Arūnas Dumalakas. Keisti Vilniaus valdžios praregėjimai

Kas valdo Vilnių – sliekų ant asfalto neieškantis ar tiesiog karštakošis meras, tampantis ir taip įtemptus vilniečių nervus?

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2020, 7:00 AM

Ketvirtadienį Vilniaus savivaldybė užbėgo Vyriausybei už akių, pirmoji paskelbusi, kad, reaguodama į koronaviruso pandemiją pasaulyje, imasi griežtų priemonių viruso plitimui stabdyti. Ir tos priemonės griežtesnės nei Vyriausybės.

Visos ugdymo įstaigos – vaikų darželiai, mokyklos, universitetai – Vilniuje uždaromi iki Velykų atostogų pabaigos, nors Vyriausybė paskelbė tik dviejų savaičių laikotarpį.

Kai premjeras S.Skvernelis po Vyriausybės posėdžio stebėjosi ankstyvu Vilniaus savivaldybės sprendimu ir įvardijo tai kaip saviveiklą, kuri prieštarauja įstatymams ir sukels teisinių pasekmių, R.Šimašius kibo jam į atlapus.

Meras nuogąstauja, kad Vyriausybė nebandytų įrodyti savo tiesos karantiną nutraukdama anksčiau. Ir čia R.Šimašius prisiminė retai vartojamą posakį – esą Lietuvos valdžios veiksmai grėsmės akivaizdoje primena sliekų ieškojimą ant asfalto.

Sliekų neieškantis R.Šimašius įsitikinęs: praeis dvi savaitės, ir situacija tikrai nebus smarkiai pagerėjusi, tad Vyriausybė griežtų priemonių galiojimą bus priversta pratęsti.

Būtų R.Šimašius nuoseklus, galėtume pagirti už rūpinimąsi vilniečiais. Bet taip tikrai nėra.

Prisiminkime kad ir Kaziuko mugę. Tada R.Šimašiaus vadovaujama savivaldybė elgėsi atvirkščiai. Ji skelbė, kad virusai kiek pakoregavo šventines renginių programas, tačiau gyvenimo Vilniuje nesustabdė.

Sostinės valdžia stebino neatšaukusi tokio didžiulio, tūkstančius žmonių sutraukiančio renginio, kurio metu esą daug dėmesio buvo skiriama informacijai apie sveikatą, savisaugą, higienos svarbą. Ar kas nors pastebėjo, kad to dėmesio būta daugiau?

Po savaitės, kai padėtis vis blogėjo, savivaldybė leido rengti Nepriklausomybės 30-mečio renginius. Moksleiviai ir studentai nešė didžiulę trispalvę, vyko tautininkų eitynės ir daugybė kitų renginių, o čia pat skambėjo patarimai laikytis atstumo tarp žmonių, vengti jų susibūrimo vietų.

Tada R.Šimašiaus dešinioji ranka savivaldybės administracijos direktorius P.Poderskis dėstė, kad sostinės valdžia vadovaujasi Vyriausybės rekomendacijomis dėl uždarų renginių ribojimo, tačiau neturi pagrindo manyti, kad visuotinis miesto gyvenimo paralyžiavimas būtų efektyviausias būdas stabdyti viruso plitimą.

Tada Vyriausybės rekomendacijos savivaldybei tiko. Ir staiga kitą dieną po Kovo 11-osios Vilniaus valdžia trinktelėjo. Ką, R.Šimašius praregėjo?

Karštakošiški Vilniaus savivaldybės veiksmai tik apsunkino vilniečių gyvenimą. Vaikus auginančios šeimos nebežino, kiek laiko planuoti pokyčius – dviem ar ištisoms penkioms savaitėms?

Ir apskritai kas bus Vilniuje, kur valdžia jau dalija nurodymus autobusų ir troleibusų vairuotojams nepardavinėti popierinių bilietų keleiviams. Jų jau nenusipirksi. Ir miesto transporto keleiviams – galvosopis ne nuo viruso. Jeigu jau taip, tai ir pinigines su eurais ir centais iš visos Europos reikia kuo skubiau slėpti, o gal ir išmesti?

O gal tokie nurodymai iš Vilniaus savivaldybės keliauja ir dėl kitų priežasčių? Gal R.Šimašiui tai proga nustumti į užmarštį visus valdžios nenuveiktus darbus?

Kas dabar juos prisimins, kai savivaldybė vien apie koronavirusą plyšauja. O paskui, kai jis nuslops, bus galima aiškinti, kad visos jėgos buvo mestos kovai su pavojingu užkratu. Taip, žiūrėk, su gelbėtojo aureole ir iki kitų savivaldos rinkimų galima ištempti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.