Mirė iškili Lietuvos chorvedė ir pedagogė Irena Budriūnienė-Jurgelėnaitė

Eidama 85-sius metus, spalio 14 d. mirė iškili Lietuvos chorvedė ir pedagogė buvusio Vilniaus pedagoginio instituto dabar VDU Švietimo akademijos dainų ir šokių ansamblio „Šviesa“ chormeisterė – Irena Budriūnienė-Jurgelėnaitė, pranešė Lietuvos muzikų sąjunga (LMS).

Lietuvos chorvedė ir pedagogė Irena Budriūnienė-Jurgelėnaitė.<br>LMS nuotr.
Lietuvos chorvedė ir pedagogė Irena Budriūnienė-Jurgelėnaitė.<br>LMS nuotr.
Lietuvos chorvedė ir pedagogė Irena Budriūnienė-Jurgelėnaitė su vyru Algimantu. 2009 m.<br>LMS nuotr.
Lietuvos chorvedė ir pedagogė Irena Budriūnienė-Jurgelėnaitė su vyru Algimantu. 2009 m.<br>LMS nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

LMS inf.

Oct 17, 2021, 10:01 AM

Irena Budriūnienė gimė 1936 m. gegužės 10 d. Utenoje. Baigusi Utenos 2-ąją vidurinę mokyklą (dabar Rapolo Šaltenio progimnazija), 1954–1958 m. choro dirigavimo mokėsi Vilniaus J. Tallat-Kelpšos muzikos mokykloje (dėst. D. Einikienė), o 1958–1963 m. choro dirigavimo studijas tęsė Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dabar LMTA) doc. P. Bekerio klasėje.

Nuo 1956 m. Ji kurį laiką dirbo muzikos vadove Vilniaus 8-ajame vaikų darželyje, o 1959–1964 m. muzikos ir dainavimo mokytoja, vaikų chorų vadovė Vilniaus 22-ojoje vidurinėje mokykloje, kur Jaunučių ir jaunių chorus parengė I-jai respublikinei moksleivių dainų šventei (1964).

1965–1967 m. I. Budriūnienė vadovavo Vilniaus valstybinio pedagoginio instituto Fizikos – matematikos fakulteto meno būreliams, kur dainavo stud. A. Kiveris, P. Juzuitis, V. Markevičius ir kt., dirbo šio instituto studentų dainų ir šokių ansamblio „Šviesa“ chormeistere. Su ansambliu (vad. A. Vyžintas) gastroliavo Lietuvoje, Rusijoje, Vokietijoje ir Suomijoje.

Ji savo darbais parodė kaip reikia mylėti savo darbą ir savo gimtąją šalį Lietuvą. Dirbdama Vilniaus J. Tallat-Kelpšos aukštesniojoje muzikos mokykloje (dabar konservatorija), išugdė per 50 jaunųjų chorvedžių, kurių dalis sėkmingai pasirodė ir respublikiniuose jaunųjų atlikėjų konkursuose, parašė metodinį darbą „Kai kurie choro dirigavimo individualių mokymo planų sudarymo principai“, pelnė tris diplomus respublikiniuose pedagoginiuose skaitymuose.

1986 už ilgametį gerą darbą ir aktyvią visuomeninę veiklą buvo apdovanota Aukštojo ir spec. viduriniojo mokslo ministerijos Garbės raštu.

Nuo 1993 m. buvo Lietuvos muzikų sąjungos narė. Baigusi aktyvų pedagoginį darbą ji neužsisklendė namuose ir toliau aktyviai dirbo visuomeninį darbą. Velionės netektis – didelis praradimas muzikų bendruomenei ir visai Lietuvai.

Iš pedagoginio darbo Vilniaus konservatorijoje išėjo 2001. 1992-1993 vadovavo šv. Kazimiero bažnyčios vaikų chorui, nuo 1994 iki 1997 dirbo mažylių grupės muzikos mokytoja privačioje pianistės S. Vaškelaitienės meninio ugdymo studijoje „Artium“, 2008-2009 VOBT vaikų choro studijos solfedžio mokytoja. Nuo 2003 iki šiol su vyru buvo šv. Jono Teologo vienuolyno Išganytojo bažnyčios giesmininkai. Išaugino du sūnus – Antaną ir Romualdą.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.