Sužinokite, kas yra garsiausias pasaulio litvakas, gyvenęs ir Lietuvoje

Vasarai perkopus į antrąją pusę sostinėje gerokai sumažėjo naujų parodų. Tačiau Lenkijos institutas Vilniuje neseniai atidarė netgi dvi – miesto Rotušėje ir Lietuvos nacionalinėje UNESCO galerijoje.

Paminklas L.Zamenhofui Veisiejuose primena, kad čia jis pradėjo savo profesinę veiklą kaip medikas. <br>„Wikipedia“ nuotr.
Paminklas L.Zamenhofui Veisiejuose primena, kad čia jis pradėjo savo profesinę veiklą kaip medikas. <br>„Wikipedia“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 12, 2017, 6:30 PM

Vilniaus miesto rotušės Pilkojoje salėje, minint Tarptautinę romų holokausto aukų atminimo dieną, kartu su Romų visuomenės centru atidaryta Lenkijos romų istorijai ir kultūrai skirta paroda.

Ji parengta naudojantis rinkiniais iš seniausio Lenkijoje romų muziejaus, t.y. Tarnuvo etnografinio muziejaus, kolekcijos. Ji kaupiama nuo 1979-ųjų, kai muziejuje buvo surengta pirmoji Lenkijoje paroda romų tema.

Ekspozicija siekiama demitologizuoti romus, sugriauti stereotipus ir prietarus, gaubiančius šią visuomenės grupę. Tai pasakojimas apie romų mažumos gyvenimą Lenkijoje. Jis nustebins parodos lankytojus: kiek mažai žinome apie šalia per amžius gyvenančius žmones, jų kultūrinį daugialypumą!

Paroda yra universali, nesiejama su konkrečia vietove. Be Lenkijos žemėse įsikūrusių romų gyvenimo, tradicijų ir papročių joje, atskleidžiama tragiška Antrojo pasaulinio karo metais nacių vykdyto romų genocido patirtis.

Ekspoziciją galima apžiūrėti nemokamai iki rugsėjo 2 dienos.

Lietuvos nacionalinėje UNESCO galerijoje (Šv.Jono g. 11) Lenkijos institutas Vilniuje kartu su Lietuvos nacionaline UNESCO komisija ir Lietuvos esperantininkų sąjunga pristato parodą „Liudvikas Zamenhofas – esperanto kalbos kūrėjas“.

L.Zamenhofas – bene labiausiai žinomas pasaulyje litvakas. Jis gimė Lietuvos žydų šeimoje Balstogėje, gyveno ir Lietuvoje. Paroda skiriama L.Zamenhofo 100-osioms mirties metinėms.

Ji supažindina su garsiuoju litvaku ir jo šeima, Zamenhofų gyvenimu Balstogėje, pasakoja apie esperanto kalbos atsiradimą ir augantį jos populiarumą. Lankytojai taip pat išvys pasaulinės literatūros pavyzdžių esperanto kalba, sužinos apie iškiliausius esperantininkus.

2017-uosius UNESCO paskelbė L.Zamenhofo metais. 2014 metais Lenkijos kultūros ir nacionalinio paveldo ministerija esperanto kalbą įtraukė į nacionalinį nematerialiojo kultūros paveldo sąrašą.

Parodą galima nemokamai apžiūrėti iki rugsėjo 19 dienos. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.