Paukščių valdovė: mergaitė gauna dovanas iš varnų

Dauguma žmonių mėgsta paukščius, čiulbančius jų kieme, tačiau retai šis jausmas būna abipusis. Užtat mergaitė iš Sietlo (JAV) yra išimtis. Ji lesina į jos kiemą atskrendančias varnas, o šios jai atsidėkodamos atneša dovanas.

Norint užmegzti ryšį su varnomis jas reikia nuolat skatinti. <br> 123rf nuotr.
Norint užmegzti ryšį su varnomis jas reikia nuolat skatinti. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 30, 2017, 10:44 PM

Dešimtmetė Gabi Mann savo kambaryje laiko didelę įvairų daiktų kolekciją. Tarp šių daiktų yra popieriaus segtukas, stiklinis butelis, lego detalė ir daugelis kitų. Visi jie yra purvini ir beverčiai, tačiau Gabi šie daiktai yra aukso vertės. Mat šią daiktų kolekciją surinko ne ji pati, o jai kaip dovanas sunešė varnos. Gabi mano, kad šie daiktai parodo, kaip stipriai ją myli varnos. 

Gabi draugystė su varnomis prasidėjo 2011 metais. Tuomet jai buvo vos 4 metai ir ji nuolatos ant žemės netyčia numesdavo maisto. Pavyzdžiui, vos išlipus iš tėvų automobilio, jai iš rankų iškrisdavo mėsainis ar sumuštinis. Prie šio maisto greitai atskubėdavo varnos. Netrukus varnos įsigudrino ir ėmė stebėti mergaitę bei laukti, kada ji vėl numes ant žemės maisto. 

Kiek paūgėjusi, mergaitė ėmė pati lesinti varnas, pavyzdžiui, eidama į autobusų stotelę numesdavo gabalėlį savo priešpiečių, kuriuos jai į mokyklą įdėdavo mama. Netrukus varnos ėmė rikiuotis autobusų stotelėje ir laukti, kol Gabi numes joms maisto. 

Gabi mama Lisa nepyko, kad mergaitė dalinasi savo priešpiečiais su paukščiais. Anot jos, Gabi myli gyvūnus ir yra linkusi dalintis tuo, ką pati turi. 

2013 metais Gabi ir jos mama ėmė lesinti varnas kasdien, kartas nuo karto numesdamos maisto likučius savo kieme. Kiekvieną rytą jos pripildo paukščių vonelę vandeniu ir prideda į lesyklėles riešutų. Gabi taip pat mėto ant žolės šunų maistą. Kol Gabi su mama ruošia ir deda maistą, varnos jau rikiuojasi sutūpusios ant elektros laidų. 

Būtent pradėjus šį rytinį ritualą, varnos ėmė nešti įvairius daiktus. Varnos sulesa lesyklų turinį ir vietoje maisto palieka įvairius blizgančius papuošalus, durų vyrį, sagas bei kitus daiktus. Varnos ėmė nešti bet ką, kas telpa jų snape, ir bet kada. 

Vašingtono universiteto profesorius ir laukinės gamtos mokslininkas Johnas Marzluffas sako, kad norint užmegzti ryšį su varnomis jas reikia nuolat skatinti. Anot jo, mėgstamiausias varnų maistas yra riešutai. Jame yra daug energetinės vertės, o mėtant riešutus ant žemės, varnos tai nesunkiai išgirsta ir susiformuoja ritualas. 

J.Marzluffas sako, kad žmonės ir varnos geba suformuoti itin artimus ir asmeniškus santykius. Paukščiai bendrauja tarpusavyje kartu skraidydami, vaikščiodami ir tupėdami. Žmonės išmoksta paukščių įpročius ir ima juos lesinti, o paukščiai greitai perpranta šią tendenciją ir žmonių įpročius, ima jais pasitikėti, todėl kartais netgi palieka dovanų. 

Tiesa, varnos kartais atneša daiktus, kuriuos atneštų ir kitoms varnoms, su kuriomis nori poruotis, todėl jų dovanos kartais gali pasirodyti keistos. Štai kartą varnos atnešė Gabi pūvančias krabo žnyples.

Gabi mama Lisa reguliariai stebi varnas ir jas fotografuoja. Kartą ji pametė savo fotoaparato objektyvo dangtelį. Tačiau jai ieškoti dangtelio nereikėjo. Neužilgo jis atsirado paukščių vonelėje jos kieme. Lisa net nesuabejojo, kad tai – varnų darbas. 

Ji įsijungė kompiuterį ir sumanė peržiūrėti vaizdo įrašus, kadangi jų kieme įtaisyta kamera. Šiuose vaizdo įrašuose ji pastebėjo, kaip viena varna atnešė objektyvo dangtelį ir netgi jį ėmė plauti vonelėje. Ji įsitikinusi, kad varnos jas nuolatos stebi, todėl žinojo, kai ji pametė objektyvo dangtelį ir norėjo jį sugrąžinti. 

Šaltinis: BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.