Lietuvos kariuomenės vadas Kroatijoje aptarė šalių bendradarbiavimo galimybes gynybos srityje

Rugsėjo 19–20 dienomis Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius su oficialiu vizitu lankosi Kroatijoje.

Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas A. Pocius su oficialiu vizitu lankosi Kroatijoje.<br>KAM
Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas A. Pocius su oficialiu vizitu lankosi Kroatijoje.<br>KAM
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 20, 2012, 5:48 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:17 PM

Trečiadienį gen. ltn. A. Pocius susitiko su Kroatijos gynybos viceministre Višnja Tafra, su kuria aptarė dvišalį Lietuvos ir Kroatijos bendradarbiavimą, galimus bendrus projektus ateityje, NATO išmaniosios gynybos koncepciją, dalyvavimą tarptautinėse misijose ir operacijose, gynybos reformų ir gynybos pajėgumų plėtojimo aktualijas abejose šalyse.

Glaudesnio bendradarbiavimo galimybės aptartos karinio mokymo srityje. Lietuvos kariuomenės vadas išskyrė sėkmingai vykstančius bendrus specialiųjų operacijų pajėgų mokymus, taip pat bendradarbiavimą sraigtasparnių pilotų mokymo programose. Gen. ltn. A. Pocius paminėjo, kad nuo 2010 m. keturios Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparnių įgulos dalyvavo sraigtasparnių pilotų mokymo kalnuotoje vietovėje kursuose. Šie įgūdžiai lygumų šalies atstovams labai svarbūs, atsižvelgiant į operacijų rajonų, kuriuose Lietuvos kariai dalyvauja tarptautinėse operacijose, specifiką.

Kroatijos gynybos viceministrė pakvietė Lietuvą prisijungti prie bendros Kroatijos ir Čekijos sraigtasparnių pilotų mokymo programos.

Susitikimo su Kroatijos gynybos viceministre metu taip pat pristatyta Lietuvoje veikiančio Energetinio saugumo centro veikla. Kariuomenės vadas pakvietė Kroatijos kariuomenės atstovus prisijungti prie šią vasarą Vilniuje įsteigto NATO energetinio saugumo kompetencijos centro veiklos ir tai galėtų būti puiki platforma toliau stiprinti Lietuvos ir Kroatijos bendradarbiavimą gynybos srityje.

Lietuvos kariuomenės vadas susitikimo metu padėkojo Kroatijos gynybos viceministrei už šios šalies karių dalyvavimą NATO vadovaujamų Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. NATO International Security Assistance Force, ISAF) operacijoje Afganistane – Kroatijos karių kontingentas 2006–2010 m. tarnavo Lietuvos vadovaujamos Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės sudėtyje.

Kroatijos gynybos viceministrė padėkojo Lietuvai už paramą Kroatijai euroatlantinės integracijos kelyje ir pabrėžė, kad Lietuvos patirtis buvo ypač svarbi Kroatijai. Ji taip pat pasidžiaugė, kad tą pačią dieną, kai Lietuva perims pirmininkavimą ES, Kroatija planuoja tapti visateise Europos Sąjungos nare.

Vizito metu Zagrebe generolas leitenantas Arvydas Pocius taip pat susitiko su Kroatijos generalinio štabo viršininku (kariuomenės vadu) generolu leitenantu Drago Lovriću. Susitikimo metu, buvo kalbama apie Kroatijos kariuomenės pasirengimą integruotis į NATO ginkluotąsias pajėgas, dalyvavimą tarptautinėse karinėse operacijose ir bendrą dalyvavimo tarptautinėse karinėse pratybose, karinio švietimo ir mokymo aktualijas, situaciją Vakarų Balkanų regione.

Ketvirtadienį gen. ltn. A. Pocius lankėsi Sausumos pajėgų vadovybėje Karlovac mieste, Dugo Selo Kinologijos mokymų centre, Specialiųjų operacijų pajėgų batalione Delnice, antiteroristiniame padalinyje Lučko mieste, Pilotų mokymo centre Zemunike ir Lora karinio jūrų laivyno bazėje Splite. Taip pat planuojamas susitikimas su Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų kariais, dalyvaujančiais pratybose „Šakalo akmuo 2012“ (angl. „Jackal Stone 12“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.