Politologai ir parlamentarai: „A. Butkevičius - skaidrus ir patyręs politikas“

„Jis geras pretendentas į premjerus“, - sako politologas.

Parlamentarai teigiamai vertina A. Butkevičiaus įvaizdį.<br>R. Danisevičius
Parlamentarai teigiamai vertina A. Butkevičiaus įvaizdį.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 29, 2012, 6:05 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:23 PM

Politologas Algis Krupavičius didžiausiu A. Butkevičiaus privalumu laiko tai, kad jis daug metų turi rinkėjų pasitikėjimą ir į Seimą beveik visada išrenkamas per pirmąjį turą.

„Jis geras pretendentas į premjerus“, - sako politologas.

A. Butkevičius į Seimą Vilkaviškio rinkimų apygardoje yra renkamas nuo 1996 metų.

Pasak A. Krupavičiaus, A. Butkevičiaus išankstiniuose pareiškimuose dėl svarbiausių būsimosios Vyriausybės darbų - namų renovacijos, šildymo, progresinių mokesčių - jokio populizmo nėra: “Tai racionalūs ir logiški planuojami darbai“, - sako A. Krupavičius.

A. Butkevičiaus pliusu jis vadina ir kairiųjų lyderio „nesivėlimą į retorinius žodžių mūšius su oponentais“ bei nuoseklumą: „Jis pasižymi pažiūrų, kurios yra europietiškai socialdemokratinės, nuoseklumu“.

Politologas Alvidas Lukošaitis A. Butkevičiaus asmenyje pasigenda daugiau charizmos: “Lyginant su Brazausku, jam charizmos trūksta. Galėtų daugiau turėti. Ir to tokio sunkiasvorio autoriteto politikoje. Butkevičius galėtų būti kietesnis, net kietas iki bjaurumo“.

Tačiau A. Lukošaitis mano, kad ši A. Butkevičius savybė gali ypač išryškėti, formuojant Vyriausybę: “Pasikeitusios aplinkybės (prezidentės pareiškimas apie koaliciją be Darbo partijos - BNS) tai pareikalaus pademonstruoti“.

A. Krupavičius mano, kad susidariusi situacija leis A.Butkevičiui įrodyti, ar jis iš tiesų, kaip dažnai pabrėžiama viešai, stokoja ryžto: “Ta ryžto stoka, minkštumas jam prikišama dažnai. Dabar unikalus šansas parodyti, kad jis politikas su stuburu“, - sakė A.Krupavičius.

A. Lukošaitis pabrėžė, kad A. Butkevičius yra ir „deramos politinės kultūros žmogus“, ir, skirtingai negu kai kurie politikai ir tarp valdančiųjų, ir esančių opozicijoje, nėra “vienaip ar kitaip susipykęs su teise“: “Jis atpažįstamas, žinomas, išviešintas. Ant tokių žmonių ir turi laikytis politika, o ne ant tokių, kurie įtariami, kelia abejonių, išsisukinėja“.

Politiko „skaidrumą“ pabrėžė ir tris kadencijas parlamentiniame Biudžeto ir finansų komitete su A.Butkevičiumi dirbęs liberalsąjūdietis Kęstutis Glaveckas: “Jo istorija graži, skaidri. Svarbiausia mokėti uždaryti juškas - nekreipti per daug dėmesio į aplinkines šnekas, ir eiti tuo keliu, kuriuo reikia“.

Pasak A. Lukošaičio, A. Butkevičius yra iš politikų profesionalų komandos: “Jis apsišaudęs - universalaus akiračio, turi daug įgūdžių finansuose, vykdomojoje valdžioje, parlamentinėje veikloje. Tai dideli privalumai. Beje, jis šiuose rinkimuose stulbinantį pasitikėjimą gavo“.

A. Lukošaitis pastebėjo, kad A. Butkevičius „nėra pasikėlęs“: “Jam tinka apibūdinimas politikas-žmogus, o ne paprasčiausiai politikas. Ir taškas“.

20 metų A. Butkevičių pažįstanti Birutė Vėsaitė pastebėjo jį esant impulsyviu: “Gana impulsyvus yra. Labai sureaguoja į nuomones, bet neturi piktumo, nelaiko jo užantyje, nekerštingas“.

Parlamentarė taip pat atkreipė dėmesį, kad A.Butkevičius yra rūpestingas ir šeimos žmogus: “Rūpinasi šeima, gimine. Vis prasitaria, kad lekia į Kauną - tetulė serga“.

B. Vėsaitė atkreipė dėmesį, kad A. Butkevičiui negalima prilipinti „pasikėlusio žmogaus“ etiketės: “Pavyzdžiui, jis visada atsiliepia telefonu“.

Nuo 1996 metų Seimo nariu renkamas konservatorius Jurgis Razma A. Butkevičių apibūdino kaip nuoširdų ir jautrų žmogų, bet suabejojo jo organizaciniais sugebėjimais: “Kaip strategas... Sunku pasakyti. Kažkokių strateginių veiksmų, kol socialdemokratai buvo opozicijoje, nepastebėjau - buvo primityvus oponavimas. Rimtų alternatyvių įžvalgų dėl valstybės raidos nepastebėjau“, - sakė J.Razma.

Parlamentaras, kuris, kaip ir A. Butkevičius, Seime dirbs penktą kadenciją, pasigedo A. Butkevičiaus aiškios ir tvirtos pozicijos, griežtumo: “Per mažai rodo savo poziciją dėl paskelbtų pažadų. Trūksta to žodžio įgyvendinimo tvirtumo“.

