D. Grybauskaitė: „Naujoms ES narėms nepriimtini migrantų getai“

Pasak jos, vasarą migracijos srautas dar išaugs.

„Egzistuoja getai, kuriuose migrantai ne integruojasi, o sudaro penktąją koloną arba ugdo teroristus“, – sakė D.Grybauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
„Egzistuoja getai, kuriuose migrantai ne integruojasi, o sudaro penktąją koloną arba ugdo teroristus“, – sakė D.Grybauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2016, 11:57 AM, atnaujinta May 27, 2017, 5:44 PM

„Egzistuoja getai, kuriuose migrantai ne integruojasi, o sudaro penktąją koloną arba ugdo teroristus. Tai, ką matome, pavyzdžiui, Prancūzijoje ir Belgijoje, naujosioms ES narėms neatrodo sektinas pavyzdys. Mūsų žmonėms tai nepriimtina“, – Vokietijos dienraščiui Frankfurter Allgemeine Zeitung praėjusią savaitę sakė D.Grybauskaitė.

Interviu laikraščiui vertimą išplatino prezidentės spaudos tarnyba.

Pasak D.Grybauskaitės, į Lietuvą atvyksta imigrantai iš Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos: „Dėl jų mūsų visuomenėje niekas prieštaravimų nereiškia. Šie atvykėliai integruojasi, išmoksta kalbą ir gyvena jie ne getuose“.

Prezidentė taip pat kritikavo Europos Sąjungos susitarimą su Turkija dėl į Graikiją atvykusių migrantų grąžinimo.

Pasak šalies vadovės, būtų buvę geriau su Turkija iš pat pradžių susitarti, kad ji neleistų migrantams išvykti iš šalies.

„O dabar turime mechanizmą, pagal kurį migrantai atvyksta, yra suskirstomi į grupes ir dalis jų grąžinama atgal, o dalis priimama. Tai sudėtinga ir sunkiai įgyvendinama. Be to, susitarimas brangiai kainuoja – ir finansiškai, ir politiškai. Juk kalbame tik apie vieną maršrutą“, – teigė D.Grybauskaitė.

„Šiuo metu matome, kad migrantai vėl pradėjo keliauti per Libiją ir Italiją. Nekovojame su pabėgėlių migracijos priežastimis, o tik stengiamės pašalinti padarinius. Žmonių kontrabandininkų verslas klesti toliau“, – pridūrė ji.

Pasak jos, vasarą migracijos srautas dar išaugs.

Pagal ES programą Lietuva yra įsipareigojusi per dvejus metus priimti 1105 pabėgėlius. Iki šiol šalis priėmė tris šeimas iš Sirijos ir Irako, iš viso 11 žmonių.

Pagal kovo viduryje įsigaliojusį susitarimą tarp ES ir Turkijos, visi migrantai, atvykstantys į Graikiją iš Turkijos, išsiunčiami atgal. ES turi priimti po vieną sirą pabėgėlį iš stovyklų Turkijos teritorijoje už kiekvieną sirą, grąžinamą į Turkiją iš Graikijos. Naujausi duomenys rodo, kad įsigaliojus šiam susitarimui migrantų srautas iš Graikijos į Turkiją ženkliai sumažėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.