Simfonija kviečia apmąstyti laisvės kainą

Rytoj Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT) rengia jaudinančią muzikinę kelionę, kuria pagerbs lietuvių tautos didvyrių atminimą.

H. Goreckio simfonijos soprano partiją atliks solistė V.Miškūnaitė.<br> M. Aleksos nuotr.
H. Goreckio simfonijos soprano partiją atliks solistė V.Miškūnaitė.<br> M. Aleksos nuotr.
 M. Urbaitis.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 M. Urbaitis.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 12, 2024, 11:03 AM

Laisvės gynėjų dienos vakaras LNOBT klausytojus panardins į lenkų kompozitoriaus Henryko Goreckio (1933–2010) muzikos stichiją. Teatre skambės jo trijų dalių „Raudų simfonija“, atliekama Ričardo Šumilos diriguojamo LNOBT simfoninio orkestro ir soprano Viktorijos Miškūnaitės.

Šis kūrinys pasirinktas neatsitiktinai: koncerto rengėjai įžvelgė subtilias sąsajas tarp raudų ir Sausio 13-osios įvykių.

„Tai kūrinys apie mamos ir vaiko ryšį bei skausmą jo netekus. Tai artima Sausio 13-osios įvykiams tema. Anuomet tėvai neteko savo vaikų, o vaikai – tėvų“, – pasakojo R.Šumila.

Pasak dirigento, meditatyvus veikalas yra kupinas lenkų tautai būdingo religingumo, tikėjimo Dievo visagalybe. Dalis „Raudų simfonijos“ tekstų paimti iš lenkų liaudies dainų, kūrinyje girdimos ir jų muzikinės citatos.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato kompozitoriaus Mindaugo Urbaičio teigimu, H. Goreckis Lenkijoje pelnė pripažinimą kaip išskirtinio individualumo kompozitorius, o Vakaruose pradedamas vertinti kaip figūra, savo muzika peržengusi kultūrines ir politines sienas.

„Liaudies ir bažnytine muzika paremtas H. Goreckio kūrinys liudija autoriaus autentiškumo paieškas tiek lenkų kultūros, tiek platesnėje muzikos plotmėje. „Raudų simfonijos“ ištakos – lenkų giesmėse ir liaudies dainose, Silezijos sukilimų ir Antrojo pasaulinio karo traumose bei simbolinėse užuominose į Ludwigą van Beethoveną ir Fryderyką Chopiną.

Simfoniją sudaro trys lėtos, beveik valandą trunkančios dalys, kurios sutelkia dėmesį į stiprią motinos figūrą. Sugebėjimas paprasčiausiais būdais sukurti prasmingas kulminacijas yra viena H.Goreckio muzikos paslapčių“, – pasakojo M.Urbaitis.

Sausio 13-osios koncertas – tai ne tik kvietimas išgyventi jaudinamą muzikinę kelionę, pagerbiant žuvusiuosius už Lietuvos laisvę, bet ir raginimas permąstyti tos laisvės trapumą.

Koncertas Laisvės gynėjų dienai Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre vyks sausio 13 d. 18.30 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.