Arbatos ir užpilų asociacijos pirmininkas Williamas Gormanas teigia, kad daugiau nei kartą virinamas vanduo netenka dalies jame esančio deguonies bei azoto. Anot W.Gormano, dėl to arbata tampa ne tokia skoninga.
Ekspertas netgi pataria arbatos gamybai skirtam vandeniui užvirinti naudoti mikrobangų krosnelę. W.Gormanas, kurio vadovaujama organizacija atstovauja arbatos pakuotojus, brokerius bei importuotojus, sako, kad dažniausiai, kai žmonių arbata atšąla, jie dar kartą užvirina vandenį ir užsipliko naują arbatos puodelį. Tačiau dėl to arbata tampa mažiau skoninga.
Anot jo, tik šviežiai užvirintame vandenyje yra pakankamas deguonies bei azoto kiekis, reikalingas skaniai arbatai. W.Gormanas užsimena, kad dar geresnis sprendimas būtų 15–20 sekundžių vandenį palaikyti mikrobangų krosnelėje. Pasirodo, mikrobangų krosnelė tik judina molekules ir pakelia vandens temperatūrą, tačiau neturi jokio poveikio vandens skoniui.
Žurnalistas ir romanų rašytojas George‘as Orwellas 1946 metais parašė žymųjį vadovą, kaip išsivirti tobulos arbatos puodelį. G.Orwellas tuomet išskyrė 11 auksinių taisyklių gaminant tobulą arbatą.
Jis teigė, kad reikia įdėti net 6 šaukštelius stiprios arbatos vienam puodeliui, jokio cukraus, o galiausiai arbatą užpilti pienu. Tačiau G.Orwellas nerašė, kad negalima vandens arbatai virinti daugiau nei vieną kartą.
Savo esė „A Nice Cup of Tea“ (liet. „Puikios arbatos puodelis“) jis rašė, kad reikėtų pilti vis dar virinamą vandenį, kad šis būtų kuo karštesnis. Jis taip pat pridėjo, kad kai kurie žmonės jam yra sakę, jog arbatos nereikėtų plikyti su daugiau nei kartą virintu vandeniu, tačiau jis jokio skirtumo nepastebėjęs.
Taigi W.Gormanas kiek atnaujino G.Orwello taisykles ir pritaikė jas XXI amžiui. Be to, W.Gormanas sako, kad vieno arbatinio šaukštelio ar vieno maišelio arbatos visiškai užtenka skaniai arbatai išvirti.
Šaltinis: Dailymail.co.uk