Vilniuje duris atveria atnaujintas dienos centras

Vilniaus Fabijoniškių ir Lazdynų mikrorajonų vaikai iš socialiai pažeidžiamų šeimų turi saugią salą, kurioje galės pasislėpti nuo namuose ar mokykloje patiriamų skriaudų. Duris atvėrė privačiomis lėšomis rekonstruotas dienos centras „Duok ranką“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 20, 2013, 4:22 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:33 PM

Socialinę ir psichologinę pagalbą teikiančiame dienos centre „Duok ranką“ dirbama su vaikais, kurie kenčia nepriteklių, neturi galimybių papildomai ugdytis, susiduria su sunkumais mokykloje ar namuose, patiria patyčias ir fizinį bei psichologinį smurtą. Pagalbą čia randa ir su socialine atskirtimi susiduriantys vaikai bei nepilnametės mamos. Centre teikiamos socialinės, pedagoginės ir psichologinės paslaugos ne tik vaikams, bet ir jų šeimų nariams.

„Nepriteklių jaučiančioms šeimoms čia padedama susirasti darbą, teikiama pagalba tvarkantis būtinus dokumentus, šeimos mokomos elementarių socialinių įgūdžių, vaikams organizuojamos dienos ar vasaros stovyklos“, – teikiamas socialines paslaugas vardina Lina Gedmintienė, VO „Gelbėkit vaikus“ dienos centro „Duok ranką“ vadovė. Šiuo metu vaikų dienos centras „Duok ranką“ dirba su 22 vaikais ir 15 socialiai pažeidžiamų šeimų.

Paliko vaikus be užuovėjos

Šio dienos centro istorija – ne mažiau dramatiška, nei jame besilankančių vaikų. Nuo 2002 m. veikiantis centras, priklausantis visuomeninei organizacijai „Gelbėkit vaikus“, veiklą pradėjo apleistose vaikų lopšelio-darželio „Žemuogėlė“ patalpose Lazdynuose, kurios buvo kiauru stogu, o vietoje langų žiojėjo angos.

Šias patalpas, skirtas itin pažeidžiamų vaikų iš skurdžių, palankių socialinių sąlygų neturinčių šeimų, priežiūrai skyrė Vilniaus miesto savivaldybė. Privačių ir paramos fondų lėšomis jos buvo suremontuotos ir pritaikytos vaikų dienos centro poreikiams.

„Plėtodami centro veiklą susidūrėme su administraciniais sunkumais, o 2009 m. sostinės savivaldybė nutraukė panaudos sutartį ir kelios dešimtys vaikų liko ne tik be socialinės ir psichologinės pagalbos, bet ir be saugios užuovėjos“, – mena p. Gedmintienė. Vis dėlto, sostinės valdžia centro veiklai rado naują vietą Fabijoniškėse, buvusio pašto patalpose.

Visa pagalba – iš vieno fondo

Remontuojant apleistas pašto patalpas, kurios suteiktos centrui, neapsieita be privačios iniciatyvos. „Buvusio pašto patalpoms remontas buvo būtinas, nes vieta ypač apleista – čia ilgą laiką buvo nešamos šiukšlės, apsistodavo nuolatinio būsto neturintys žmonės, o dėl skylių sienose ir grindyse buvo nepakeliamai šalta“, – pasakoja centro vadovė.

Sužinoję apie kritišką dienos centro padėtį, pagalbą pasiūlė pirkimo bendruomenę vienijanti tarptautinė kompanija „Lyoness“.

„Prie paramos prisidėjo visi „Lyoness“ nariai, t.y., daugiau nei 3 mln. visame pasaulyje, iš kurių 40 tūkst. yra „Lyoness“ nariai Lietuvoje, nes dalis nuo jų pirkinių sumos yra skiriama „Lyoness Child & Family Foundation“ paramos fondui“, – sako Paulius Kibiša, „Lyoness Lietuva“ generalinis direktorius. Sprendimui įtaką padarė ir „Gelbėkit vaikus“ organizacijos aktyvumas, nuveikti darbai ir, be abejo, žinojimas, jog skirta parama bus panaudota tikslingai ir prasmingai.

Tarptautinio „Lyoness Child & Family Foundation“ fondo lėšomis dienos centras „Duok ranką“ visiškai atnaujintas: patalpos suremontuotos, įsigyta naujų baldų ir priemonių, kurios sukurs saugią ir ugdymui tinkamą aplinką.

Tai ne pirmas ir ne vienintelis toks tarptautinio paramos fondo projektas. Prieš metus „Lyoness Child & Family” fondas Pietų Afrikos valstybėje, Qunu miestelyje pradėjo statyti naują mokyklą. Projekto ambasadoriumi buvo paskirtas Nobelio taikos premijos laureatas Nelsonas Mandela, gimęs šiame, viename skurdžiausių, Pietų Afrikos regione.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.