Kurdami filmą apie Lietuvos partizanus, tikrino istoriją

2015 m. rugpjūčio 10 d. 12:49
Arnas Mazėtis (LRT)
Vilniuje surengtas eksperimentas, kuriuo siekta įrodyti, kad prieš 7 dešimtmečius partizanai gerai ginkluotoms Sovietų Sąjungos NKVD pajėgoms per Kalniškės mūšį turėjo padaryti gerokai didesnių nuostolių nei skelbiama. Imituotas mūšis taps naujai kuriamo filmo dalimi.
Daugiau nuotraukų (1)
Vilniaus pakraštyje kariai ir savanoriai imitavo prieš septynis dešimtmečius vykusį Lietuvos partizanų ir Sovietų Sąjungos NKVD pajėgų mūšį. Tąkart jis vyko Kalniškėse miške Lazdijų rajone. Pasak filmo kūrėjų, šis mūšis laikomas lūžiu Lietuvos partizanų pasipriešinimo istorijoje, tačiau jį gaubia netiesos šešėliai.
„Kaip žinote, po Kalniškės mūšio NKVD savo oficialiuose raportuose įrašė, kad tėra 4 žuvę kariai ir 7 sužeisti NKVD nariai. Kautynės vyko maždaug 15 valandų Kalniškės miške. Partizanai gerai pažinojo tą mišką, vėliau buvo įsitvirtinę kalvoje, sunkiai ginkluoti, turėjo pakankamai amunicijos iki tam tikro laiko. Dėl to neabejotina, kad partizanai galėjo padaryti kur kas didesnių nuostolių puolančiam priešui“, – sakė filmo „1945. Kalniškė – lūžio taškas“ kūrėjas Aleksandras Matonis.
Eksperimentą, kuris bus filmo sudėtinė dalis, įgyvendino gerokai mažiau žmonių nei dalyvavo Kalniškės mūšyje: apie 20 savanorių pajėgų karių atliko partizanų vaidmenį ir visi „žuvo“ kovoje, o juos tariamai „puolė“ 85 Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono kariai. Pastarieji skleidėsi pagal NKVD, sovietinę karinę taktiką, judėjo bangomis.
A.Matonio teigimu, eksperimentas pavyko, nes partizanai įrodė, kad gali sunaikinti tikrai didelę grupę puolančių karių.
„Buvo naudojami imitaciniai šoviniai, t.y. be kulkų, tik garsas, tačiau esminis dalykas – ant kiekvieno kario ginklo buvo pritvirtintas specialus lazerinis prietaisas, vadinamasis „Mails treniruoklis“, kurį kariuomenė įsigijo prieš keletą metų ir kuris imituoja šūvį, imituoja kulką. Ant kiekvieno kario kūno buvo įtvirtinti davikliai, pavyzdžiui, ant šalmų, kurie rodė būtent tų lazerinių spindulių pataikymą“, – pasakojo A.Matonis.
Pasak eksperimente dalyvavusių karių, vaidinti raudonarmiečius ne itin malonu, tačiau, kaip ir savanoriams, tai – nauja patirtis.
„Iš tiesų, simpatijos nejaučiame, bet tokia mums iškelta užduotis. Mes esame kariai, mes vykdome įsakymą. Aišku, kai įsiveli į mūšį, pamiršti, ar tu už raudonuosius kariauji“, – sakė Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono laikinasis pirmos kuopos vadas vyr. leitenantas Paulius Kančys.
„Buvo labai įdomu. Kovinio rengimo prasme – labai vertinga pamoka. Daliai mūsų gal ir nelabai pasisekė, nes priešo buvo didžiulis pranašumas tiek ugnies galia, tiek skaičiumi, tiek gal ir patirties, nes prieš mus kovojo profesinės karo tarnybos kariai, bet pamoka mums buvo labai gera“, – sakė Krašto apsaugos savanorių pajėgų atstovas Julius Židonis.
Filmas „1945. Kalniškė – lūžio taškas“ kino teatrus pasieks pavasarį.
LRT TV naujienų tarnyba

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.