Pamatėte ant duonos riekelės pelėsį? Tuoj pat išmeskite visą kepalą

Maisto švaistymas blogas dalykas, tačiau užimtas gyvenimo būdas ne visad leidžia pasižiūrėti, kurių virtuvės spintelėje ar šaldytuve esančių produktų galiojimo laikas netrukus baigsis. Be to, kartais tam tikro maisto galiojimo terminu galima pasitikėti, tačiau kartais toks terminas gali būti ir klastingas. Jeigu kada nors nupjovėte žalios spalvos dėmes ar duonos ar batono – jūs pakliuvote į žymiai klastingesnio duonos puvimo pinkles.

 Deja, jei pamatote apipelijusią duonos ar batono riekelę, greičiausiai bus paveiktas ir likęs kepalas.<br> 123rf nuotr.
 Deja, jei pamatote apipelijusią duonos ar batono riekelę, greičiausiai bus paveiktas ir likęs kepalas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2021, 8:32 AM

Didžioji dalis maistą paveikiančio pelėsio yra tam tikra grybelio rūšis. O grybai yra viena paslaptingiausių karalysčių pasaulyje, kuri skiriasi nuo gyvūnų ir augalų, ir yra eukariotiniai organizmai. Jų vaisiakūniai įsitaiso bet kokioje dirvoje, tačiau po ja vyksta tikras grybų karas ir pagrindinis organizmas yra nusidriekęs žymiai toliau už plika akimi matomų ribų.

Priklausomai nuo maisto, pelėsis gali būti giliai įsišaknijęs, ir jis tai jis padaro su savo šaknimis, vadinamomis hifomis, kurios itin lengvai plinta minkštame maiste – tokiame kaip duona. Kai kuriuos pelėsius valgyti yra saugu ir jie net būna atrenkami žmonių vartojimui – įskaitant pelėsį, naudojamą pelėsiniam sūriui bei sojos padažui pagaminti. Tačiau yra daugybė kitų pelėsių, kurių reikėtų vengti – jeigu tik pamatote išsikerojusius ant maisto ar giliau. Mat suvalgę tokį maistą, galite pakliūti į skubiosios medicininės pagalbos skyrių.

Deja, tačiau jeigu pamatote apipelijusią duonos ar batono riekelę, greičiausiai bus paveiktas ir likęs kepalas. Vizualiai matomas pelėsis rodo, kad grybelis pasiekė reprodukcijos stadiją ir siunčia sporas, kurios lengvai ir greitai plinta likusiame duonos ar batono kepale.

Tiesa, jums ir gali pasisekti – galite susidurti ir su gerybiniu grybeliu, tačiau pastebėti skirtumus tarp gerojo ir blogojo grybelio yra praktiškai neįmanoma, o grėsmė kyla vartojant bet kokį grybeliu užterštą maistą. „Business Insider“ yra aprašyta istorija apie senyvą porą, kuri stipriais traukuliais į ligoninę pateko po to, kai jie suvalgė supelijusią konservuotą sriubą. Šiuo atveju kaltininkas buvo Penicillium crustosum, kuris skeidžia mikotoksinus – tam tikrą nuodų rūšį.

Pasaulinė sveikatos organizacija savo internetinėje svetainėje rašo, kad kai kurių maiste atsiradusių mikotoksinų poveikis pasireiškia ūmiu sunkios ligos poveikiu ir tai daro netrukus po to, kai suvartojamas mikotoksinais užterštas maistas. Kiti maiste randami mikotoksinai yra siejami su ilgalaikiu poveikiu sveikatai – įskaitant padidėjusią tikimybe susirgti vėžiu bei imuniteto trūkumu.

Noras suvalgyti sumuštinį gali būti didelis, tačiau neverta rizikuoti savo sveikata.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.