G. Nausėdos patarėja: A. Lukašenkos pasisakymai jau nieko nebestebina

Prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė teigia, kad Aliaksandro Lukašenkos trečiadienį išsakyti pareiškimai apie sprendimą Minske priverstinai nutupdyti „Ryanair“ lėktuvą ir sulaikyti juo skridusį opozicijos aktyvistą jau nieko nebestebina. Nepaisant to, kad, pasak A. Skaisgirytės, A. Lukašenkos pateikta įvykių interpretacija neįtikinanti, tačiau, jos teigimu, Baltarusijos diktatorius ir toliau laikysis savo įvykių versijos, kuri viešoje erdvėje vis tiek bus komentuojama ir interpretuojama.

A.Skaisgirytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Skaisgirytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2021, 9:46 AM

„Vakar visi klausėmės A. Lukašenkos, kuris, sakyčiau, turbūt eilinį kartą, jam būdingu stiliumi kaltino Vakarus, kad Vakarai nori susidoroti su Baltarusija, kad nori juos užmušti, net ir taip buvo pasakyta. Na, ir kad dėl šio incidento kalti teroristai, vėlgi pakartojo savo versiją apie bombą, minėjo „Hamas“ ir pan. Nieko gal jau nebestebina jo tokia retorika, ne pirmas kartas, ko gero, ir nepaskutinis, kai šitokiu stiliumi kalba“, – LRT radijui teigė A. Skaisgirytė.

Prezidento patarėja taip pat atkreipė dėmesį, kad šiuos A. Lukašenkos pasisakymus reikėtų vertinti suprantant, kad šalia to vyksta informacinis karas, kova už tai, kaip įvykiai yra traktuojami informacinėje erdvėje.

„Kas vyko iš tikrųjų, tikimės, kad atsakys nepriklausomas tyrimas. Kaip žinoma, Europos Vadovų Taryboje buvo priimtas Europos vadovų kreipimasis ir į Tarptautinę civilinės aviacijos organizaciją, kad kuo greičiau įvykdytų nepriklausomą tyrimą. Na, o viešojoje erdvėje vis tiek yra komentuojama ir visaip interpretuojama“, – sakė A. Skaisgirytė.

„Ši A. Lukašenkos interpretacija įvykių nei įtikina, nei ji atrodo kreditabili. Tačiau jis tai pasakoja ir pasakoja, žinoma, ir tarptautinei auditorijai, ir savo žmonėms. Tai manytume, kad turėsime dar čia vargo, kai reikės pasakyti, kad įvyko taip ir taip, o Baltarusija, galima prognozuoti, atsisakys pripažinti tą įvykusį įvykį ir vis tiek laikysis tokios savos versijos“, – pridūrė ji.

A. Skaisgirytė sureagavo ir į A. Lukašenkos pareiškimą, kad Baltarusija nebestabdys į Lietuvą vyksiančių narkotikų ir nelegalių migrantų. Ji akcentavo, kad, nepaisant tokių A. Lukašenkos grasinimų, Lietuva su sąjungininkais šią problemą bandys išspręsti.

„Judėjimas sausuma irgi yra kažkiek apstojęs, žinoma, jis tebevyksta, tačiau baltarusiams išvažiuoti iš Baltarusijos nėra labai paprasta, turint omenyje paprastus gyventojus. A. Lukašenka, ką turėjo mintyje apie narkotikus ir migrantus, tai, žinoma, labiau apie nelegalią migraciją ir nelegalią prekybą. Tai toks vėlgi savotiškas grasinimas, kad atseit anksčiau Baltarusijos pasieniečiai tuos nelegalius migrantus stabdydavo, o dabar jau nestabdys“, – sakė A. Skaisgirytė.

„Tačiau mūsų tarnybos dirba, ir Lenkijos tarnybos dirba. Tai, matyt, kad nelegalios migracijos bendromis jėgomis su sąjungininkais šią problemą bandysime išspręsti. Tai čia toks pagrasinimas“, – akcentavo ji.

Prezidento patarėja taip pat džiaugiasi greita Europos Sąjungos valstybių reakcija į įvykusį incidentą.

„Turint mintyje, kad incidentas įvyko sekmadienį, sprendimas Europos Sąjungos Vadovų Tarybos, diskusija ir tos politinės gairės buvo priimtos pirmadienį, antradienį jau imtasi konkrečių žingsnių. Tai labai greitas procesas. Netekti galimybės apmokestinti oro erdvę yra irgi tam tikra sankcija, kadangi skridimas virš šalies oro erdvės duoda tai šaliai pajamų“, – teigė A. Skaisgirytė.

„Žinoma, kad Europos Sąjungos rekomendacijos negali priversti viso pasaulio laikytis mūsų tvarkos ir taisyklių, tačiau vėlgi manome, kad europiečiai ir mūsų sąjungininkai už Atlanto tikrai laikysis čia vienos pozicijos ir bent tuo parodysime, kad mums toks elgesys yra nepriimtinas“, – sakė ji.

ELTA primena, kad sekmadienį iš Graikijos į Lietuvą skridęs „Ryanair” laineris po melagingo pranešimo apie neva jame esančią bombą buvo priverstinai nutupdytas Minske. Baltarusijos oro erdvėje jį lydėjo šios šalies karinių oro pajėgų naikintuvas Mig-29.

Lėktuvu skrido Baltarusijos režimo kritikas Ramanas Pratasevičius, kuris buvo sulaikytas Minske.

Priverstiniam „Ryanair“ lėktuvo nutupdymui sukėlus tarptautinės bendruomenės nepasitenkinimą, Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka trečiadienį teigė, kad „išpuoliai“ prieš jo šalį peržengė „raudonas linijas“. A. Lukašenka taip pat teigė, kad lėktuvo nutupdymu Minske siekė „apsaugoti žmones“. Jis taip pat neigė, kad lėktuvą nusileisti privertė pakilęs naikintuvas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.