Dalia Grybauskaitė: būtina įsteigti ES kibernetines greitojo reagavimo pajėgas

Sparčiai augančiai Europos Sąjungos (ES) skaitmeninei ekonomikai vis didesnę grėsmę kelia piktavališkos kibernetinės atakos, todėl ES skaitmeninės darbotvarkės viršūnių susitikime Taline ypatingas dėmesys skiriamas kibernetiniam saugumui. 

Aukščiausio lygio susitikimas surengtas šiuo metu ES Tarybai pirmininkaujančios Estijos iniciatyva. <br>D.Umbraso nuotr.
Aukščiausio lygio susitikimas surengtas šiuo metu ES Tarybai pirmininkaujančios Estijos iniciatyva. <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 29, 2017, 2:36 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 2:38 PM

Aukščiausio lygio susitikimas surengtas šiuo metu ES Tarybai pirmininkaujančios Estijos iniciatyva. 

Lietuvos vadovės Dalios Grybauskaitės teigimu, kibernetinių išpuolių taikiniu vis dažniau tampa ne tik interneto vartotojai, patiriantys duomenų vagystes, bet ir valstybinės institucijos, strateginė infrastruktūra, taip pat ir demokratiniai rinkimai. Skaitmeninės erdvės apsaugai jau nebepakanka vien tik nacionalinių pajėgumų, tam reikalingas koordinuotas ir jungtinis ES atsakas. 

Prezidentė Taline pristatė Lietuvos pasiūlymus dėl Europos „kibernetinio Šengenoļæ½ kūrimo. D. Grybauskaitės teigimu, reikia ne tik operatyviai keistis informacija, bet ir kartu gintis – todėl kibernetinis saugumas privalo tapti sudėtine ES saugumo bei gynybos politikos dalimi. Būtina įsteigti ir ES kibernetines greitojo reagavimo pajėgas, kurios užtikrintų operatyvų atsaką kibernetinėms atakoms ir stiprintų prevenciją. Taip pat svarbu bendromis jėgomis vystyti technologines priemones kibernetinėms grėsmėms nustatyti ir joms neutralizuoti. 

Pernai Lietuva patyrė daugiau nei 50 tūkstančių kibernetinių atakų, o visoje ES buvo fiksuojama apie 4 tūkstančius kibernetinių incidentų kasdien. 

Europos Komisijos vertinimu, jei ES nesugebės tinkamai atremti kibernetinio saugumo iššūkių, Europos ekonomika gali patirti nuostolių už 640 milijardų eurų. O viena globalaus pobūdžio kibernetinė ataka gali pridaryti žalos tiek pat, kiek uraganas Katrina – už 120 milijardų JAV dolerių.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: A. Valinskas ir A. Zuokas apie rinkimus ir vatnikus