Krizė pieno ūkių plėtros nesustabdė

Ne visi Lietuvos pieno gamintojai keiksnoja supirkėjus ir Rusiją dėl embargo ir kritusių pieno supirkimo kainų bei laukia kompensacijų už patirtus nuostolius. Kai kurie mažieji pieno ūkiai jau ir ėmėsi likviduoti karvių bandas, tačiau didieji ūkiai planuoja plėtrą ir didina primilžius.

Daugiau nuotraukų (1)

pienoukis.lt

Sep 22, 2014, 12:59 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 3:30 AM

Šią savaitę trijuose Lietuvos pieno ūkiuose plėtros planus nuo 1000 iki 3500 karvių kartu su UAB „Agroinfo“ specialistais rengė pasaulinio lygio konsultantas iš Jungtinių Amerikos Valstijų dr. Gordonas A.Jonesas.

Žemaitijos ir Aukštaitijos ūkiai nori dirbti amerikietiškai

- Aptarėte plėtros planus, kai aplink girdėti, jog kai kas jau naikina pieno ūkius, supirkimo kainos kritę, nuo kitų metų nebeliks kvotų, bet ūkiai plėtros nestabdo? – klausiame UAB „Agroinfo“ direktorių Mindaugą Eidukaitį.

- Didieji nestabdo. Ūkių vadovai mato, kad reikia plėsti ūkius. Pasinaudojant ES parama – pasistatyti naujas fermas ir melžti daugiau karvių. Visi tie trys ūkiai, kuriuose šią savaitę lankėmės su daktaru A.Jonesu, nori dirbti pagal amerikietišką modelį, amerikietiško tipo tvartuose, amerikietiškomis technologijomis.

- Kuo amerikietiškas pieno ūkio valdymas skiriasi ar yra pranašesnis nuo taikomo mūsuose ar Europoje?

- Skiriasi tuo, kad yra labai aiški darbų specializacija, pavyzdžiui, ten vienam darbuotojui tenka 150-170 karvių. Labai mažai darbuotojų reikia.

- Mažai darbuotojų, daug gyvulių, tai gal labai automatizuotas darbas?

- Automatizavimo išvis jokio nėra. Yra sustatyta į procesus, taisykles ir pagal specializacijas kiekvienas dirba tik tai ką turi dirbti. Tai ir darbo planavimas, visų pastatų planavimas…

Amerikietiškas metodo esmė yra prisitaikyti prie karvės gyvenimo, „aplink ją“ pastatyti tvartą, melžimo aikštelę. Pagrindinė yra karvė, o ne žmogus. Jei reikia pradėti karvę šerti trečią ryto, tai turi keltis ir eiti, ne kaip pavyzdžiui pas mus – nuo 8 val. pradedama dirbti.

Pirmieji Lietuvoje

- Ar yra jau Lietuvoje pagal amerikietiškus metodus dirbančių ūkių?

- Šitie trys ūkiai – pirmieji. Du ūkiai pradeda nuo naujų fermų pastatymo ir įrengimo, viename – patarė, kaip lengvai pertvarkyti turimus pastatus. Tai ūkis be vargo padarys savo jėgomis.

- Per kiek laiko realiai tie brangaus konsultanto patarimai gali būti įgyvendinti?

- Labai trumpi terminai. Kai kuriuos – per keletą savaičių.

- Praktiškai – iškart?

- Viename iš ūkių  A.Jonesas pasakė, ką reikia pakeisti, kad jau pavasarį iš karvės kasdien būtų melžiama 3-5 l pieno daugiau. Iš keturių jo išvardintų rekomendacijų, vieną gali padaryti rytoj, dvi – per vieną du mėnesius ir t. t. Aptarėm ir šėrimo strategiją fermoje šeriant dviem racionais (melžiamų karvių ir užtrukusių).

Paslauga brangi, nauda – akivaizdi

- Ar planuojama tęsti bendradarbiavimą?

- A.Jonesas atvažiavo vienam kartui, bet dirbant kartu jau buvo kalbama, kad gali tekti dar atvažiuoti . Šėrimo raciono patikrinimui, paties proceso.

- Jei atsiras Lietuvoje daugiau norinčių šio konsultanto paslaugų?

- Prašom kreiptis į „Agroinfo“.

- Kiek kainuoja tokio lygio konsultacijos?

- Būtent šio konsultanto viena diena – apie 9 tūkstančius litų.

- O už kiek tūkstančių duos naudos?

- Jei ūkiai viską įvykdys, kas jiems rekomenduota, tai konsultuotame ūkyje, kuriame iš karvės melžiama po 30 l/d. primilžis padidės 3-5 l. Tų, kurios duoda mažiau, apie 20 l, gali padidėti dar daugiau – 10 l. Priklauso nuo to, kokius pakeitimus ūkiai padarys.

- Ar pieno ūkiai per „Agroinfo“ gali pasikviesti tik būtent šitą ar tik amerikiečius konsultantus?

- Galima iš bet kurios pasaulio šalies, bet kurios srities. Dabar yra planuojamas vieno labai gero specialisto mėšlo tvarkymo klausimais atvykimas. Ir  A.Jonesas, ir šis konsultantai yra nepriklausomi – nieko nesiekia parduoti, neatstovauja jokio gamintojo, jokio produkto. Jie parduoda savo žinias. Tokių, nepririštų prie produkto, konsultantų pasaulyje yra labai mažai.

- Įdomu, kas ką surado – amerikiečiai Lietuvą ar lietuviai Ameriką?

- Su pasaulinio lygio pieno ūkių konsultantu A.Jonesu pirmą kartą susitikau praėjusiais metais lankydamasis pieno ūkiuose Viskonsine (JAV). Vėliau buvom susitikę jo seminare Estijoje. Jis kasmet penkis šešis kartus veda seminarus Europoje, kuriuose būna vienas pranešėjas, o į juos susirenka nuo 500 iki 1 tūkst. žmonių.

Daktaras  A.Jonesas yra dirbęs veterinarijos gydytoju. Jis yra labai gerai žinomas JAV dėl karvių šėrimo specialistas, - savo ideologiją platina, važinėdamas po visą pasaulį. 

Lietuva – 34-ta pasaulio valstybė, kurioje jis pradėjo dirbti efektyvinant ūkius. Antrus metus jis konsultuoja Kinijoje, kurioje labai didelį projektą įgyvendina beveik dešimt tūkstančių karvių turintis ūkis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.