J. Razma taip pat pabrėžė, kad daugeliu atveju A. Butkevičiaus darbo sėkmė priklausys nuo to, kiek bus paklusni ir valdoma jo partija bei frakcija Seime.

Politologas A. Lukošaitis tai pat atkreipė dėmesį į tai, kad A.Butkevičiui svorio suteiktų jo sugebėjimas burti ir vienyti žmones bendram darbui ir tikslui: “Kol kas neaišku, kiek pavyks suburti aplink save antro ar trečio kalibro lyderių - varikliukų komandą. Ar bus įveiktos ambicijos ir konkurencinės nuoskaudos partijos stovykloje“.

A. Butkevičiaus bendražygis, iš aktyviosios politikos nusprendęs pasitraukti socialdemokratas Česlovas Juršėnas jį apibūdino darbščiu (2008 metais apgynė daktaro disertaciją), neužsisėdinčiu Seime, o bendraujančiu su gyventojais žmogumi.

„Jis yra išmalęs Lietuvą skersai išilgai. Per visas kadencijas važinėjo, prieš rinkimus - irgi. Surenka žmonių vargus, ašaras, klausimus ir daro išvadas“, - sakė Č. Juršėnas.

Pasak jo, A. Butkevičius nėra kategoriškas, įsiklauso į kitų nuomones: “Pasako pikčiau , bet leidžia visiems išsikalbėti. Tai labai svarbu. Amžiną atilsį Brazauskas taip darydavo, nors atrodė labiau kietesnis“.

Vytenis Andriukaitis, su A. Butkevičiumi pažįstamas nuo 1993 metų, jį vadina santūriu, komandos žmogumi: “Jis labai nenorėjo eiti į ministrus (2004– 2005 metais A. Butkevičius buvo finansų ministras - BNS). Teko įkalbinėti“.

A. Butkevičius gimė 1958 metų lapkričio 19-ąją Radviliškio rajono Paežerių kaime. Šeimoje augo trys vaikai - jis ir dvi jaunesnės seserys.

Asmeninėje svetainėje internete A. Butkevičius prisipažįsta, kad mokykloje labiausiai patiko mokytis matematikos: “Esu dalyvavęs ir gerai sekėsi pasirodyti įvairiose matematikų olimpiadose. Buvau tikrai aktyvus moksleivis, laiko rasdavau įvairiems pomėgiams. Lankiau muzikos mokyklą, pučiamųjų orkestre pūčiau baritoną. Sporto mokykloje mokiausi laisvųjų imtynių paslapčių. Mano treneris F. Vladimirovas, kuriam esu tikrai dėkingas, įskiepijo užsispyrimą, atkaklumą, ištvermę, išmokė daug dirbti siekiant sportinių rezultatų. O jie buvo geri: kandidatas į sporto meistrus, šalies moksleivių, jaunių, jaunimo imtynių čempionas, suaugusiųjų imtynių pirmenybių prizininkas“.

A. Butkevičius - ilgametis Lietuvos moterų krepšinio federacijos prezidentas.

1977 metais, baigęs mokyklą, jis įstojo į Vilniaus inžinerinio statybos institutą (dabar – Vilniaus Gedimino technikos universitetas) ir 1984 metai įgijo inžinieriaus ekonomisto specialybę. 1990–1991 metais studijavo Lietuvos vadybos akademijoje ir įgijo technikos vadybininko kvalifikaciją, 1995 metais - Kauno technologijos universitete įgijo vadybos magistro laipsnį.

A. Butkevičiaus asmeninėje svetainėje rašoma, kad jo kelias į politiką prasidėjo 1990 metais - tam tiesioginės įtakos turėjo įvykę susitikimai Vilkaviškyje su profesoriumi Aloyzu Sakalu - tuometiniu Lietuvos socialdemokratų partijos lyderiu.

„Pasirinkau LSDP dėl labai suprantamų priežasčių. Šios politinės jėgos propaguojamos vertybės yra amžinos, jos labiausiai atitiko ir atitinka mano vidines nuostatas“, - sako A.Butkevičius.

Parlamentaras V. Andriukaitis prisimena: “Priėmėmė su Sakalu jį į partiją. Jau tada atrodė simpatiško charakterio žmogus. Sudarė padoraus ir mandagus žmogaus įspūdį“.

1999–2005 metai A. Butkevičius buvo Socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas, 2009 metais tapo jos pirmininku.

Labiau nei kiną, politikas teigia mėgstantis teatrą. Automobilyje, užuot įsijungęs muziką, klausosi BBC ir CNN. Grožinės literatūros beveik neskaito, tik profesinę, mokslinę literatūrą. Kaip politikai jam imponuoja V.Čerčilis, D.Kenedis, Gandis.

A. Butkevičius lanko pilateso treniruotes, sportuoja treniruoklių salėje, mėgsta pirtį, raudoną vyną ir kavą. „Po šešto kavos puodelio jau paprašo arbatos“, - juokauja frakcijos Seime darbuotojai.

Žmoną Janiną ir dukrą Indrę, auginančią 7 mėnesių anūkę, vadina savo „ramybės uostais“.

A. Butkevičius nerūko, nemedžioja, nežvejoja.

2004 metais apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai Komandoro kryžiumi“.

Per 2009 metų prezidento rinkimus kandidatavo į Lietuvos prezidentus, tačiau jį smarkiai aplenkė dabartinė prezidentė Dalia Grauskaitė. A. Butkevičius rinkimuose gavo 11,7 proc. balsų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.