Londone gyvenančiai išvykėlei sesuo įtaisė netikrą vyrą ir dingo

Prie altoriaus nėjai, o sutuoktinį turi. Ir ne bet kokį, o iš egzotiškojo Tuniso. Iš britų pareigūnų apie tai sužinojusi Londone gyvenanti lietuvė nustėro ir puolė ieškoti savo paso. Bet veltui – jis dingo.

Pinigai merginoms taip susuka galvą, kad jos apgaudinėja net artimuosius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pinigai merginoms taip susuka galvą, kad jos apgaudinėja net artimuosius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audronė Urbonaitė („Lietuvos rytas“)

2014-12-07 14:06, atnaujinta 2018-01-19 18:35

Iš Klaipėdos į Plungės rajoną persikėlusi dviejų suaugusių dukterų motina Irena D. dabar labai sutrikusi. Jos emigrantės dukterys Londone įsivėlė į kriminalinę vedybų istoriją, o viena dingo kaip į vandenį.

Neseniai Irena sužinojo, kad turi žentą. Apie tai jai telefonu pranešė 27 metų duktė Diana. 57 metų moteris nustėro – juk to žento net nuotraukos nematė!

Londone gyvenanti Diana motinai guodėsi, kad jaunėlė sesuo Zoja pavogė jos pasą ir fiktyviai ištekėjo už vyriškio iš Tuniso.

„Klausydamasi dukters pasakojimo iš pradžių nieko nesupratau. Kaip mano duktė Zoja, kuri turi vyrą, galėjo dar kartą sukurti šeimą? Pamaniau, kad Diana nusišneka“, – kalbėjo Irena.

Tačiau vyresnioji duktė verkdama motinai aiškino, kad jos namuose apsilankė britų pareigūnai, tikrinantys, ar naujai susituokusios poros tikrai gyvena kartu.

Paaiškėjo, kad su Dianos pasu vos metais už ją jaunesnė Zoja įteisino netikrą santuoką.

Namuose nerado savo paso

Londone šiuo metu gyvenanti Diana bandė pareigūnams įrodyti, kad su niekuo nesituokė.

Tačiau kai britai jos paprašė parodyti asmens dokumentus, lietuvė padavė tik savo tapatybės kortelę. Paso įprastoje vietoje ji nerado.

„Dianai iš pradžių nė į galvą neatėjo, kad sesuo galėtų slapta paimti jos dokumentus ir susituokti. Ji aiškino britų pareigūnams, kad įvyko klaida.

Tačiau jie nepatikėjo. Pasirodo, santuoka Dianos vardu buvo sudaryta su ne Europos Sąjungos piliečiu. Vadinasi, ji gali būti fiktyvi“, – pasakojo Irena.

Vyras grįždavo savaitgaliais

Asmens tapatybės kortelę Diana nešiojosi piniginėje, o pasas buvo padėtas namuose Londone, spintos stalčiuje. Tai ji gerai prisimena.

Kada dingo svarbus dokumentas, lietuvė nežino. Kelis mėnesius jo neprireikė.

Diana pareigūnų akivaizdoje bandė prisiskambinti seseriai ir viską išsiaiškinti, bet jos telefonas buvo išjungtas.

Tada moteris surado pažįstamą, kuri papasakojo, kad Zoja metė darbą Londone ir išvyko į Airiją.

Pati Diana seserį buvo mačiusi prieš kelias savaites. Zoja Londone butą nuomojosi su savo vyru Arvydu ir kitais lietuviais.

„Mano duktė Zoja ištekėjo sulaukusi aštuoniolikos metų.

Kai išvyko į Angliją, jos vyras pradėjo gerti. Bet jie tikrai nebuvo išsiskyrę.

Arvydas visą savaitę dirbdavo statybose ir gyveno kartu su statybininkų brigada, o į Londoną pas žmoną grįždavo tik savaitgaliais“, – pasakojo Irena.

Seseris sieja ir panašumas

Abi seserys turi skirtingus tėvus, tačiau yra labai panašios. Vaikystėje mokytojai jas kartais supainiodavo.

Jaunesnioji Zoja mėgdavo bėgti iš pamokų. Mokytojai, sutikę Dianą, klausdavo, kodėl nebuvo mokykloje. Jie buvo įsitikinę, kad tai jaunėlė Zoja.

Abi dukteris Irena užaugino viena. Antrasis jos vyras mirė, kai mergaitės dar lankė pradinę mokyklą.

Jaunėlė netikėtai dingo

Sesers į painią istoriją įklampinta Diana buvo apklausta Londono policijoje. Britų pareigūnai lietuvei paaiškino, kas laukia asmens, sudariusio fiktyvią santuoką su ne Europos Sąjungos piliečiu.

Lietuvei uždrausta išvykti iš šalies, kartą per savaitę ji turi pasirodyti policijos nuovadoje.

Dabar apgautoji svarsto, ar samdytis advokatą ir teistis su savo seserimi. Tik kur ją rasti?

Susisiekti su Zoja artimiesiems iki šiol nepavyko.

