Lietuvos kariuomenės vadas: „Jei tik reikės, šūvių bus“

Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius sako, kad Lietuvos kariuomenė dirba savo darbą ir, esant reikalui, pasiruošusi ginklu stabdyti priešą, jei tik tokia būtinybė iškiltų. „Jei reikės, tai ir iššausim“,– trečiadienį lrytas.lt sakė kariuomenės vadas.

Kariuomenės vadas gen. ltn. A.Pocius artilerijos bataliono pratybose.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Kariuomenės vadas gen. ltn. A.Pocius artilerijos bataliono pratybose.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

Mar 19, 2014, 5:07 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:03 AM

Kariuomenės analitikai pastaruoju metu atkreipia dėmesį į tai, kad Rusijos agresija prieš Ukrainą ir Krymo aneksija parodė, jog Rusijos kariuomenė smarkiai pasikeitusi. Patobulėjo Rusijos specialiosios pajėgos, jos tampa panašios į vakarietiškas, pasikeitė šių pajėgų veiklos taktika, jos tapo geriau aprūpintos, naudoja modernią ginkluotę. Ir tai negali nekelti susirūpinimo Rusijos kaimynėms.

„Šios permainos kelia realią grėsmę. Pakitusios Rusijos specialiosios pajėgos sugeba okupuoti didelę teritoriją nepaleidusio nė šūvio. Jos veikia greitai ir tiksliai. Tai kelia nerimą“,– lrytas.lt sakė savo tapatybės atskleisti nenorintys gynybos analitikai.

Tačiau jie teigia, kad net ir kilus naujoms grėsmėms iš Rusijos, Lietuvos kariuomenė turi visas galimybes stabdyti galimą agresiją. Esą antrą kartą klaida nesipriešinti nebūtų daroma: „Kariuomenė nepanikuoja, o ramiai dirba savo darbą. Kariuomenė ramiai reaguoja į situaciją ir ruošiasi valstybės gynybai“.

Analitikai tvirtina, kad Lietuvos, kuri jau beveik 10 metų yra NATO narė, kariuomenė agresiją stabdytų kartu su partneriais, bet ji nebūtinai kariautų taip, kaip tikisi priešas.

„Siurprizų pateiktume. Mes tikrai nekariautume taip, kaip norėtų priešininkai“,– teigia nepanorę būti įvardintais kariuomenės analitikai.

„Jei reikės, tai ir iššausim“

Netiesiogiai kariuomenės analitikams antrina ir Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius. Trečiadienį, lankydamasis Pabradės poligone vykstančiose Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono ugnies skyrių lauko šaudymo pratybose „Griausmingas vilkas“, kariuomenės vadas lrytas.lt žurnalistui sakė, kad priešintis priešui ryžto netrūksta. Tai lietuvių tauta jau įrodė 1991 m. stojusi ginti Nepriklausomybės. Ryžto užteks ir šiais laikais: „Jei reikės, tai ir iššausim“.

Kariuomenės vadas pripažįsta, kad įvykiai Ukrainoje sukėlė nerimo. Kaimyninėje valstybėje vykstantys didžiuliai kariniai mokymai įpareigoja ir Lietuvos karius ne tik įdėmiai stebėti, kas vyksta pas kaimynus, bet ir patiems ruoštis: „Ir šitos pratybos (artilerijos bataliono pratybos „Griausmingas vilkas“ - red. past.) yra viena iš Lietuvos kariuomenės pasirengimo patikrinimo sudėtinių dalių“.

Gen. ltn. A.Pocius sako, kad kariuomenė yra pasiruošusi vykdyti visas numatytas užduotis, ji nuolat su sąjungininkais tobulina savo veiksmus. Lietuvos kariuomenė jau 20 metų dalyvauja tarptautinėse operacijose. Per tą laiką įgyta patirtis yra neįkainojama.

„Žinome, ko iš mūsų tikisi sąjungininkai ir rengiamės pagal numatytus scenarijus, pagal mūsų gynybos planus. Esame pasirengę vykdyti pareigas taip, kaip priklauso. Stebime, kas vyksta greta mūsų. Kariškiai gauna informacijos ne tik iš viešų šaltinių, bet ir kitais kanalais. Matome, kad tai, kas vyksta Ukrainoje, jau yra yra kitokio pobūdžio operacijos, nei įprasta. Rusijos ginkluotosios pajėgos yra pasikeitusios kokybine prasme, matosi, kad pakito kai kurie taktiniai elementai. Mes tai vertiname profesionalų akimis. Kartu su sąjungininkais viską analizuojame“,– lrytas.lt sakė Lietuvos kariuomenės vadas.

Partneriai jau padeda

Panorę likti neįvardintas analitikai atkreipia dėmesį į tai, kad mūsų sąjungininkai realiai vykdo savo įsipareigojimus kilus grėsmei suteikti pagalbą. Lietuvos strateginis partneris Jungtinės Amerikos Valstijos į pagalbą NATO Baltijos šalių oro policijos misijai atsiuntė šešis papildomus naikintuvus. Stiprinant Oro policijos misiją panašią pagalbą jau siūlo ir Didžioji Britanija.

Tuo tarpu Lietuvos kariuomenė turi pakankamai pajėgumų vykdyti bendras operacijas su sąjungininkų karinėmis oro pajėgomis – pasinaudojant Taktinėmis oro atakos grupėmis mūsų kariai naikintuvams gali nurodyti taikinius ant žemės.

„Atakos iš oro yra labai grėsminga jėga, tai daro didelį poveikį priešui. Lietuva turi tokių gerai parengtų oro atakos grupių. Jos yra ir Sausumos pajėgose, ir Specialiųjų operacijų pajėgose“,– teigia analitikai.

Jie pažymi, kad tai tik vienas iš pavyzdžių, kaip Lietuvos kariuomenė gali bendradarbiauti su savo sąjungininkais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.