Iš senųjų kapinių pagrobtos skulpūrėlės atkeliavo į muziejų paslaptingame siuntinyje

Kultūros paveldo departamento (KPD) specialistai pernai viešai paskelbė Dingusių Lietuvos kilnojamųjų kultūros vertybių sąrašą, kurį sudaro daugiau kaip 300 objektų: paveikslų, ikonų, skulptūrų, bažnytinių reikmenų, kryžių, tekstilės gaminių, baldų ir kitų vertingų daiktų. Visuomenės ir prekiautojų antikvariniais daiktais buvo prašoma patikrinti, ar jiems patekusi vertybė nėra dingusiųjų sąraše. Ir štai sulaukta atsako.

 Lrytas.lt koliažas.
 Lrytas.lt koliažas.
 Skulptūrėlė „Pieta“.<br> Mažeikių muziejaus nuotr.
 Skulptūrėlė „Pieta“.<br> Mažeikių muziejaus nuotr.
 „Nukryžiuotasis“.<br> Mažeikių muziejaus nuotr.
 „Nukryžiuotasis“.<br> Mažeikių muziejaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kultūros paveldo departamentas

Jun 19, 2023, 1:27 PM, atnaujinta Jun 19, 2023, 1:28 PM

Šiemet birželio 6 d. Mažeikių muziejų pasiekė anoniminė siunta su 2018-aisiais iš senųjų Mažeikių kapinių pavogtomis skulptūrėlėmis, kurios buvo įtrauktos į rajono Kultūros vertybių registrą.

Tuomet apie dingusią skulptūrėlę „Nukryžiuotasis“ ir garsaus Žemaitijos liaudies meistro Augustino Potockio sukurtą skulptūrą „Pieta“ buvo pranešta policijai, skulptūros atsidūrė Dingusių Lietuvos kilnojamųjų kultūros vertybių sąraše, bet jų buvo bergždžiai ieškota penkerius metus.

Birželio 6-ąją vertingi dirbiniai atkeliavo į Mažeikių muziejų paslaptingame siuntinyje. Muziejininkai apie gautą siuntą su skulptūromis nedelsdami pranešė KPD Telšių–Tauragės teritoriniam skyriui. Patikrinę gautus duomenis, paveldosaugininkai patvirtino, kad skulptūros yra tos pačios, kurių ieškoma nuo 2018-ųjų.

Paveldosaugininkai susisiekė su skulptūros „Nukryžiuotasis“, stovėjusios ant vienos šeimos kapavietės, savininkais. Žinia savininkus nudžiugino, tačiau dabar, bijodami, kad istorija nepasikartotų, jie sutiko perduoti kūrinį muziejui. Skulptūrėlės išbrauktos iš dingusiųjų sąrašo.

Šis sąrašas parengtas siekiant identifikuoti, susisteminti ir paviešinti dingusias kilnojamąsias kultūros vertybes, įtrauktas į valstybinę kilnojamųjų kultūros vertybių apskaitą. Į dingusių Lietuvos kilnojamųjų kultūros vertybių sąrašą įtrauktos daugiau kaip per penkiasdešimties metų laikotarpį jų pradinėje vietoje nerastos, dingusios, pagrobtos, galimai sudegusios gaisro metu ar kitaip prarastos vertybės.

Iki praėjusių metų informacija apie dingusius paveldo objektus buvo skirta tik vidiniam naudojimui – ja valstybės tarnautojai dalydavosi tarpusavyje, ieškodami dingusių vertybių.

KPD primena, kad Dingusių Lietuvos kilnojamųjų kultūros vertybių sąrašas skelbiamas viešai KPD atvirų duomenų portale: 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.