Varnos ir pelėdos – vieni aršiausių priešų pasaulyje

Ar žinojote, kad varnos ir pelėdos yra seni priešai? Abi šios paukščių šeimos turi genuose įsišaknijusią priešpriešą. Ką tik gimęs ir dar niekada pelėdos nematęs varniukas jau žino, kad nekenčia visų pasaulio pelėdų.

Varnos yra dieniniai paukščiai, o pelėdos – naktiniai, todėl logiška, kad jie nesusiduria labai dažnai.<br>P.Mantauto, V.Ščiavinsko nuotr.
Varnos yra dieniniai paukščiai, o pelėdos – naktiniai, todėl logiška, kad jie nesusiduria labai dažnai.<br>P.Mantauto, V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2017, 8:52 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 1:12 PM

Varnų pilna visoje Šiaurės Amerikoje. Būriais gyvenančios varnos sėkmingai prisitaiko prie bet kokių sąlygų ir jaučiasi gerai tiek miestuose, tiek kaimuose. Be to, jos minta beveik viskuo.

Pelėdos yra naktiniai plėšrūnai, turintys aštrią klausą, regėjimą bei specialius gebėjimus medžioti naktį. Jie yra plėšriųjų paukščių mitybos grandinės viršūnėje. Dauguma pelėdų minta mažais graužikais, tokiais kaip žiurkės ar pelės. Jos šiuos graužikus praryja net nesusmulkinusios. O didieji apuokai gaudo didesnius graužikus, pavyzdžiui, skunkus.

Kartais pelėdos minta varnomis, nors tai gana retas atvejis. Pelėdos, nepaisant aštrių nagų bei išgaląsto snapo, turi specialiai pritaikytas plunksnas, kurios joms leidžia skraidyti itin tyliai. Jų plunksnos turi aštrius kampus, todėl jos gali tyliai sklęsti, tačiau greitam skrydžiui jos būtų pernelyg triukšmingos. Išimtis yra arktinė pelėda. Jos gyvena tundroje, kur vasaromis saulė nenusileidžia, todėl yra priverstos medžioti dienos šviesoje. Arktinės pelėdos skrenda taip pat greitai ir su tokia jėga, kaip sakalas, ir gali pasivyti bei pagauti didelį grobį.

Varnos turi tvirtas plunksnas ir yra puikios akrobatės ore. Jos gali pabėgti nuo pelėdų savo manevringumu. Abi šios paukščių rūšys yra pakankamai skirtingos ir kiekviena rūšis turi savo stipriųjų savybių.

Varnos yra dieniniai paukščiai, o pelėdos – naktiniai, todėl logiška, kad jie nesusiduria labai dažnai akis į akį. Tačiau retkarčiais taip nutinka, o tuomet nieko gero negalima laukti. Varnos ims erzinti, kapoti snapu bei kitaip trukdyti pelėdoms, kartais netgi mirtinai užkapos, jeigu aptiks vieną iš jų dienos šviesoje. Dieną užtikta pelėda dažniausiai bus brutaliai sudorota būrio įniršusių varnų. Kartą buvo užfiksuota, kaip varnos paklydusią pelėdą nuvijo iki pat vandens telkinio ir ten ją paskandino.

Kaip hienos ir liūtai, varnos ir pelėdos yra pasmerktos priešpriešai. Jeigu manote, kad pelėdos niekada nelaimi, klystate. Kartą buvo pastebėtos gulinčios 9 negyvos varnos su iškapotomis smegenimis, o šalia jų sukinėjosi didysis apuokas. Visa tai vyko naktį, todėl dideliam ir nuožmiam apuokui varnos tapo lengvu grobiu.

Šaltinis: Capeandislands.org

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.