Oratorija „Metai“ skambės Prancūzijoje

Atslūgus šventiniam šurmuliui, pirmasis metų mėnuo daugeliui dvelkia ramybe ir poilsiu. Tačiau Šv.Kristoforo kameriniam orkestrui (meno vadovas ir dirigentas Donatas Katkus) sausis ramybės nežada. Atvirkščiai, 2014 metus orkestras pradeda iškilmingais koncertais Prancūzijoje ir pasiruošimu savo dvidešimtajai sukakčiai, kuri bus švenčiama vasario 20-ąją.

Šv.Kristoforo kamerinis orkestras.<br>Nuotr. iš orkestro archyvo
Šv.Kristoforo kamerinis orkestras.<br>Nuotr. iš orkestro archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-01-08 11:23, atnaujinta 2018-02-17 19:56

2014–aisiais Lietuva mini lietuvių pasaulietinės literatūros pradininko Kristijono Donelaičio 300 metų gimimo sukaktį. Šia išskirtine proga sausio 13 d.  UNESCO būstinėje Paryžiuje nuskambės trisdešimtmetį brandinta kompozitoriaus Broniaus Kutavičiaus oratorijaMetai“ pagal K.Donelaičio tekstus, kurią atliks du Vilniaus miesto savivaldybės kolektyvai – Šv.Kristoforo kamerinis orkestras ir choras „Jauna muzika“ (meno vadovas ir dirigentas Vaclovas Augustinas). Klausytojai išgirs keturias oratorijos „Metai“ dalis: „Pavasario linksmybės“, „Vasaros darbai“, „Rudens gėrybės“ ir „Žiemos rūpesčiai“, kurias kartu su minėtais kolektyvais atliks ir aktorė Birutė Mar.

„Niekada neturėjome mūsų didžiausio poeto muzikinių interpretacijų. Kompozitoriui reikėjo didelės drąsos imtis šios temos. Kaip ir būdinga B.Kutavičiui, šiame kūrinyje atskleidžiama jo vaizduotės teatro vizija, kur K.Donelaičio tekstas veikia kaip asociatyvus dėmuo, apipintas nuolatinio energetinio muzikos augimo. Ši muzika nieko neiliustruoja, veikia kaip simbolių, tampančių vienas kito kontekstais, grandinė,“ – apie kompoziciją kalbėjo D.Katkus.

Pasak Šv.Kristoforo kamerinio orkestro meno vadovo ir dirigento, „Metai“ yra monumentaliausias proginis kūrinys, kuriuo siekiama pagerbti K.Donelaičio atminimą, indėlį į Lietuvos kultūrą, lietuviškumo puoselėjimą.

„Šis kūrinys ne tiek apie gamtą, kiek apie žmones, jų darbus, įpročius, tradicinę gyvenimo aplinką. Poema „Metai“ – nepaprastai vertinga žodyje užkoduota informacija, reikalinga kultūriniam paveldui puoselėti ir išsaugoti,“ – pabrėžė D.Katkus.

Viešėdamas Prancūzijoje Šv.Kristoforo kamerinis orkestras surengs ir dar vieną koncertą, skirtą kilniam tikslui – nukentėjusiems nuo žemės drebėjimo Haityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.