Pavasariniame Kauno miesto simfoninio orkestro sezone žibės pasaulinės operos žvaigždės

Šį penktadienį 19-ąį gimtadienio koncertą rengiantis Kauno miesto simfoninis orkestras klasikinės muzikos mėgėjams žada įspūdingą koncertinį sezoną, kuriame klausytojus nudžiugins išskirtinėmis programomis bei pasaulinio garso atlikėjais.

  L. Monastyrska ir  S. Costello.<br> Lrytas.lt koliažas.
  L. Monastyrska ir  S. Costello.<br> Lrytas.lt koliažas.
 L. Monastyrska.<br> IMG Artists nuotr.
 L. Monastyrska.<br> IMG Artists nuotr.
 S. Costello.<br> Askonas Holt nuotr.
 S. Costello.<br> Askonas Holt nuotr.
 KMSO.<br> KMSO nuotr.
 KMSO.<br> KMSO nuotr.
 KMSO.<br> KMSO nuotr.
 KMSO.<br> KMSO nuotr.
 A. Treikauskas.<br> KMSO nuotr.
 A. Treikauskas.<br> KMSO nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2024-02-02 10:54, atnaujinta 2024-02-02 10:56

„Šie muzikiniai metai bus skambi įžanga į artėjantį jubiliejinį dvidešimtą orkestro sezoną, kuriam pradedame ruoštis jau dabar“ – teigė orkestro vadovas Algimantas Treikauskas.

Šiuos metus Kauno miesto simfoninis orkestras pradėjo koncertu su ilgamečiu orkestro bičiuliu, pirmuoju kolektyvo vyriausiuoju dirigentu, smuiko virtuozu Pavelu Bermanu. Visuomet laukiamas ir publikos šiltai sutinkamas P. Bermanas ir šį kartą savo meistriškumu sužavėjo pilnutėlę Kauno filharmonijos salę.

Dar vieną pasaulinę smuiko žvaigždę Mihaelą Marin klausytojai išgirs Kauno miesto simfoninio orkestro gimtadienio koncerte. Smuikininkė publiką nudžiugins sudėtingu, bet labai įspūdingu, rytietiškais motyvais alsuojančiu garsaus armėnų kompozitoriaus Aramo Chačaturiano Koncertu smuikui ir orkestrui. O gimtadienio koncertą vainikuos vienas įspūdingiausių pasaulio muzikos šedevrų – vokiečių kompozitoriaus Carlo Orffo sceninė kantata „Carmina Burana“, kurią orkestras atliks su nepamainomu scenos partneriu – Kauno valstybiniu choru.

„Kauno miesto simfoninis orkestras pirmą kartą atliks visą kantatą. Atskiras jos dalis esame groję, bet viso šio įspūdingo kūrinio dar nebuvome atlikę, – pasakojo A. Treikauskas. – Norime, kad gimtadienio koncertas būtų tikra šventė tiek mūsų klausytojams, tiek patiems atlikėjams, todėl vakaro programai parinkome išskirtinius kūrinius.

Džiugu, kad orkestro gimtadienio koncertas sulaukė didelio susidomėjimo, ir bilietai buvo išpirkti jau prieš kelias savaites. O tuos, kurie nespėjo įsigyti bilietų į šį koncertą, kviečiu apsilankyti kituose šio sezono orkestro renginiuose, kuriuose rasite ir įdomių programų, ir išskirtinių atlikėjų“ – ragino orkestro vadovas.

Jau vasario 8-ąją orkestras kartu su charizmatiškuoju dirigentu Vilmantu Kaliūnu Kauno publikai pristatys vieną garsiausių šių dienų Belgijos klarnetininikų Roelandą Hendrikxą. Be visiems puikiai pažįstamų klasikos šedevrų, šio koncerto programoje nuskambės ir ypatinga premjera – vieno kūrybiškiausių ir garsiausių šių dienų instrumentinės ir vokalinės muzikos aranžuotojų Andreas N. Tarkmanno sukurta R. Schumanno koncerto smuikui ir orkestrui aranžuotė klarnetui.

