„Sodra“: mirusiesiems laiškų nerašome, gyvieji turi susiprasti

2015 m. sausio 17 d. 18:16
Indrė Vainalavičiūtė
Prieš pradėdama pensijų kompensavimą „Sodra“ gyventojams išsiuntė laiškus, informuojančius apie tikslias kompensacijų sumas bei terminus. Tiesa, šių laiškų gavėjai yra tik tie, kuriems ir priklauso pensija, o asmenys, kurie paveldi Anapilin išėjusių artimųjų pensijas, turi patys kreiptis į notarą dėl teisės į paveldėjimą.
Daugiau nuotraukų (1)
Niekas nesiteikė pranešti
Velionio tėvo pensiją norėjusi susigrąžinti vilnietė turėjo kaip reikiant pavargti, kad pavyktų tai padaryti. „Sodros“ atstovai atkerta, kad mirusiesiems laiškų nerašo, o gyvieji turi susiprasti patys.
Nijolė Stadalnikaitė slaugo garbaus amžiaus Alzheimerio liga sergančią motiną. Senolei reikalinga nuolatinė priežiūra, moteris negali jos vienos ilgam palikti namuose, o varstyti įvairių įstaigų duris reikia nemažai laiko ir energijos. Nesulaukusi laiško apie grąžinamą velionio tėvo pensijos dalį N.Stadalnikaitė kreipėsi į „Sodrą“.
„Niekas nesakė, kad mano tėvo pensija mamai nepriklauso, bet tiesiog negavau laiško. Nesulaukusi jo nuėjau į „Sodrą“ pasiteirauti, kokia situacija, ir sužinojau, kad visa informacija nusiųsta notarui“, – pasakojo pašnekovė ir pridūrė, kad jei pati  nebūtų pradėjusi domėtis, jokios informacijos nebūtų sulaukusi.
Vizitas pas notarą nustebino
Moteris teigė, kad notaro biure jos buvo paprašyta sumokėti beveik 60 litų mokestį už notaro paslaugas: „Kai pensijas atėmė, notarų paslaugų valstybei nereikėjo, o dabar, kad susigrąžintume, kas buvo paimta, dar patys ir susimokėti turime“, – piktinosi moteris.
„Man nusistebėjus, kad esant tokiai situacijai imamas mokestis, buvo atsakyta: „Bet juk čia didelė suma.“ Tai mano tėvo pensija, kodėl jiems turi rūpėti jos dydis?“ – kalbėjo pašnekovė.
Ilgas pinigų kelias iki gavėjo
Vėliau ėmė aiškėti, kad sulaukti jos motinos paveldėtų pinigų nebus taip paprasta.
„Pirmiausia išgirdau, kad vienintelis įmanomas būdas gauti pinigus – sulaukti pavedimo į banko sąskaitą, kurios savininkė turėtų būti mano mama. Atidaryti sąskaitą mamai būtų sudėtinga, be to, nėra prasmės tai daryti dėl vienkartinės situacijos, nes paskui man tą sąskaitą, kurios administravimas taip pat kainuoja, reikėtų uždaryti“, – pasakojo moteris ir pridūrė, kad tuomet kreipėsi į „Sodros“ padalinio vedėją, o ji pasiūlė išeitį – gauti pavedimą į DNB banką.
Deja, ir čia problemos išspręsti nepavyko, nes kitą dieną moteris sulaukė skambučio iš „Sodros“ ir jai buvo pranešta, kad DNB bankas vienkartinių pavedimų nepriima, tad reikia kreiptis į Lietuvos paštą.
Jei pavėluosi – nebegausi?
„Pensiją grąžinti turėtų pavedimu per Lietuvos paštą, bet jei per tam tikrą laiką šio pavedimo neatsiimsiu, tie pinigai grįš į „Sodrą“ ir man niekada nebus grąžinti. Šiuo metu laukiu skambučio iš „Sodros“, kad pinigai pervesti. Žinoma, galiu tik pasidžiaugti darbuotojų geranoriškumu, bet kol kas situacija nesisprendžia, – kalbėjo pašnekovė ir pridūrė: – Mano mamai 88 metai, ji išėjo į pensiją būdama 55 metų. Juk prieš trisdešimt metų nebuvo nei kortelių, nei bankų, nei Lietuvos... Tikrai tikėjomės, kad šie pinigai bus kartu su pensija pristatyti į namus.“
Pasak pašnekovės, faktas, kad Lietuvoje yra ir daugiau žmonių, kuriems nėra žinoma apie galimybę susigrąžinti savo velionių artimųjų pensijas, mat apie tai jie paprasčiausiai neinformuojami.
„Mane šokiravo tai, kad visur buvo kalbama, jog žmonės, pensijas gaunantys į namus, jas taip ir gaus, bet niekas nepasakė, jog dėl mirusių artimųjų pensijų atsiėmimo reikia kreiptis į notarą. Tikiu, kad yra daug žmonių, kurie apie tai nieko nežino“, – kalbėjo pašnekovė ir pridūrė, kad tokia situacija veikiausiai palies ir ne vieną emigrantų šeimą užsienyje.
