Lazdijų meras A. Margelis paseks Druskininkų mero pavyzdžiu?

Druskininkų mero Ričardo Malinausko maištas prieš partiją persimetė ir į gretimas valdas – nepatenkintas Lazdijų meras konservatorius Artūras Margelis su savo šalininkais.

A.Margelis yra įtakingas Lazdijuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Margelis yra įtakingas Lazdijuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Margelis yra įtakingas Lazdijuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Margelis yra įtakingas Lazdijuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Apr 15, 2016, 7:06 AM, atnaujinta May 28, 2017, 9:48 PM

Apie galimą Druskininkų scenarijaus pasikartojimą Lazdijuose prabilta po to, kai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Priežiūros komitetas A.Margeliui pasiūlė sustabdyti narystę partijoje.

Dar vienas sutapimas – į vakar Veisiejuose turėjusį vykti partijos Lazdijų skyriaus, kuriam vadovauja A.Margelis, susirinkimą iš Vilniaus išvyko būrys konservatorių, tarp jų – keli parlamentarai.

Kai siūlymas sustabdyti narystę Socialdemokratų partijoje buvo pateiktas R.Malinauskui, jis praėjusią savaitę trenkė durimis, o įkandin jo – ir dešimtys bendražygių. Druskininkiečių nesugebėjo perkalbėti net skubus socialdemokratų desantas iš Vilniaus.

Ar toks pat likimas gali ištikti ir beveik 400 narių turintį konservatorių Lazdijų skyrių?

Žadėjo suvaldyti maištus

Neoficialiai kalbinami konservatoriai vakar skirtingai vertino padėtį Lazdijuose, tačiau abejojo, kad R.Malinauskui paramos neslėpęs A.Margelis galėtų pasielgti taip karštakošiškai kaip socialdemokratas.

Galimą Druskininkų scenarijų Lazdijuose neigė ir ten vakar nuvykęs politologas Laurynas Kasčiūnas, ketinantis kandidatuoti Dzūkijos vienmandatėje apygardoje: „Skyriuje gali kilti aistrų, bet nemanau, kad jos virstų kokiu nors rimtesniu demaršu. Šis skyrius partijai labai svarbus ir mes bendromis pastangomis pasistengsime susitarti.“

Į Lazdijus vakar taip pat vykęs Seimo narys Paulius Saudargas aiškino, kad pokalbis su skyriumi buvo planuotas dar prieš mėnesį: „Susitikimas atviras ir visuomenei, todėl sunku įsivaizduoti, kad vidinius partinius dalykus mes aptarinėtume plačiai.“

P.Saudargas tvirtino neįsigilinęs į partijos Priežiūros komiteto siūlymą A.Margeliui stabdyti narystę partijoje, bet mano, kad jo situacija skiriasi nuo R.Malinausko.

„Tokios grėsmės aš nematyčiau“, – atsakė Seimo narys, „Lietuvos ryto“ paklaustas, kaip vertina kalbas apie galimą Lazdijų skyriaus pasitraukimą iš partijos.

Savivaldybė penėjo įmonę

Vilniaus vicemero Valdo Benkunsko vadovaujamas Priežiūros komitetas A.Margeliui narystę partijoje pasiūlė sustabdyti, kol bus baigti tirti įtartini Lazdijų rajono savivaldybės ir jai pavaldžių įstaigų vykdyti viešieji pirkimai.

Tokį tyrimą atlieka Viešųjų pirkimų tarnyba. Be kita ko, ji domisi Lazdijų savivaldybės ir anksčiau merui priklausiusios bendrovės „Dzūkų žinios“ sandoriais.

Apie rajono valdžios dosnumą su A.Margeliu siejamai bendrovei „Lietuvos rytas“ pranešė sausio mėnesį. Paaiškėjo, kad savivaldybė ir jai pavaldžios įstaigos gerokai didesnėmis nei rinkos kainomis iš „Dzūkų žinių“ pirko įvairių prekių.

Vien praėjusiais metais savivaldybė už daugiau kaip 13 tūkst. eurų iš šios bendrovės įsigijo kopijavimo popieriaus ir už 15 tūkst. eurų – kanceliarinių prekių. Negana to, 2015-ųjų pabaigoje Lazdijų rajono savivaldybės biblioteka beveik 5 tūkst. eurų paklojo už televizorių.

Į verslą įtraukta ir šeima

Savivaldybės dosniai penėta bendrovė Lazdijuose leidžia to paties pavadinimo laikraštį, taip pat turi ir žinių portalą, kuriuose ilgametis rajono meras buvo nuolat liaupsinamas.

Tačiau Lazdijų gyventojų tai nestebina – vieša paslaptis, kad pats A.Margelis buvo vienas pagrindinių laikraštį leidžiančios ir savivaldybei įvairias prekes tiekusios bendrovės akcininkų.

Bendrovei vadovauja mero žentas Darius Brindza, o laikraštyje darbuojasi ir rajono vadovo dukra Rūta. Ko gero, ir tai lėmė, kad pernai Lazdijų savivaldybė ne iš ko nors kito, o būtent iš „Dzūkų žinių“ už daugiau kaip 15 tūkst. eurų pirko skelbimų, viešinimo ir užsakomųjų straipsnių spausdinimo paslaugų.

Jautėsi ramus ir nekaltas

Bet pats A.Margelis prieš kurį laiką „Lietuvos rytui“ aiškino esąs ramus – bendrovė jam jau nebepriklausanti. Tačiau kada ir kam pardavė turėtas akcijas, jis neatskleidė. Tuo metu viešajame registre informacija apie įmonės akcininkus kažkodėl nebuvo skelbiama.

Paklaustas apie savivaldybės pirkinius iš jam priklausiusios įmonės A.Margelis tvirtino šiuose procesuose nedalyvaujantis: „Yra įmonės vadovas, kuris visa tai sprendžia, aš į tai nesikišu. Į darbą išeinu anksti rytą ir grįžtu vidurnaktį – neturiu laiko domėtis, kas ką ir iš ko perka.“

Dėl galimo Lazdijų mero interesų konflikto ir dėl šeimos narių įdarbinimo savivaldybėje socialdemokratai buvo kreipęsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją.

Tačiau etikos sargai A.Margelio kaltės neįžvelgė ir tyrimo nepradėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.