Vasario pabaigoje Kaune viešės išskirtiniu talentu garsėjantis šveicarų dirigentas ir fleitininkas Kasparas Zehnderis. Savo repertuare akcentuojantis visa tai, kas nežinoma, nauja ir naujai atrasta K. Zehnderis pakvies pasiklausyti mūsų koncertų salėse ne taip dažnai girdimos W. A. Mozarto 33-osios simfonijos bei jo kūrinių fleitai ir orkestrui. O koncerto programą vainikuos austrų genijaus F. Schuberto „Mišios“, kurias kartu su orkestru atliks Kauno valstybinis choras ir solistai.

Kovo mėnesį Kauno miesto simfoninis orkestras dedikuos jaunųjų atlikėjų kartai. Kovo 1-ąją orkestras pakvies į tradicinį koncertą su talentingiausiais Kauno J. Naujalio gimnazijos moksleiviais. Fortepijoninės muzikos mėgėjus nudžiugins projektu su žinomu pianistu ir pedagogu Alexanderiu Paley bei jo studentais. O vokalinės muzikos mėgėjų lauks garsaus operos konsultanto Johno Fisherio vedamų vokalo meistriškumo kursų dalyvių finalinis koncertas.

Iš karto po šv. Velykų Kauno miesto simfoninis orkestras publiką nudžiugins išskirtiniu pasaulinio garso amerikiečių tenoro Stepheno Costello koncertu. Garsiausiose pasaulio scenose, nuo Niujorko „Metropolitan Opera“ iki Paryžiaus, Berlyno, Ciuricho ir kt. operos teatrų, žibantis atlikėjas į Kauną atvyksta orkestro vyriausiojo dirigento Constantino Orbeliano kvietimu. Gražiausių operų arijų ir duetų programą S. Costello atliks su kylančia Lietuvos operos žvaigžde Gabriele Bukine.

Įspūdingu koncertu balandžio mėnesį pradėjęs orkestras nemažins apsukų ir klausytojams pristatys dar tris intriguojančius projektus. Kartu su dirigentu Dainiumi Pavilioniu jis rengia įspūdingą simfoninių šokių programą. Kiek vėliau kartu su Kauno valstybiniu choru orkestras pristatys programą, skirtą kauniečio kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus 80-mečiui. O koncertų kupiną mėnesį Kauno miesto simfoninis orkestras užbaigs šventiniu operos solisto Tomo Pavilionio gimtadienio koncertu, kuriame su jubiliatu scenoje pasirodys visas būrys jo kolegų.

Pirmąjį gegužės sekmadienį kolektyvas tradiciškai pakvies į nemokamą „Motinos dienos“ koncertą. O pavasarinį koncertinį ciklą aukščiausia nata užbaigs ypatinga baigiamojo sezono koncerto viešnia – viena ryškiausių šių dienų pasaulinės operos scenos solisčių, Ukrainos nacionalinės operos primadona, išskirtinio grožio ir tembro lyrinio-dramatinio soprano savininkė Liudmyla Monastyrska.

Užsienio kritikai ukrainiečių dainininkę vadina nauja vokalinio pasaulio žvaigžde, „niuansų ir pianissimo karaliene“ bei Maria Callas ir Montserrat Caballé tradicijų tęsėja. Jos platų tarptautinį pripažinimą patvirtina daugybė pagrindinių vaidmenų prestižiškiausiuose pasaulio teatruose, tarp jų – „La Scala“, „Royal Covent Garden“, „Metropolitan Opera“, Vienos nacionalinėje operoje.

Vieno populiariausių sopranų pasaulyje L. Monastyrskajos pasirodymų grafikas numatytas metams į priekį, tačiau vertindama Lietuvos ir jos žmonių paramą Ukrainai, atlikėja sutiko atvykti šiam išskirtiniam koncertui, kuris bus nuostabi dovana Kaunui ir visai Lietuvai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.