„Sodra“ mirusiesiems laiškų nerašo   Anot „Sodros“ atstovo ryšiams su visuomene Martyno Žilionio, išmokant apskaičiuotas, bet dėl mirties neišmokėtas pensijų sumas vadovaujamasi Valstybinių socialinio draudimo pensijų skyrimo ir mokėjimo nuostatų 80 p., kuriame teigiama: „Pensininkui apskaičiuotos kitos pensijų sumos, kurios jam priklausė ir kurių jis dėl mirties negavo, išmokamos mirusio pensininko įpėdiniams (pagal įstatymą ar pagal testamentą), kuriems paveldėjimo tvarka pereina mirusio asmens turtas, pateikusiems paveldėjimo teisės liudijimą, arba (ir) mirusį pensininką pergyvenusiam sutuoktiniui, pateikusiam nuosavybės teisės į sutuoktinių bendro turto dalį liudijimą.“
Pašnekovo teigimu, velionių asmenų šeimos laiškais nėra informuojamos, minėta informacija perduodama notarams, nes „Sodrai“ nėra aišku, kas iš tiesų yra paveldėtojas.
„Trumpai tariant, neišmokėtos sumos paveldėtojams išmokamos įprastine tvarka, pateikus paveldėjimo teisės liudijimą. Pastarąjį išduoda konkrečios teritorijos (pagal palikimo vietą) notaras pagal pateiktą mirusio asmens mirties liudijimą.
Sprendimas apie priklausančią kompensuojamą sumą siunčiamas tiems asmenims, kuriems ta suma priklauso. Šeimos informuojamos, jeigu pateikia paveldėjimo teisės liudijimą. Beje, gali būti, kad testamentu visas turtas paliekamas ne šeimos nariams, tokiu atveju jie negaus paveldėjimo teisės liudijimo ir jiems nebus išmokėta kompensacija“, – teigė M.Žilionis.
Pensija gali būti pristatoma į namus
Anot „Sodros“ specialisto, vis dėlto senolei velionio vyro pensija turėjo būti pristatyta į namus, mat Pensijų, kompensacijų, kompensacinių išmokų ir rentų pristatymo tvarkos apraše numatyta, kad „jeigu pensijos gavėjui pensija pristatoma į gyvenamąją vietą, skyrus kitą išmoką (šiuo atveju neišmokėtą kompensuojamą sumą), gavėjui pageidaujant, ji taip pat gali būti pristatoma tokiu pat būdu“.   „Matyt, dėl to buvo kažkoks nesusikalbėjimas. O kad pinigai grįš į „Sodrą“ ir daugiau jokių pretenzijų į juos nebus galima reikšti, taip iš viso negali būti“, – sakė M.Žilionis.   Kalbėdamas apie klausimus, kurių dažniausiai sulaukia iš gyventojų prasidėjus pensijų grąžinimui, pašnekovas teigė, kad dažniausiai gyventojus domina, kodėl nekompensuojamos kitos arba visos sumažintos pensijos, ir prašoma išmokėti visą kompensaciją.
„Tačiau kaip ir kiek bus kompensuojamos kitos pensijos, spręs Seimas. Ir kompensacijos dabar mokamos pagal priimtą įstatymą. Dėl mokėjimų šiuo metu jokių sunkumų nekyla, mat absoliuti dauguma jau sulaukė pirmos dalies kompensacijų, gaunantieji į namus gaus artimiausiu metu, bet ne vėliau kaip iki gruodžio 22 d.“, – teigė M.Žilionis.
Notarų paslaugų kainos – ministro valioje
Lietuvos notarų rūmų atstovas Aleksandras Matonis, komentuodamas situaciją dėl sumos, kurią skaitytoja sumokėjo notaro biure, sakė: „Šiuo atveju kalbama ne apie papildomus mokesčius, o notarų paslaugų apmokėjimą. Į šią sumą įeina asmens duomenų patikra, dokumentų rengimas, paveldėjimo teisės liudijimo ir nuosavybės teisės liudijimo į paveldėtus pinigus išdavimas ir pan. Minėta 60 litų suma yra mažiausias įkainis, kurį buvo galima pritaikyti atsižvelgiant į esamas aplinkybes.“ Anot jo, notarų galimų įkainių ribos nustatomos teisingumo ministro.
Paklaustas, kokių neaiškumų dažniausiai kyla gyventojams kreipiantis į notarus velionių artimųjų pensijos paveldėjimo atvejais, A.Matonis teigė, kad paprastai viskas vyksta sklandžiai: „Kad pensijų paveldėjimo klausimas keltų kokių nors ypatingų problemų, kol kas neteko girdėti. Sistema veikia tikrai sklandžiai, notarai su savo darbu susidoroja, juo labiau kad jie ir iki šiol rengė dokumentus, susijusius su turto paveldėjimo klausimais.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.