra tikri prieglobsčio prašytojai.

Padarysime viską, kad Irakas pakeistų savo poziciją ir tie asmenys sugrįžtų į savo namus“, – teigė ministrė.

Paklausta, ar mato progresą derybų su Iraku procese, A.Bilotaitė svarstė, jog jokie procesai nevyksta paprastai.

„Aišku, buvo ir tam tikrų gerų dalykų – pirmiausia su skrydžių ribojimais. Kitas labai rimtas klausimas yra tų asmenų galimybė grįžti į namus net ir per prievartą.

Šiuo metu mes turime jau grąžintų 331 asmenį, dabar, kiek žinau, 88 asmenims yra parengti dokumentai Irako ir ta procedūra turėtų pajudėti. Matyt, savanoriškai grįžtančių turėsime ženkliai didesnį skaičių“, – patikino A.Bilotaitė.

Anot E. Gudzinskaitės, iš viso po apskundimo teismams palikti galioti 79 Migracijos departamento sprendimai nesuteikti prieglobsčio, tačiau 39 atvejais skundai nebuvo nagrinėti, nes užsieniečiai pasišalino iš apgyvendinimo vietų ir su jais nebepavyksta susisiekti.

„Tad su likusiais žmonėmis yra priimta 40 sprendimų, kurių nebegalima skųsti. Visais 40-čia atvejų Migracijos departamento sprendimas buvo paliktas galioti, nepakeistas, reiškia, jie turi būti išsiųsti į kilmės valstybes“, – BNS sakė E. Gudzinskaitė.

Anot jos, absoliuti dauguma minėtų migrantų yra Irako piliečiai.

Ji taip pat patvirtino, kad dešimčiai migrantų jau buvo suteiktas prieglobstis. Tarp jų – tik vienas irakietis, likusieji yra Sirijos, Eritrėjos, Jemeno, Afganistano piliečiai.

Apgręžti 55 migrantai

Pasienyje su Baltarusija praėjusią parą apgręžti 55 migrantai, vienas įleistas dėl humanitarinių priežasčių, ketvirtadienį pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Jos duomenimis, tai – didžiausias neįleistų migrantų skaičius šią savaitę.

Antradienį pasieniečiai apgręžė devynis užsieniečius, pirmadienį – 18, sekmadienį – 70, šeštadienį – 44, penktadienį – 54, ketvirtadienį – 106.

Pasieniečių teigimu, trečiadienio naktį Varėnos rajone taip pat pastebėta pažeista koncertina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.