„Esu girdėjusi, kad už fiktyvias santuokas nuotakoms pinigų nesumoka. Yra net buvę atvejų, kad merginą nužudė.

Man neramu, kur dabar tas tunisietis? Gal susirado darbą kitoje šalyje ir nusprendė dingti iš Didžiosios Britanijos, nes supranta, kad vis tiek apgaulė paaiškės?“ – apie netikro žento likimą svarstė Irena.

Moteris dar turi vilčių, kad pasą iš Dianos pavogė ne Zoja, o koks nors pašalinis asmuo.

„Vis dėlto tai mažai tikėtina, nes Diana nieko į namus nesivedžiodavo. Be to, kur rasi kitą tokį panašų žmogų, kad tuokiantys asmenys neįtartų apgaulės?

Mano vyresnioji duktė dabar tampoma po valdiškas įstaigas, ji įgis nepatikimos imigrantės reputaciją“, – „Lietuvos rytui“ guodėsi motina.

Motina sprendžia galvosūkius

Kokia jaunikio iš Tuniso pavardė, kur jis gyvena, kuo verčiasi, kaip pakliuvo į Didžiąją Britaniją ir ar nėra padaręs kokio nors kito nusikaltimo, britų pareigūnai Dianai neatskleidė.

Irena spėliojo, kad tunisietis arba jos duktė Zoja Didžiojoje Britanijoje galėjo iškrėsti ką nors tokio, dėl ko jiems teko bėgti iš tos šalies.

Ėmę jų ieškoti pareigūnai rado įrašus apie santuoką ir pasibeldė į Dianos duris. Jos adresas Londone turėjo būti nurodytas prašyme sudaryti santuoką. Be jo, dar būtinas draudimo numeris ir galiojanti banko sąskaita.

Priverčia moteris tekėti už kelių vyrų

Kristina Mišinienė

Projekto „Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms” koordinatorė

„Šiuo metu Lietuvoje teikiama pagalba daugiau nei 20 merginų ir moterų, patekusių į fiktyvių santuokų tinklus.

Kelios moterys, ištekėjusios už piliečių iš Pakistano, Mianmaro ir Indijos, vėliau buvo perduotos tų vyrų giminaičiui ar draugui. Pastarieji jas vertė dar kartą ištekėti.

Anglijoje, Škotijoje ir Airijoje nėra bendros santuokų duomenų bazės, todėl tuo naudojasi nusikaltėliai. Ypač nukenčia Airijoje fiktyviai ištekėjusios lietuvės. Toje šalyje susituokusioms poroms sudėtinga išsiskirti anksčiau nei po ketverių metų.

Nusikaltėliai, viliodami merginas, kalba tik apie pinigus, kuriuos jos uždirbs iš fiktyvios santuokos. Taip pat joms žadama, kad gerai praleis laiką užsienyje. Reta mergina žino, kad sudarydama fiktyvią santuoką pažeidžia įstatymą ir kad už tai gresia baudžiamoji atsakomybė.”

Gresia nelaisvė ir deportacija

Didžioji Britanija sugriežtino bausmes fiktyvių vestuvių dalyviams ir organizatoriams. Tokie asmenys, atlikę bausmę, deportuojami iš šalies – nesvarbu, iš kur atvykę. Į Didžiąją Britaniją jie gali būti neįleidžiami iki dešimties metų.

Įkalinimo bausmės laikas priklauso nuo bylos eigos, pavyzdžiui, ar įtariamieji prisipažino, ar yra sunkinamųjų aplinkybių. Fiktyvių vestuvių pora paprastai su laisve atsisveikina maždaug metams.

Griežčiausiai baudžiami fiktyvių vestuvių rengėjai, kurie parūpina dokumentus.

Itin garsiai yra nuskambėjusi vikaro Alexo Browno byla. Jis per 4 metus Rytų Sasekse esančioje Šv.Petro ir Pauliaus bažnyčioje sutuokė net 383 fiktyvias poras. Teisme liudijo ir lietuvė Elvyra Ž. – ji prisipažino gavusi 2 tūkst. svarų sterlingų už santuoką su afrikiečiu. Vikaras buvo nuteistas kalėti ketverius metus.

Liepta akylai stebėti naujas santuokas

Londone gyvenančio santuokų registratoriaus Marko Rimmerio teigimu, atpažinti fiktyvias santuokas labai sudėtinga.

„Jeigu atvykėlis veda britę, po dvejų metų pareigūnai gali patikrinti, ar jie iš tiesų dar yra susituokę. Tačiau jeigu jis susituokia su mūsų šalyje dirbančia ir gyvenančia lietuve, tai patikrinti gerokai sunkiau”, – aiškino M.Rimmeris.

Santuokų registratoriams šiemet liepta griežčiau stebėti ir vertinti emigrantų santuokas. Daugiausia fiktyvias santuokas Didžiojoje Britanijoje sudaro rytų europiečiai ar atvykėliai iš šalių, nepriklausančių Europos Sąjungai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.