A. Dumalakas. Jei erzina kaimynas, imkite pavyzdį iš lenkų

„Sostinė“

Suvalkuose prieš porą savaičių atsirado vadinamosios kaimynų kortelės, kurių galima rasti internete.
Suvalkuose prieš porą savaičių atsirado vadinamosios kaimynų kortelės, kurių galima rasti internete.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Dec 10, 2016, 7:00 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:29 PM

Kaip elgiatės tokiu atveju? Pamėginate teršėją nufotografuoti telefonu? Skambinate telefonu 112 ir pranešate apie pažeidimą? Rašote skundą savivaldybei, nurodote jame nevalos vardą, pavardę?

Tai trys įprasti, dažniausiai vilniečių pasirenkami būdai. Mat atidaryti langą, bartis su kaimynu ir susigadinti savaitgalio nuotaiką tikrai nėra noro. Kaip ir susitikus laiptinėje reikšti jam pretenzijų.

Kaimynai lenkai nusprendė atpratinti daugiabučių gyventojus skųsti vieni kitus. Štai Suvalkuose prieš porą savaičių atsirado vadinamosios kaimynų kortelės. Susiradus internete jas galima pačiam išsispausdinti.

Kortelėje užtenka įrašyti kaimyno, į kurį ketinama kreiptis, pavardę. O tekstas jau yra parengtas. „Miela, kad esame kaimynai, tačiau visiems būtų geriau, jei surinktumėte savo šuns išmatas, rūšiuotumėte atliekas, automobilį paliktumėte taip, kad niekam nesunkintumėte gyvenimo.“

Po dar kelių priminimų laikytis elementarios tvarkos galima įrašyti ir savo palinkėjimą kaimynui.

Kitoje kortelės pusėje – šiuos palinkėjimus iliustruojantis piešinėlis. Ir miesto viešosios tvarkos sargų telefono numeris. Štai toks elegantiškas priminimas kaimynui. Jeigu nesusitvarkysi – skambinsime pareigūnams.

Ir nereikia iškart kaimyno skųsti, bartis. Užtenka kortelę įmesti į jo pašto dėžutę ar palikti užkištą už automobilio valytuvo.

Lenkai, parengę tokias korteles, aiškino, kad dažnai kaimynui užtenka priminti prievolę laikytis tvarkos. O kol jų nebuvo, tekdavo trukdyti viešosios tvarkos, policijos pareigūnų laiką.

Vilnius eina kitu keliu. Gyventojai savivaldybės interneto puslapyje gali pranešti apie problemą, tą patį įmanoma padaryti išmaniuoju telefonu atsisiuntus specialią programėlę.

Taigi kas dieną savivaldybę užgriūva dešimtys vilniečių skundų. Tai netvarkingai statomi automobiliai, tai kaimynai rūko laiptinėje, tai ekskrementų šunų šeimininkai nesusirenka.

Yra net etatinių Kelių eismo taisyklių pažeidėjų medžiotojų, kurie kasdien ne tik savivaldybei, bet ir policijai atsiunčia daugybę nuotraukų. Kiekvienam jų pareigūnai privalo atsakyti, padėkoti už pranešimą.

Ar Vilnius gali pasinaudoti lenkų pavyzdžiu? Galbūt mieste prigytų tradicija ne vien tik skųsti, bet ir draugiškai įspėti kaimyną?

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.