Neplanuotai kosmose praleidęs 371 dieną, pagaliau grįžo į Žemę JAV astronautas

Į Žemę grįžo dr. Frankas Rubio – pirmasis amerikiečių astronautas, ilgiau nei metus nepertraukiamai gyvenęs kosmose. Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) jis praleido 371 dieną iš eilės, taip aplenkdamas beveik metus ten praleidusį astronautą Marką Vande Hei (355 dienos) ir Scottą Kelly (340 dienų). Rekordinė kelionė truko daugiau nei dvigubai ilgiau, nei buvo numatyta iš pradžių.

 Į Žemę grįžo dr. Frankas Rubio – pirmasis amerikiečių astronautas, ilgiau nei metus nepertraukiamai gyvenęs kosmose. <br> AFP / Scanpix nuotr.
 Į Žemę grįžo dr. Frankas Rubio – pirmasis amerikiečių astronautas, ilgiau nei metus nepertraukiamai gyvenęs kosmose. <br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 29, 2023, 9:55 AM

F. Rubio kartu su Rusijos kosmonautais Sergejumi Prokopjevu ir Dmitrijumi Petelinu rugsėjo 27 d. nusileido prie Kazachstano kaimo.

F. Rubio, S. Prokopjevas ir D. Petelinas į TKS „Sojuz“ kapsule atvyko 2022 m. rugsėjo 21 d. Jie turėjo grįžti į Žemę kovo 28 d., tačiau turėjo likti kosmose po to, kai 2022 m. gruodį į jų erdvėlaivį atsitrenkė kosminės šiukšlės ar meteoroido gabalas, dėl kurio atsirado nekontroliuojamas radiatoriaus nuotėkis.

Dėl kitų tvarkaraščių konfliktų F. Rubio, S. Prokopjevas ir D. Petelinas turėjo likti TKS iki šiol. Tačiau ilgesnis F. Rubio buvimas suteikia netikėtą galimybę daugiau sužinoti apie ilgą buvimą kosmose.

„Rekordinis Franko buvimo kosmose laikas yra ne tik svarbus įvykis – tai didelis indėlis į mūsų supratimą apie ilgos trukmės kosmines misijas, – teigia NASA administratorius Billas Nelsonas. – Jis įkūnija tikrą pionieriaus dvasią, kuri nuties kelią ateities tyrimams Mėnulyje, Marse ir kitur.“

Ankstesnis rekordinis amerikiečio skrydis į kosmosą priklausė M. Vande Hei, kuris 2021–2022 m. TKS praleido 355 dienas iš eilės. Tačiau ilgiausias visų laikų iš eilės kosmose praleistas laikas buvo 437 dienos, kurias 1994–1995 m. praleido kosmonautas Valerijus Poliakovas.

Per savo misiją A. Rubio įveikė maždaug 5936 apsisukimus aplink Žemę – o tai prilygsta maždaug253 milijonams kilometrų, arba maždaug 328 kelionėms į Mėnulį ir atgal, teigia NASA. Jis taip pat tris kartus išėjo į atvirą kosmosą, ir ten iš viso praleido apie 21 valandą – o TKS dirbo su 28 skirtingais įgulos nariais.

Rugsėjo 19 d. duotame interviu M. Rubio paaiškino, kad jam buvo sunku taip ilgai būti toli nuo šeimos, tačiau per savo ilgalaikę misiją jis labai stengėsi „išlikti pozityvus“. „Stengiesi tiesiog susitelkti į darbą ir misiją bei išlikti stabilus, nes galiausiai kiekvieną dieną turi pasirodyti ir atlikti darbą“, – teigė jis.

Būdamas kosmose F. Rubio atliko įvairius mokslinius eksperimentus, įskaitant bakterijų elgesio mikrogravitacijos sąlygomis tyrimus. Tačiau mėgstamiausi jo eksperimentai buvo atliekami su pomidoru. „Man patiko dirbti su tuo mažu augalėliu ir stebėti, kaip jis auga ir vystosi, – sakė jis.

Bus ypač įdomu stebėti, kaip F. Rubio prisitaikys prie gyvenimo Žemėje. Ilgalaikis buvimas kosmose gali sukelti raumenų degeneraciją, kaulų nykimą, pablogėjusį regėjimą, pusiausvyros sutrikimus ir net pakeisti smegenų formą. Neseniai vykusi rekordinė misija buvo pirmasis F. Rubio skrydis į kosmosą, o tai reiškia, kad jo organizmas anksčiau nebuvo susidūręs su jokiomis iš šių problemų. Prognozuojama, kad jam gali prireikti nuo dviejų iki šešių mėnesių, kad jis vėl jaustųsi visiškai normaliai.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.