Mokslininkus glumina ateivių paieškos teleskopu užfiksuoti pasikartojantys impulsai

Astronomai tyrė 35 pasikartojančius greituosius radijo bangų pliūpsnius (angl. fast radio burst, FRB), kurių dažnis mįslingai keitėsi.

Astronomai tyrė 35 pasikartojančio greitojo radijo bangų pliūpsnio išsiveržimus, kurių dažnis mįslingai keitėsi.<br>Jingchuan Yu iliustr.
Astronomai tyrė 35 pasikartojančio greitojo radijo bangų pliūpsnio išsiveržimus, kurių dažnis mįslingai keitėsi.<br>Jingchuan Yu iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 1, 2024, 8:34 PM

FRB – tai milisekundžių trukmės šviesos blyksniai, sklindantys iš už Paukščių Tako ribų, kurie per kelias sekundes gali sukurti tiek energijos, kiek Saulė per metus. Manoma, kad FRB sklinda iš galingų objektų – pavyzdžiui, neutroninių žvaigždžių, turinčių intensyvų magnetinį lauką (dar vadinamų magnetarais) – arba iš kataklizmų – pavyzdžiui, žvaigždžių susidūrimų.

Dauguma FRB išsiveržia vieną kartą ir išnyksta, tačiau keletas FRB yra „pasikartojantys“ – iš tos pačios dangaus vietos blykčioja daugiau nei vieną kartą.

Naująjį tyrimą atlikusi komanda, naudodama SETI (angl. Search for Extra-Terrestrial Intelligence) instituto Alleno teleskopo masyvą (ATA), tyrė labai aktyvų pasikartojantį FRB, žinomą kaip FRB 20220912A. Stebėdama šį reiškinį 541 valandą (beveik 23 dienas), komanda pastebėjo, kad šie FRB pliūpsniai apima platų elektromagnetinio spektro radijo bangų srities dažnių diapazoną, kuris sudarė astronomams iki šiol nematytą modelį.

Naujieji duomenys pagaliau gali padėti įminti paslaptį, iš kur atsiranda giliojo kosmoso FRB ir kodėl tik mažuma šių greitų ir intensyvių spinduliuotės išsiveržimų kartojasi.

„Šis darbas įdomus, nes jis patvirtina žinomas FRB savybes ir atranda keletą naujų, – pareiškime teigia pagrindinė tyrimo autorė Sofia Sheikh. – Mes susiauriname FRB šaltinį, pavyzdžiui, iki ekstremalių objektų – tokių kaip magnetarai – tačiau joks egzistuojantis modelis negali paaiškinti visų iki šiol pastebėtų savybių.“

Išvados buvo priimtos skelbti žurnale „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“, o jų kopiją galima perskaityti svetainėje arXiv.org.

Greitųjų radijo bangų modeliai ir chaosas

S. Sheikh su kolegomis nustatė, kad FRB 20220912A spinduliuotės pliūpsnių dažnis paretėjo – tokio elgesio mokslininkai anksčiau FRB nebuvo pastebėję. Tai taip pat padėjo komandai nustatyti, kad egzistuoja FRB 20220912A išsiveržimų ryškumo ribinis taškas, atskleidžiantis, kokią dalį bendro kosminio signalo kiekio sudaro šis FRB.

Nebuvo aiškaus dėsningumo, kiek laiko FRB 20220912A pliūpsniai trunka ir kiek laiko praeina tarp jų. Tai rodo, kad pasikartojantys FRB yra sunkiai prognozuojami.

Be to, tyrimas parodė, kad SETI ATA – teleskopas, skirtas potencialiems ateivių radijo signalams gaudyti, – gali svariai prisidėti prie FRB, taigi ir kai kurių ekstremaliausių visatos įvykių ir objektų, tyrimo.

„Buvo nuostabu dalyvauti pirmajame FRB tyrime, atliktame su ATA – šis darbas įrodo, kad nauji unikalių galimybių teleskopai, tokie kaip ATA, gali suteikti naują požiūrį į neišaiškintas FRB mokslo paslaptis“, – sako S. Sheikh.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.