Fotomenininko Iridijaus Švelnio žvilgsnis į Lietuvos senamiesčius – per žuvies akį

Sausio 11 d. Lietuvos švietimo istorijos muziejuje (Vytauto pr. 52, Kaune) bus atidaryta fotomenininko Iridijaus Švelnio personalinė fotografijų paroda „Lietuvos senamiesčiai“.

I.Švelnys. Kaunas.
I.Švelnys. Kaunas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 1, 2017, 3:18 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:56 PM

Fotomenininkas I.Švelnys gyvena ir kuria Kaune. Kauno technologijos universitete studijavo radioelektroniką, vėliau ISM – vadybos magistrantūrą. Dvejus metus pas dailininką Vytautą Laukį mokėsi piešimo bei tapybos. Šiuo metu savo fotografijos žinias jis gilina nuotoliniu būdu Fotografijos institute Niujorke.

Fotografija autorius domisi jau dvidešimt metų. Dirbo naudodamas skirtingas technikas ir technologijas: tiek analogines, tiek šiuolaikines. Šiuo metu fotografas kuria naudodamas skaitmenines fotografijos technologijas.

I.Švelnio fotografijose yra gamtos, dvarų, senamiesčių architektūros fragmentų motyvų iš viso pasaulio. Dažnoje nuotraukoje fiksuojamas ir žmogus. Iš, atrodytų, atsitiktinai sutiktų žmonių, miestovaizdžių, netikėtų matymų autorius kuria savitą emocinį, psichologinį bei filosofinį ir itin individualų pasaulio, žmogaus sampratos vaizdinį, kurį atitinka ir filosofiniai daugelio nuotraukų pavadinimai: „Donoras“, „Spąstai“, „Motel 55 E“, „Kompaniono šypsena“, „Supynė“ ir kt.

I.Švelnio darbai iš kitų Lietuvos fotomenininkų darbų išsiskiria modernia fotografine kompozicija, unikalia vaizdo „įrėminimo“ estetika, individualiu, interaktyviu, įtraukiančiu žiūrovą pasakojimu.

Parodose I.Švelnys dalyvauja nuo 2015 m. Fotografijų serija „Lietuvos senamiesčiai“ sukurta 2016 m. Jau buvo pristatyta Lietuvos fotomeno bienalėje „Fotografinės istorijos“, istorinėje Baronų Miunhauzenų šeimos pilyje Vokietijoje, taip pat Nacionaliniame Kauno dramos teatre.

Įdomu, kad savo kūryboje autorius dažnai naudoja „žuvies akies“ objektyvą, todėl jo kūryboje fotografinis vaizdinys įgauna apskritimo formą, matančią 180 laipsnių kampu. Ši I.Švelnio fotografijų ypatybė atsiskleidžia ir personalinėje parodoje „Lietuvos senamiesčiai“. Tiek parodoje, tiek fotomenininko išleistoje knygoje pristatomos fotografijos pateikia kitokį žiūros tašką, netradicinį aplinkos bei pasaulio matymą. 

Kalbėdamas apie savo kūrybą fotografas teigia: „Fotografija – tai vizualinė priemonė, skirta išjausti bei atvaizduoti sampratą dešimtimis kartų greičiau nei tai parašyta raidėmis. Filosofija – tai mano siekiamybė. Tai mano idealus pasaulis, kurį aš vejuos savo darbais, savo poelgiais, savo iššūkiais siekdamas aukščiausių tikslų. Psichologija tai trečias dėmuo, kuris padeda išjausti emocinį jausmą, įterpti jį į esamą vaizdinio viziją.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.