Į teatrą ateina jaunų aktorių būrys

Gegužės 14–23 dienomis Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre ir „Menų spaustuvėje“ vyks Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Teatro ir kino fakulteto vaidybos studijų magistrantų diplominių darbų savaitė (kurso vadovas Juozas Javaitis, pedagogai Eglė Mikulionytė, Gintaras Liutkevičius, Vesta Grabštaitė).

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 8, 2013, 4:56 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 1:43 AM

Šio kurso diplominiuose spektakliuose atsiskleidžia aktorių profesinis universalumas, jų gebėjimas kuriamus personažus perteikti judesiu, tekstu, muzika ir net unikalia rankų šešėlių technika. Diplomantų repertuare įvairių žanrų spektakliai ir suaugusiems, ir vaikams. Daugelis vaidmenų sukurti improvizuojant.

Jaunieji aktoriai teatro gerbėjams jau žinomi kaip savarankiška, kūrybinga, nepriklausoma trupė – aktorių ansamblis „Degam“. Baigdami meno magistro studijas ir veržliai žengdami į profesionalią sceną aktoriai publikai pristato 3 premjeras, 3 anksčiau sukurtus spektaklius ir aktorių dueto „Neteisėtai padaryti“ koncertą.

Diplominių darbų savaitė prasidės premjera „Nakčia, aukštielninkas“ – dviejų dalių spektakliu pagal  garsaus argentiniečių rašytojo Julio Cortázaro (1914-1984) noveles (rež. J. Javaitis, dail. Vytenis Lingys, kostiumų dail. Dovilė Cibulskaitė). Teatrines noveles vaidins aktoriai Evelina Brėdikytė, Šarūnas Gedvilas, Alikas, Kazlovas, Virginija Kuklytė, Indrė Mickevičiūtė ir Rokas Petrauskas, skambės tango ritmais nuspalvinta gyva muzika (muzikos autoriai ir atlikėjai Irma Bogdanovičiūtė, Paulius Baltušnikas ir Tadas Motiečius,  choreografė Brigita Urbietytė). Spektaklyje siekiama judesio ir žodžio sintezės, jame susipina išmonė ir tikrovė, jis panardina žiūrovus į tą akimirką, kai vakare, prieš užmigdamas, guli aukštielninkas ir leidi žaisti vaizduotei.

Gegužės 14 d. spektakliu „Nakčia, aukštielninkas“ Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre prasidės tarptautinis teatro debiutų festivalis „Tylos!“. Po spektaklio teatro fojė festivalio dalyviams ir svečiams koncertuos dainuojantys mimai – aktorių duetas „Neteisėtai padaryti“. Diplomantai Šarūnas Gedvilas ir Rokas Petrauskas sukūrė sąmojingus ir kandžius dainų tekstus ir muziką. Tai savarankiškas aktorių darbas.

Kita premjera bus parodyta gegužės 18 d. "Menų spaustuvėje". Tai nauja plastinės dramos spektaklio „Jaunas vynas“ (rež. E. Mikulionytė, dail. Monika Vėbraitė, komp. Antanas Jasenka) redakcija. Spektaklis sukurtas remiantis asmeninėmis aktorių patirtimis. Jis, kaip dažnai ir pats gyvenimas, šiurkštus, jauną žmogų – bręstantį derlių - tyrinėja be užuolankų. Neapykanta ir meilė, rūsti tikrovė ir poezija – spektaklyje susipina kraštutinumai, žodžiu ir judesiu bandoma atskleisti bręstančios asmenybės sielos virpesius.

Gegužės 19 d. Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre trečiasis premjerinis spektaklis „Berniukas ir žuvėdros“, sukurtas Vytauto V. Landsbergio (jis ir vienas šio spektaklio režisierių) to paties pavadinimo apysakos motyvais: dešimtmečio berniuko akimis nagrinėjama tėvų skyrybų tema. Spektaklyje naudojama rankų šešėlių technika, kurios aktoriai mokėsi Gruzijos valstybiniame rankų šešėlių teatre „Budrugana–Gagra“. Tai analogų pasaulyje neturintis teatras, kuriame, skirtingai nuo Japonijos ir Kinijos šešėlių teatrų, veiksmas įkūnijamas vien aktorių rankų šešėliais. Šio teatro įkūrėjas ir vadovas, garsus kino ir teatro režisierius Gela Kandelakis jaunuosius aktorius pakvietė į Tbilisį išmokti šios vaidybos technikos, vėliau atvyko į Vilnių statyti spektaklio „Berniukas ir žuvėdros“.

Be premjerų, diplominių darbų savaitėje bus rodomi  ir anksčiau sukurti spektakliai. Gegužės 15 d. "Menų spaustuvėje" -  Davido Harrowerio drama „Peiliai vištose“ (rež. G. Liutkevičius). Pagrindinė spektaklio mintis glūdi pjesės pavadinime: savęs pažinimas, savos prigimties ar pašaukimo įgyvendinimas visada yra skausmingas procesas, tai tarsi peilio dūris – kainos, kurią reikia mokėti už pažinimą, metafora.

Gegužės 16 d. "Menų spaustuvėje" žiūrovai matys jau trečią sezoną vaidinamą ir populiarumą pelniusį autobiografinių improvizacijų spektaklį „Tetos“ (rež. J. Javaitis), o 23 d. - muzikinę pasaką vaikams „Zita – pelytė” (rež. A. Vidžiūnas).

Spektaklių anonsai:

„Tetos“:

„Peiliai vištose“:

„Zita – pelytė“:

„Berniukas ir žuvėdros“:

„Neteisėtai padaryti“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.